Alene hjemme adfærdsproblem
- hunden ødelægger inventar og tygger ting i stykker
- hunden piver og hyler
Alene hjemme problematikker kan have mange udspring – og hvor et af dem handler om, at vores hunde i bund og grund er så sociale, at de ikke bryder sig om at blive efterladt alene. Derfor er denne problemstilling en af de adfærdsproblematikker, der både er komplekse at ”diagnosticere” og tidskrævende at arbejde med.
I denne artikel kan du læse om de typiske årsager til alene hjemme problematikker – og få en generel vejledning til at komme i gang med en ændret hverdag, der kan hjælpe din hund et eller flere skridt i den rigtige retning.
1. Understimulering – normalt at hunden ødelægger
Hvis din hund ikke bliver stimuleret nok i hverdagen, er det en naturlig måde at skabe en egen aktivering, når den keder sig i de timer, den er alene hjemme.
Lav et realistisk og ærligt regnestykke på, hvor lang tid om dagen din hund reelt bliver beskæftiget med gåtur, samvær med dig og familien, søgning af sit foder osv.
Anbefalet aktiv tid pr. dag er 1-3 timer afhængig af race (selskabshunde kortere tid end brugshunde).
Hvis du indser, at problemet har rod i, at din hund er understimuleret, ligger den lette løsning lige foran dig: Aktiver din hund mere.
Find meningsfulde og racetypiske aktiviteter, som du beskæftiger den med. Brug mindst ½-1 time på aktiviteter om morgenen, inden du skal på job, hvis din hund er alene mange timer i løbet af dagen. Sørg for at tilbyde morgenaktiviteter, der indeholder en overvægt af mental motion.
Se anbefalet aktivering under ”forkert stimulering”.
2. Overstimulering – normalt at hunden ødelægger
Din hund kan få et for højt stressniveau og blive rastløs, hvis den stort set hele tiden er beskæftiget med aktiviteter. Det er selvfølgelig vigtigt, at du dækker din hunds behov for aktivering, men vær opmærksom på, at både for meget og for lidt aktivering kan skabe et alene hjemme problem.
Lær din hund at være afslappet og i ro, hvis du oplever, at den har svært ved det, og at den hele tiden er meget opsøgende på aktiviteter.
Du lærer din hund at finde ro ved at sætte den i forskellige situationer, hvor den ikke har noget alternativ til ”ikke at lave noget”:
- Sæt dig for eksempel i din sofa i stuen, på en bænk på gåturen eller på bagsmækken af din bil på en parkeringsplads.
- Din hund er ved siden af dig i en snor, der ikke er længere end 50–60 cm.
- Du skal ikke have kontakt til hunden og ikke bede den om noget (heller ikke ”sit” eller dæk”).
- Ingen aktivitet, ingen godbidder, ingen snak eller kæl. Du og din hund sidder blot og er i ro.
- Afpas tiden, hvor I ”ikke laver noget”, til din hunds formåen. Og stop øvelsen, inden din hund begynder at blive utålmodig og bede om aktivitet. Skulle det ske, at du ikke når at stoppe, så er det vigtigt, at du ignorerer din hund, når den beder om kontakt!
- Tag tid, så du ved præcis, hvor længe hunden har været i ro. Du sammenholder tiderne fra træningsgang til træningsgang, så du kan se, om hunden bliver bedre eller dårligere til at være i ro = om du når at stoppe øvelsen, inden din hund bliver urolig.
- Bliver den dårligere til at sidde i ro, skal du kigge på din egen reaktion. For så har du formodentlig kommet til at give den kontakt ved at kigge på den, kæle for den eller sige noget til den – hvilket giver hunden en følelse at blive belønnet.
Se anbefalet aktiv tid under ”understimulering”.
Se anbefalet aktivering under ”forkert stimulering”.
3. Forkert stimulering – normalt at hunden ødelægger
Din hund er måske beskæftiget tidsmæssigt korrekt, men blot med de forkerte aktiviteter.
Vær opmærksom på, at du balancerer aktiviteterne med din hund nogenlunde 50/50, så den får både fysisk motion og mental motion.
- Fysisk motion: gåture, løbeture med ejer, løbe v. ejers cykel, leg med andre hunde, hente kastede bolde, pinde osv.
- Mental motion: søge efter sit foder på en græsplæne, gå spor, problemløsningsopgaver, finde genstande, indlæring af rolige for sjov-øvelser: tril en bold med næsen, spil død, sidde bamse osv.
Hvis hunden bruger meget tid på at beskæftige sig selv ved at løbe gøende bag hækken ved forbipasserende, aktivere sig selv med en fodbold, grave huller i græsplænen, gø af dig, når du taler i telefon, ikke kæler for den, når den beder om det osv., skal du overveje, om det er ”sundt” at lade den beskæftige sig med det.
For når aktiviteterne bliver ikke-konstruktive og med et højt stressniveau bag, risikerer du, at hunden med tiden indtager et generelt for højt stressniveau med rastløshed til følge. Og er det tilfældet, er det selvfølgelig umuligt for hunden at finde ro i de timer, hvor den er alene hjemme.
Søg hjælp hos en professionel adfærdsbehandler, hvis du har brug for hjælp til at nedsætte din hunds generelt for høje stressniveau.
Se også anbefalet træning af ro-øvelse under ”overstimulering” ovenfor.
Og læs artiklen ”når din hund kræver opmærksomhed” under ”Sådan aktiverer du hunden”.
4. Indlært at blive beskæftiget, når den er alene – normalt at hunden ødelægger
Der findes et væld at aktiveringslegetøj til hunde. Og nogle af fabrikanterne anbefaler legetøjet som en beskæftigelse til hunden, når den er alene hjemme.
En del ejere af aktive hunderacer køber i bedste mening aktiveringslegetøj til hunden, så den ikke skal kede sig, når den er alene hjemme.
Men for nogle hunde kan det vise sig at have den modsatte effekt. I stedet for at forhindre et alene hjemme problem, kan det risikere at blive opstarten til et i stedet, fordi hunden lærer sig, at der er mulighed for at være aktiv, når ejeren ikke er hjemme.
Når der ikke er mere beskæftigelse i legetøjet, er der formodentlig stadig flere timer tilbage, inden ejeren kommer hjem. Og der er stadig meget energi tilbage i hunden. Og så bruger den sin overskudsenergi til at finde andre og uhensigtsmæssige ting at lege med, såsom at bide i sofaen, ødelægge fjernbetjeningen til tv, kradse på døren osv.
En del ejere af hunde, der ”splitter ting ad”, vil gerne finde legetøj til hunden, der ikke er for dyrt. Og endnu bedre, helt gratis. Det kan for eksempel være en tom mælkekarton eller paprøret fra en toiletrulle, hvor der lægges godbidder i. Hullerne lukkes, og så skal hunden lære at ødelægge mælkekartonen eller paprøret for at få godbidderne ud. Her er der risiko for, at hunden bliver understøttet i dens indlæring om, at den ved at ødelægge/splitte ting får belønning for det. Derfor er denne form for aktivering ikke tilrådelig.
5. Efterladt for længe alene hjemme – normalt at hunden ødelægger og/eller piver
De færreste hunde befinder sig godt med at være overladt til sig selv i mange timer ad gangen. Slet ikke, hvis det foregår fem dage om ugen. Hunde er genetisk programmeret til at være sammen med sin familie.
Som udgangspunkt bør en hunds alenetid ikke overstige 6–7 timer dagligt. Og dette er vel at mærke for en hund, der ikke har problemer med at blive efterladt.
Husk også på, at jo flere timer hunden er alene, des færre timer i døgnet har du til at være sammen med den og beskæftige den tilstrækkeligt i forhold til, at den er overladt til sig selv i mange timer. Den onde cirkel bider sig selv i halen…
Hvis din hund er nødt til at være alene i flere timer, end hvad der er rimeligt, er det tilrådeligt at finde en hundepasser, der kommer hjem til hunden, efter den har været alene i cirka 6 timer, og kan være sammen med hunden, indtil du kommer hjem.
6. Utryg eller bange – normalt at hunden ødelægger og/eller piver
Hvis du oplever, at din hund er bange for at blive ladt alene, skal du med det samme kontakte en professionel adfærdsbehandler, der kan hjælpe dig med at sætte den rette tilvænning op med målet at løse din hunds problem. Du ser, at den er angst ved, at den f.eks. halser overdrevent (virker forpustet), stresset hopper og danser rundt om dig, måske gør/piver overdrevent og klæber sig til dig, når du træder ind ad døren og lang tid efter.
En del af de hunde, der er bange for at blive efterladt alene, har ikke været tilvænnet tålmodigt nok fra begyndelsen (hvalpetiden). Det har bevirket, at hvalpens naturlige angst for at blive efterladt nu er blevet til et dagligt, negativt mønster. Også selv om den nu er blevet til en voksen hund med selvtilliden på plads i alle andre henseender.
Se artiklen under ”Adfærdsproblemer – bange for ting og lyde”, hvor det beskrives, hvordan hundens hjerne og nervesystem reagerer ved angst.
7. Problem startede som voksen – normalt at hunden ødelægger og/eller piver
Det sker, at et alene hjemme problem først viser sig, når hunden er tre til fire år gammel – eller endnu ældre. Her er det vigtigt at kigge i mange retninger for at finde årsagen. Det er ikke forventeligt, at den pludselig ”går i barndom” og bare savner dig. Der er en eller flere reelle grunde.
Et pludseligt alene hjemme problem kan handle om, at :
- der har været håndværkere lige uden for huset eller hos naboen, der har larmet med lyde, der er uvante for hunden og har gjort den utryg.
- det har været kraftigt tordenvejr, hvilket har tricket en lydangst.
- hunden har en tandbyld, ondt i ryggen eller en anden fysisk lidelse, der er forbundet med ubehag/smerter. Disse har nedsat hundens tolerancetærskel for at være alene hjemme, som måske i forvejen var svært for den.
Det kræver nogle gange lidt detektivarbejde at finde løsningen på hundens pludselige alene hjemme problem. Men gør et ihærdigt forsøg for din hunds skyld. Du kan evt. starte med at se hundens reaktion, når den er alene, via en app (f.eks. Alfred Camera) eller overvågningskamera. Måske giver det informationer om dens nyopståede alene hjemme problem.