Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Somali

Foto: Charlene Konstrup Olsen og Ole Palmhøj

Historie
Somali racen stammer fra Abyssinieren, hvor man pludseligt og overraskende fik kuld, der var lang-
hårede. Det har vist sig, at genet for den lange pels er recessivt. Det har bevirket, at genet er blevet overført gennem flere generationer, uden at komme til udtryk, og man var ikke klar over, hvorfra det nøjagtigt stammede. Det tog lidt tid, inden Abyssinieropdræt-
terne accepterede denne "nye" variation af Abyssin-
ieren. I starten fortiede opdrætterne det simpelthen, og de kastrerede eller steriliserede de katte, som fik dette "uønskede" afkom.

Der var dog en opdrætter Mrs. Maque, som begyndte at arbejde på at få langhårs-
variationen af Abyssinieren anerkendt som selvstændig race. Hun fandt ud af, at genet kunne tilbage føres tilbage til en enkelt kat Raby Chuffa, som var importeret til England i 1952. Hvorfra, denne kat har fået genet, er stadigvæk en gåde! Men en mutation i den ene af de kønsceller, der blev starten til Raby Chuffa, kan være en forklaring.

De første Somali katte kom til Danmark i 1982.

Udseende
Somalikattens fremtoning minder noget om dens nære slægtning Abyssinieren, men katten er halvlanghåret og fysisk større. Den går faktisk som en mellemstor til stor katterace, hvor vægten ligger fra 2,5 kg til 5 kg. Den har en meget muskuløs men også elegant krop. Hovedet er let afrundet men stadigvæk kileformet som Abyssinierens, og racen har store, gule eller lysende grønne mandelformede øjne.
En ting som er karakteristisk er at det indre af øret skal være velbehåret og på spidsen af øret skal der helst være hårtotter kaldet "tufser". Halen er busket og tyk ved roden og der må gerne være både pelskrave og "bukser på bagbenene".

Pelsen skal være ticket, dvs. at hvert hår skal være opdelt i 4 farvebånd. Denne ticking er først fuldt udviklet ved 2 års alderen. Denne specielle farvning gør pelsen meget levende og glansfuld. Somalikatten findes i en lang række smukke farve-
varianter.

Temperament og pleje
Katten er pladskrævende, da det er en aktiv og ener-
gisk kat. De fleste Somalielskere vil betegne den som værende en meget intelligent kat med humor. Det er nok en noget subjektiv beskrivelse, men faktum er, at katten får "gode" ideer og er stædig i forsøget på at føre dem ud i livet. Somalier vil gerne have selskab af en anden kat.

Somalien får, som Abyssinieren, små kuld. Kattene er længe om at være færdigvokset. Først når de er omkring 1½ år alderen, kan man afgøre, hvilke katte man kan bruge i avlen.

De fleste Somalier elsker at blive børstet, og det gør selvfølgelig plejen af den lange pels noget nemmere. Katten skal børstes 2 gange ugentligt. Specielt områderne omkring nakkens krave og bagbenenes bukser kræver lidt opmærksomhed, da der er tendens til dannelse af klumper.

Sygdom og sundhed
Generelt er Somalien en meget sund katterace. Da dens relationer til Abyssinieren er meget store, har den også nogle af Abyssinierens sygdomsproblemer.
Det hyppigste problem er mundhuleproblemer, hvor den har øget forekomst af tandkødsbetændelse og dernæst parodontose. Det er derfor vigtigt, at man holder øje med kattens tænder og kontrollere at der ikke er tandsten. Mange gange kan det være nødvendigt med en årlig tandrensning for at holde problemet væk.

Der findes nogle medfødte sygdomme hos Somalier, her tænkes specielt på Amyloidosis som medfører problemer med nyrerne. Det er ikke en hyppig lidelse, men en lidelse som igen stammer fra Abyssinier linierne. Man kan eventuelt rådspørge sig hos egen dyrlæge.

Mængde
rabat
Aptus Pro Sport Dog, 100 gr.

Koncentreret energipasta

78,00 kr
Ned til 62,40 kr Køb her
Prac-Tic Hund 22-50 kg, 3 pipetter

Behandling af lopper og flåter til hunde

179,00 kr
Køb her
Tilbud
Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter

Til forebyggelse og behandling af lopper

204,00 kr
142,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg)

Fuldfoder til katte

502,50 kr
Ned til 449,00 kr Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

303,00 kr
Ned til 269,00 kr Køb her
Frontline Pour-on Vet kat 4 stk.

Mod lopper, lus og flåter på katte

169,00 kr
Køb her
Virbac HPM Baby Dog Large & Medium, 12 kg

Fuldfoder til hvalpe

609,50 kr
Køb her
Mængde
rabat
Royal Canin VD Dog Anallergenic 8 kg

Allergidiæt til hunde

424,00 kr
Ned til 399,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Kosttilskud ved lidelser i bevægeapparatet

233,00 kr
Ned til 199,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

215,00 kr
Ned til 195,00 kr Køb her
SPECIFIC CT-HY Hypoallergenic Treats 300 g

Godbidder til allergiske hunde

41,00 kr
Køb her
Hills PD Metabolic, 4 kg

Fuldfoder til overvægtige katte

409,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud