Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Sponsoreret

Somali

Historie

Somali racen stammer fra Abyssinieren, hvor man pludseligt og overraskende fik kuld, der var langhårede. Det har vist sig, at genet for den lange pels er recessivt. Det har bevirket, at genet er blevet overført gennem flere generationer, uden at komme til udtryk, og man var ikke klar over, hvorfra det nøjagtigt stammede. Det tog lidt tid, inden Abyssinieropdrætterne accepterede denne "nye" variation af Abyssinieren. I starten fortiede opdrætterne det simpelthen, og de kastrerede eller steriliserede de katte, som fik dette "uønskede" afkom.

Der var dog en opdrætter Mrs. Maque, som begyndte at arbejde på at få langhårsvariationen af Abyssinieren anerkendt som selvstændig race. Hun fandt ud af, at genet kunne tilbage føres tilbage til en enkelt kat Raby Chuffa, som var importeret til England i 1952. Hvorfra, denne kat har fået genet, er stadigvæk en gåde! Men en mutation i den ene af de kønsceller, der blev starten til Raby Chuffa, kan være en forklaring.

De første Somali katte kom til Danmark i 1982.

Udseende

Somalikattens fremtoning minder noget om dens nære slægtning Abyssinieren, men katten er halvlanghåret og fysisk større. Den går faktisk som en mellemstor til stor katterace, hvor vægten ligger fra 2,5 kg til 5 kg. Den har en meget muskuløs men også elegant krop. Hovedet er let afrundet men stadigvæk kileformet som Abyssinierens, og racen har store, gule eller lysende grønne mandelformede øjne.
En ting som er karakteristisk er at det indre af øret skal være velbehåret og på spidsen af øret skal der helst være hårtotter kaldet "tufser". Halen er busket og tyk ved roden og der må gerne være både pelskrave og "bukser på bagbenene".

Pelsen skal være ticket, dvs. at hvert hår skal være opdelt i 4 farvebånd. Denne ticking er først fuldt udviklet ved 2 års alderen. Denne specielle farvning gør pelsen meget levende og glansfuld. Somalikatten findes i en lang række smukke farvevarianter.

Temperament og pleje

Katten er pladskrævende, da det er en aktiv og energisk kat. De fleste Somalielskere vil betegne den som værende en meget intelligent kat med humor. Det er nok en noget subjektiv beskrivelse, men faktum er, at katten får "gode" ideer og er stædig i forsøget på at føre dem ud i livet. Somalier vil gerne have selskab af en anden kat.

Somalien får, som Abyssinieren, små kuld. Kattene er længe om at være færdigvokset. Først når de er omkring 1½ år alderen, kan man afgøre, hvilke katte man kan bruge i avlen.

De fleste Somalier elsker at blive børstet, og det gør selvfølgelig plejen af den lange pels noget nemmere. Katten skal børstes 2 gange ugentligt. Specielt områderne omkring nakkens krave og bagbenenes bukser kræver lidt opmærksomhed, da der er tendens til dannelse af klumper.

Sygdom og sundhed

Generelt er Somalien en meget sund katterace. Da dens relationer til Abyssinieren er meget store, har den også nogle af Abyssinierens sygdomsproblemer.
Det hyppigste problem er mundhuleproblemer, hvor den har øget forekomst af tandkødsbetændelse og dernæst parodontose. Det er derfor vigtigt, at man holder øje med kattens tænder og kontrollere at der ikke er tandsten. Mange gange kan det være nødvendigt med en årlig tandrensning for at holde problemet væk.

Der findes nogle medfødte sygdomme hos Somalier, her tænkes specielt på Amyloidosis som medfører problemer med nyrerne. Det er ikke en hyppig lidelse, men en lidelse som igen stammer fra Abyssinier linierne. Man kan eventuelt rådspørge sig hos egen dyrlæge.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.