Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Sponsoreret

Perser

Historie

Perserkattens historie går mange århundreder tilbage. Man ser malerier og relieffer fra Asien og Persien, hvor racen er afbilledet. De første Perserkatte kom til Frankrig i det sekstende århundrede hjembragt fra Ankara af arkæologen Claude Fabri de Peirese. Kattens fine og pompøse udseende gjorde den populær ved det franske hof. Men det er faktisk englænderne og amerikanerne, som har fremavlet det udseende og væsen, som vi kender hos Perseren i dag. En af årsagerne til, at Perserkatten er så populær i det meste af verdenen, er kat- tens sociale temperament. Perserkatten er en hengiven, kærlig og yderst rolig kat, der lever i harmoni med sin ejer. Perserkatten er lidt længere tid om at blive kønsmoden end andre katte, og man benytter normalt ikke katten i avl før 15-18 måneders alderen. Katten virker ofte større, end den i virkeligheden er, på grund af den kraftige pels. Vægten ligger normalt fra 3-6 kg for en udvokset Perserkat. Når man beskæftiger sig med Perserkatte, kommer man ikke udenom, at kattens udseende gør, at den kræver meget pleje og opmærksomhed.

Udseende og pleje

Perserne har et meget karakteristisk bredt hoved, med kort snude, fyldige kinder og store runde øjne. De relativt små ører er placeret langt tilbage på hovedet. Kroppen er middelstor, firskåren med bredt bryst og en kort busket hale. Man har fremavlet en helt fantastisk flot lang pels med de mest utrolige farve- kombinationer. Pelsen  kræver daglig børstning på minimum 15 min og en ugentlig børstning, hvor man for alvor kommer i dybden og også får underpelsen redt igennem. For at dette er muligt, er det vigtigt, at man påbegynder pelspleje i en meget tidlig alder, så killingen vænner sig til den daglige soignering. Den daglige soignering indbefatter også kontrol af øjne og næseregion.  Hvis man vælger at lade katten komme ud, skal opmærksomheden være skærpet. Til dette kan nævnes, at man i USA anbefaler, at Perseren kun holdes inden døre.

Sygdom og sundhed

Vejrtrækningsproblemer, tåreflåd og underbid er nogle af de problemer, man ser som følge af den selektive avl,  der har fundet sted. Det  er derfor vigtigt, at man  vælger en killing, som ikke er "overtypet". Med dette menes, at killingen skal have en ansigtsform, der tilgodeser, at vejrtrækningen foregår ubesværet, og der ikke forekommer konstant tåreflåd. Udover de fremavlede problemer hos racen, ser man hos racen en arvelig nyre- sygdom PKD (Polycystisk Kidney Disease), som forekommer i nogle linier hos Perseren. Sygdommen kan forårsage nyresvigt hos katten. Opdrætterne gør i øjeblikket en stor indsats for at få udryddet denne sygdom. Hvis man ønsker at anskaffe sig en Perserkat, er det derfor en god ide at sikre sig, at forældrene er undersøgt for PKD. Når man har taget højde for ovenstående problemer, kan man til gengæld få en fantastisk oplevelse og en meget tæt kontakt med en hengiven kat, blandt andet på grund af den daglige pleje og kattens sociale temperament.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.