Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Sponsoreret

Siameser

Historie

Siameseren er gennem tiden den mest populære racekat. Den er godt nok ikke den hyppigst forekommende race i Danmark, men det skyldes nok, at man i de senere år har fået andre racer til landet, hvis temperament måske passer bedre ind i den fortravlede danske hverdag, end Siameseren gør.

Siameserens historie går langt tilbage i tiden, og man kan udfra navnet henføre den til Siam, det nuværende Thailand, hvor man har billeder og beskrivelser af racen tilbage til fra 1350.

Racen kom til Europa omkring 1850, hvor de første Siameserkatte dukkede op på udstillinger blandt andet i England i 1885. Beskrivelsen af katten dengang var temmelig afstandstagende og kunne blive udtrykt som, at Siameseren var "et unaturligt mareridt af en kat". Det medførte dog ikke, at katten blev mindre populær, og den første britiske standard for racen blev nedfældet omkring 1892.

Udseende

Den ideale Siameser er slank og elegant med tydelige muskeltegninger. Den har et kileformet hoved med store øre, lang slank næse og mandelformede øjne. Øjnene er klare og lysende blå.

Pelsen er meget kort, fin og skinnende og farvetegningen danner den karakteristiske maske, som dækker hele ansigtet og ørerne uden at gå op over issen. De oprindelige Siamesere var brunmaskede, men der er spontant opstået blå-, chokolade- og lillafarvede varianter. Arveanlægget for masken er koblet med anlægget for den blå øjenfarve.

Siameseren er en meget let katterace, og det er ikke ualmindeligt, at man har udvoksede katte på omkring 2 kg, men generelt ligger vægten mellem 2,5-4,5 kg.

Temperament og pleje

Siameseren er kendt for sit talent inden for kommunikation. Det er en meget talende kat, som ikke lader ejeren være i tvivl om mangler og behov i dens tilværelse, så den kræver en udtalt opmærksomhed fra sin ejer. Til gengæld kan man få et tæt og hengivent forhold til sin kat, som absolut er berigende. Det er i øvrigt en god ide at anskaffe sig mere end en Siameser, da de ikke bryder sig om at være alene.

Katten kræver næsten ingen pelspleje, man kan nøjes med at" støve " den af en gang imellem med hånden.

Sygdom og sundhed

Generelt er katten en rask kat, men der er dog nogle sygdomme og problemer, man ser hyppigere hos Siameseren end hos andre racer. Problemer med mundhulebetændelse, som følge af tandsten ses ofte hos Siameseren, så det er vigtigt, at man kontrollerer mundhulen jævnligt. 

Luftvejene hos Siameseren er ligeledes hjemsted for problemer, og der er i den forbindelse en klart forøget forekomst af astma hos racen.

Hvis katten hoster eller trækker vejret hurtig og anstrengt, kontaktes Dyrlægen, således at problemerne kan blive behandlet i tide, hvilket minimerer følgerne af sygdommene.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.