Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

VetPro Aktiv Hund, 400g. Køb her

Aptus Nutrisal pulver 10x25 g Køb her

Nutri-Plus Gel, 120 g Køb her

Sponsoreret



Hunde på job

Af Lise Lotte Christensen Sprængstofhunde

Mød sprængstofhunden "Ronja": Den engelske springer spaniel Ronja har sammen med sin fører, politiassistent Tommi Gilsgaard, tjent som sprængstofhund i flere år. Begge er tjenestegørende i Københavns Rytteri- og Politihundeafdeling.

Jobbeskrivelse
Politiets sprængstofhunde er specialtrænede til at udfinde alle kendte typer sprængstof. Endvidere kan hundene lokalisere afskudte våben, ammunition m.m. ligesom hundene er trænet til at genkende sprængstoffer uanset deres emballering. Desuden er hundene også i stand til at finde nedgravede sprængstoffer.

Hundene anvendes til bl.a. præventive søg samt sikkerhedssøg i forbindelse med VIP (very important person)/ statsbesøg. Sprængstofhundene anvendes typisk til afsøgning af køretøjer, lokaliteter (hoteller, koncertsale, idrætsanlæg m.v.) herunder ruter som benyttes under besøget. Afsøgningen (sweepingen) tjener 2 formål, dels at sikre området for eventuelle sprængstoffer samt udelukkelse af en eventuel indtelefoneret bombetrussel mod disse objekter.

Der kan også være tale om sikkerhedssøg i forbindelse med at Kongehuset er til stede, eks. ved Folketingets åbning eller andre begivenheder, hvor Kongehuset er repræsenteret.

Politiets sprængstofhunde rekvireres også til at søge på mistænkelige objekter eks. kuffert, pakke m.v. Bombetrusler mod banker, supermarkeder, skoler mv. er også typiske opgaver for en sprængstofhund. Desuden anvendes hundene i forbindelse med ransagninger i eks. rockerrelaterede miljøer, hvor afskudte våben, sprængstoffer m.v. skal udfindes og anvendes som bevis i efterforskningen.

Endelig anvendes sprængstofhundene også til søg af div. transportmidler i lufthavne, banegårde og havne, herunder fly, tog samt skibe.

Sprængstofhundene har flere opgaver, men de kan af sikkerhedsmæssige årsager ikke nærmere beskrives.

Antal sprængstofhunde i Danmark
Af sikkerhedsmæssige årsager oplyser politiet ikke om antallet af sprængstofhunde i Danmark.

Udvælgelse
I udvælgelsesprocessen lægges der bl.a. vægt på hundens mentalitet, fysiske helbred og hundens miljømæssige stabilitet - dvs. fortrolighed med div. glatte underlag, transportbånd, kældre, trapper, højder m.v. Desuden skal hundene besidde høj søgemotivation og koncentration, passende selvstændighed og stor samarbejdsvilje.

Hunden godkendes også af en dyrlæge, som udover at vurdere hundens almene helbred, også fotograferer hundens hofter og albuer for sygdomme i bevægelsesapparatet. Hvis hunden er egnet mentalt og fysisk, kan den påbegynde den avancerede sprængstofhundetræning.

Træning
Hunden kan påbegynde den indledende træning allerede på hvalpestadiet. Her lægges særlig vægt på alsidig miljøtilvænning, grundlæggende samarbejdsøvelser samt søge/finde øvelser med bolde, klude m.m. Al træning er naturligvis lystbetonet.

I modsætning til eksempelvis narkotikahunden udfører sprængstofhunden en såkaldt passiv markering, når den identificerer et emne. Af indlysende grunde ønsker man ikke, at hunden skal skrabe på eller ruske en mistænkelig pakke eller lign. Hunden må ej heller tilkendegive et eventuelt fund med eksempelvis halsgivning, idet visse typer sprængstoffer udløses ved akustisk (lyd) påvirkning. Hunden er derfor trænet til at sætte sig eller lægge sig, når den genkender en duft.

Det tager ca. 1 år at uddanne en sprængstofhund. Hund og fører skal herefter bestå en årlig mønstring, hvor deres færdigheder kontrolleres. Denne årlige mønstring skal naturligvis bestås.

Særlige oplysninger
I Danmark er det kun politiet, der uddanner sprængstofhunde. Alle hundeførerne er erfarne politifolk, som har en baggrund som patruljehundeførere i politiet. 

Fascinerende fakta om sprængstofhunde:

  • Racer primært anvendt
    Mange racer kan formentlig trænes til formålet, men hunde med jagthundebaggrund så som retrievere og spaniels er at foretrække.
    De har en fantastisk næse, er samarbejdsvillige, venlige og omgængelige, adrætte, udholdende samt har en passende størrelse.
  • Hundens næse
    Hunde udmærker sig ved at have en helt enestående lugtesans. De kan lugte fært i koncentrationer, der er 100.000 gange mindre end det mennesker kan lugte. (Grise og rotter har også fantastiske gode næser, men af indlysende årsager har politiet valgt at arbejde med hunde). Grundet deres fremragende lugtesans har mennesket gennem tiden anvendt hunde til at finde bl.a. mennesker, narkotika og sprængstof.

Hvis du vil vide mere: www.politi.dk

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop