Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Kalm Hund flydende, 250ml Køb her
Tilbud
259,00 kr

Adaptil Calm Home diffusor med flaske, 48 ml Køb her
Mængderabat

VeggieDent Zen S, 15 stk Køb her

Kalm tabletter til stor hund, 30 stk. Køb her

Aptus Relax tyggetabletter, 30 stk. Køb her

Zylkène 225 mg, 30 tabletter Køb her

Virbac Anxitane S, 30 tabletter Køb her

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her

Sponsoreret



Aggressiv adfærd - forebyggelse og håndteringsstrategier

Hunde som udviser aggressiv adfærd er ofte motiveret af frygt. De forsøger at skabe afstand til det, som de oplever som skræmmende og farligt. Der kan være mange ting, der udløser hundens reaktion – fx andre hunde, mennesker, dyr – og disse samler vi under betegnelsen ”triggeren”.

Ofte reagerer hunden med udfald af forskellig slags og intensitet, afhængig af den situation hunden befinder sig i. Mange hundeejere ser, at hunden begynder at gø og knurre ad andre hunde på gåturen, trækker frem i linen eller rejser børster. I denne situation er hunden begrænset af en hundesnor og har ikke mulighed for at gå væk fra den anden hund eller menneske. I stedet vælger den strategien med at lave udfald og prøver på den måde at skabe afstand.

Hvis ikke vi er opmærksomme på vores hunde og lytter til dem, bliver situationen ofte værre og kan blive meget alvorlig. Hunde, som bliver presset og ikke har muligheden for at flytte sig, kan finde på at bide. Desuden kan hunden vælge at bide som første strategi, hvis den tidligere ikke er blevet hørt og respekteret.

Strategier på gåturen

Godbidder

Sørg for altid at have fyldt lommerne eller en godbidstaske med en masse godbidder, som hunden synes er lækre. De skal have en høj værdi for hunden, så den kan vælge godbidderne til på gåturen, hvor der ofte er mange forstyrrelser.

Brug også godbidderne, når der ikke er forstyrrelser.

Beløn hunden for at tage kontakt til dig. Giv godbidderne, når den kommer hen til dig ved indkald, går pænt i linen eller kigger på dig. Hav fokus på den ønskede adfærd og de ting, som du gerne vil have mere af. Jo mere du så belønner hunden for dette, jo mere ønsket adfærd får du.

En tommelfingerregel er, at hunden skal kunne spise en godbid. Hvis hunden fravælger godbidder (som den normalt er glad for) for at se på en trigger, er hundens stressniveau for højt. Herved bør afstanden til triggeren øges.

Afstand

En helt essentiel strategi for at undgå udfald er at have afstand til dét, hunden reagerer på. Jo større afstand, desto mindre reaktion.
Det kan ikke altid lade sig gøre, men ved at vælge gåture, hvor der er god plads omkring jer, vil det dermed være lettere at skabe afstand.

  • Vær opmærksom på at skabe afstanden på en rolig og ret neutral måde. Forsøg ikke at trække hunden af sted, men skab afstanden gradvis. Optimalt skal det gøres, inden hunden bliver opmærksom på triggeren. Brug gerne godbidder til at få hunden til at følge med dig.
  • Når der er tilpas afstand til triggeren, og hundens stressniveau er roligt, kan der gives godbidder for at kigge på triggeren. Giv gerne rigeligt med godbidder for, at hunden observerer. Forlang ikke kontakt til dig, vær blot opmærksom på at hunden er rolig og tryg i situationen.
  • Vær ikke bange for at give hunden godbidder på det forkerte tidspunkt i anspændte situationer. Følelser kan ikke belønnes, så du kan ikke gøre hunden mere aggressiv og bange i situationen. Tværtimod. Er du i tvivl, så giv godbidder.
  • Tving ikke hunden til at tage kontakt til det, som den synes er farligt. Hunden skal have en følelse af kontrol for at kunne være tryg. Hvis den bliver presset til kontakt og ikke kan få afstand, kan det hurtigt ende galt.

Ved at skabe afstand og give hunden godbidder i situationer, som ofte får den til at lave udfald, kan du sænke hundens stressniveau. Dette er en rigtig vigtig faktor i forhold til hundens generelle velbefindende og tryghed i hundens hverdag.

Dertil bliver der langsomt lavet en kobling for hunden, hvor trigger = lækre godbidder. Ved at gøre dette tilstrækkelig mange gange, vil hunden begynde at få en positiv forventning, når den får øje på det, som den tidligere reagerede negativt på.

Kosttilskud

Hunde, som er bange for ting i hverdagen, har ofte et forhøjet stressniveau. Det er ikke sundt på længere sigt, og både træningsstrategier samt kosttilskud kan ofte hjælpe på dette.

Kosttilskud kan købes i håndkøb, og der findes flere muligheder – rådfør dig hos din dyrlæge om, hvad der passer til netop dig og din hund.

Søg hjælp

Kosttilskud kan ikke stå alene, og der er brug for yderligere hjælp, hvis du har en hund, som udviser aggressiv adfærd. Hjælpen skal hentes hurtigt muligt for at få den højst mulige succesrate. Jo længere tid du venter, desto sværere kan det være at hjælpe hunden.

Kontakt en fagperson med speciale i adfærd og en, som er opdateret med den nyeste viden indenfor teori og praktisk træning.

Artiklen er skrevet af Karina de Fries, autoriseret veterinærsygeplejerske og eksamineret adfærdsrådgiver.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop