Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
Mængderabat

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her

SponsoreretBryd den dårlige vane - en træningsplan

Metoden

Metoden handler om en ”udslukning af adfærd”, hvor hunden i bund og grund skal drage egne erfaringer med, at dens nuværende adfærd ikke længere kan betale sig. At den ikke får den ønskede respons. Den får ikke kontakt, godbidder, gåtur kæl osv. Den får heller ikke konflikter. Det eneste, den ”får”, er ingenting!

Hunden må altså ikke:

 • irettesættes (hvilket af hunden vil opleves som kontakt og respons og konflikt) eller
 • belønnes (blive afledt via godbidder, få din øjenkontakt, få det den ønsker osv.)

Før du læser denne træningsplan, anbefaler vi, at du læser artiklen "Udvikling af en dårlig vane". Det giver dig en forståelse for den problematik, du skal arbejde med, og den tålmodighed det kræver.

Forberedelse til træning

Hunden vil udføre rigtig meget af den uønskede adfærd til at starte med. Det gør den, fordi den skal drage egne erfaringer med, at den indlærte adfærd ikke længere kan svare sig. Forbered dig selv og familien på, at det vil blive en periode, hvor I nogle dage ønsker, at I ikke var startet med træningen. Men hold ud, for efterhånden vil I se, at det var det helt rigtige valg og alle træningstimerne værd!

Sådan vil hunden typisk reagere

 • Din hund vil i de første dage blive overrasket over, at den ikke får respons, som den plejer. Den vil ret hurtigt trække sig og undre sig. Og det vil den gøre i nogle dage. Så her er der mere ro, end I er vant til. Og lige som du tænker, at nu er problemet blevet mindre, sker der forandringer.
 • efter 4–6 dage er det helt normalt, at den træder ekstra meget i karakter og viser sin opmærksomhedskrævende adfærd værre end normalt. Det gør den, fordi den er forvirret og vil gøre, hvad den kan for at få hverdagen tilbage til de mønstre, den allerede kender. Og det er i denne fase af træningen, det er vigtigt at HOLDE UD!
 • efter en uges tid, hvor hunden stadig ikke har fået nogen som helst respons på sin uvane, begynder den at tone ned og indse, at det ikke længere er en konstruktiv og brugbar måde at kommunikere på.

Bliv i træningen i lang tid, idet den tidligere og meget indgroede vane er ekstrem let at vække til live igen i de næste måneder. Jo længere tid med uvane = jo længere træningstid.

Hvis din hund skal stoppe med at gø
Hvis udslukningen indebærer, at hunden skal lære ikke at gø sig til det, den vil have, kan det være en god idé at:

 • advisere naboer om, at du over de næste par måneder vil gøre alt for at håndtere din hunds gøen, så den bliver reduceret eller reelt forsvinder. Erfaringen er, at de fleste naboer i så lang tid har været generet at hundens gøen, at de gerne holder ud i ekstra tid, fordi de nu ved, at du gør noget for at løse problemet.
 • at købe nogle ørepropper, hvis din hund gør intens og med en lys tone. De vil hjælpe dig lettere igennem perioden uden at du ”falder i” og kommer til at give hunden kontakt, når du er ved at blive vanvittig over dens gøen.

Den praktiske træning

Der er to overordnede situationer, som kræver en forskellig tilgang i træningen:

 1. Hunden vil have kontakt til ejeren (for eksempel når ejeren taler i telefon)
 2. Hunden vil bruge ejeren til at opnå noget andet (for eksempel at den vil ud og gå tur)

Træningsplanerne er beskrevet ud fra et konkret eksempel og vil være helt identisk med træningen i andre, lignende situationer.

Hunden gør for at få kontakt til ejeren (der taler i telefon)

Hos nogle hunde er det opringningen, der starter problemet. Og hos andre er det blot det, at ejeren ikke har opmærksomhed på hunden.

 • Start en tidstagning, som du stopper igen, når træningsseancen er slut.
 • Hvis det kræver, at telefonen ringer, for at hunden reagerer, så bed en i omgangskredsen om at ringe dig op – og så lægger du blot på igen og bliver ved med at holde telefonen til øret. Tal med dig selv, hold naturlige pauser osv. som du ville gøre, hvis du taler med nogen.
 • Skab en så naturlig situation som muligt, hvor du for eksempel sidder, hvor du plejer at sidde, når du taler i telefon.
 • Træningen starter, når din hund starter på sin uvane. Du gør INGENTING. Sidder blot og taler videre. Giver ikke hunden kontakt hverken ved at kigge på den, røre ved den osv. Vær fuldstændig neutral.
 • Forsøger din hund for eksempel at kravle op på dig, bide i dig, parre dig, ignorerer du den stadig. Hvis det bliver så voldsomt, at du har svært ved at holde dig neutral, rejser du dig og går ud af rummet. Stadig ingen kontakt - og bare luk døren imellem dig og din hund.
 • Gå tilbage efter nogle minutter, medmindre din hund står og gør efter dig. Så bliver du i rummet til ”samtalen er færdig”. Og det er den, når din hund har været ikke-gøende i 2-3 minutter i træk.
 • Lad være med at kontakte hunden, når den glad tager imod dig. Blot vær neutral og gå ind og ”tal” videre.
 • Afslut ”samtalen”, når din hund ikke har forsøgt at få kontakt i 2–3 minutter.
 • Stop tidstagningen – og skriv ned, hvor længe ”samtalen” varede = hvor længe din hund var om at indse, at den ikke fik den ønskede kontakt.
  Saml tidstagninger sammen over tid, så du kan følge med i, hvordan din hunds udvikling i træningen former sig.
 • Foretag dig en aktivitet i nogle minutter, der ikke omfatter din hund.
 • Først herefter tager du kontakt til din hund igen. Denne kontakt skal være en rolig kontakt, der ikke skaber et øget stressniveau hos hunden.

Gentag denne træning 3–4 gange om dagen.

Når du ”rigtigt” taler i telefon, kan du enten benytte dig af muligheden for at træne, eller du kan aftale, at det er dig, der ringer op. Og så kan du gå ind i et rum for dig selv (eller gå udenfor), når du skal tale.

Hunden vil bruge ejeren til at opnå noget andet (den vil ud og gå tur)

Denne træningsplan er todelt:

 • selve udslukningen
 • gåture i træningsperioden

Selve udslukningen
I dette eksempel reagerer hunden med stress og gøen på, at ejeren skifter sko og tager hundesnoren ned fra knagen.

Nu skal hunden lære, at snoren og skoene ikke længere er signalet til, at den skal stresse og gø, når I skal ud og gå tur. Og det lærer den ved, at du giver den erfaringer for, at sko + snor ikke længere = gåtur – men madlavning, se tv, drikke en kop kaffe osv.

 • Helt tilfældigt tager du snoren ned fra knagen og/eller tager sko på. Du går ind i køkkenet og lægger snoren på køkkenbordet og går videre ind og sætter dig i sofaen for at se tv. Eller skaber en anden situation, der ikke handler om det mønster, hunden kender.
 • Forvent, at hunden bliver urolig, piver eller gør og følger dig overalt. Fordi den selvfølgelig er overbevist om, at den skal ud og gå tur. Du må ikke give den øjenkontakt, snakke med den eller give den nogen anden kontakt. Bare vær helt neutral.
 • Efter 10–15 minutter (eller længere tid), hænger du snoren tilbage på knagen og tager skoene af igen. Du behøver ikke at være afhængig af, at hunden er blevet rolig (som i forrige træningseksempel). Bare du ikke giver den kontakt.
 • Giv først hunden kontakt igen, når den er helt ude af iveren over, at den troede, den skulle ud og gå tur.
 • Denne handling udfører du 5–7 gange om dagen, hvor du lægger snoren forskellige steder og har forskellige aktiviteter, når du har skiftet sko.

Din hund vil blive forvirret i en periode, da den ikke forstår forandringen, og at mønsteret ikke længere passer sammen med det, den kender.

Når den har oplevet forandringerne over nogle dage eller uger, har den fået skabt et nyt mønster, hvor den er rolig og ikke stresser/gør, når den ser/hører, at snoren bliver taget ned af knagen og du tager sko på.

Gåture i træningsperioden
Du skal selvfølgelig ud og gå tur med din hund, som du plejer at gøre det. Og fordi du nu træner med udslukning på snor og sko, kan du ikke tage snoren fra knagen og tage dine sko på, som du plejer. Du er nødt til at finde andre løsninger i træningsperioden, som ikke skaber lignende mønstre for hunden. Veksl imellem, hvordan du og hunden starter en gåtur.

Her er et par eksempler:

 1. send hunden ud i haven og søge godbidder, imens du tager sko på. Gå ud til den og sæt først snor på den ved havelågen, lige inden du åbner den (så er den så optaget af at komme ud, at den ikke lægger mærke til, at den får snor på).
  Hvis du ikke har en have, har du sat et par sko og en snor ned ved opgangsdøren.
  Hold din hund i halsbåndet på vej ned af trappen (eller hav 20 cm tøjsnor bundet til halsbåndet, du kan holde i) og skift sko og snor nede ved udgangsdøren.
 2. tag hunden ud i bilen uden at have sat snor på den først. Du har heller ikke skiftet sko. Kør ud et sted, hvor I skal gå tur. Skift først sko og sæt snor på hunden, når I er kommet til ankomststedet.

Når udslukningen med snor og sko er så indlært, at din hund reagerer afslappet og neutralt, er det tid til at vende tilbage til normal hverdag. Eller næsten normal.

Det vil for eksempel være en god idé at have snoren liggende i en skuffe eller et andet sted, der ikke minder om en knage. For jo færre ting, der minder om det gamle mønster, des lettere vil det være for din hund ikke at ”falde tilbage” til den intensitet, du igennem udslukningen har fået borttrænet.

Fortsæt med at tage snoren op af skuffen en gang imellem, uden at I skal ud og gå tur, så du vedligeholder hundens opfattelse af, at snoren ikke altid betyder gåtur = den bliver mere afventende.

Gentag udslukning ved behov

Nogle hunde er så ekstremt grundigt indlært i deres opmærksomhedskrævende adfærd, at de kun kommer af med symptomerne i en periode. Hvis det er gældende for din hund, må du forvente, at du med jævne mellemrum er nødt til at tage en træningsperiode, hvor du gentager udslukningen.

Og jo tidligere i forløbet du griber ind, jo hurtigere vil du have hjulpet dig selv og din hund tilbage på sporet.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop