Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Maine Coon

Af Ulrik Westrup Maine Coon

Foto: Lillian Kristensen

Historie

Maine Coon er den katterace,  der er registreret flest af i Dansk Katte Register, så den er altså en meget populær racekat i Danmark. Racen, som først kom til DK i 1984, stammer givetvis oprindelig fra Europa, men er blevet bragt til det nordamerikanske kontinent med immigran-
terne og handelsfolk, som brugte dem til at holde deres handelsskibe fri for blandt andet rotter. Katten har derefter udviklet sig under barske betingelser i området New England, hvor blandt andet staten Maine ligger, og hvorfra racens navn stammer. Coon stammer fra Racoon,
altså vaskebjørn. Kampen for overlevelse medførte, at kun de største og mest robuste individer overlevede som en effekt af naturlig selektion. Det har medvirket til, at det er en af de største katteracer i verden i dag.

Udseende

Katten er muskuløs med en bred brystkasse. Kroppen er lang, men dog er helhedsindtrykket, at den er fir-
kantet. Hovedet er middelbredt med høje kindben. Øjne er store, let skråstillede, og ørerne har duske af hår, de såkaldte tufser.
Katten er langhåret og har en tæt, silkeblød pels, der er meget modstand dygtig overfor vådt vejrlig. En pibekrave er ønskelig. Alle farver er tilladt! Pelsen er nem at holde, men ejeren bør børste sin kat dagligt.

Katten er flere år om at nå sin fulde størrelse, og man regner ikke en Maine Coon kat for at være udvokset, før den er 4 år. Hannen vejer normalt fra 5,5 kg-8,5 kg, og hunnerne vejer fra 4,5 kg-7 kg. Det er ikke unormalt at se hankatte på 10-12 kg.

Temperament

Trods sin store størrelse er racen både hurtig og meget legesyg.  Det er en meget social kat, som knytter sig tæt og kærligt til sin familie. Den kan ofte gå fint i spænd med andre dyrearter som hunde og kaniner. Man kan nogle gange komme lidt i tvivl om, hvorvidt det er en rigtig kat, da dens sociale adfærd minder lidt om en hunds. Katten kan holdes inde, men den trives så absolut bedst med at kunne komme ud.

Sygdom og sundhed

Generelt må racen betegnes som en robust race. Man har dog set en klar øget forekomst af nogle specifikke sygdomme hos racen. Man ser en øget hyppighed af cyster i nyrerne PKD. Årsagen er, at man hos Maine Coon  har linier, hvor der er blandet Perser kat ind, og man har derved fået PKD indenfor hos Maine Coon.
Problemer med hofterne får en del opdrættere til at få røntgenundersøgt deres avldyr.

Men den sygdom, som volder de største problemer indenfor racen i disse år, er Hypertrofisk  Kardiomyopati (HCM). Sygdommen er relateret til hjertet og bevirker, at hjertemuskulaturen vokser i tykkelsen, hvilket ændrer den dynamiske funktion af hjertet, og det kan i værste tilfælde bevirke akut død selv hos helt unge katte.

Man arbejder i øjeblikket blandt opdrættere og dyrlæger på at få avlen systemati-
seret, således at man kan få undersøgt forældrene for PKD og HMC og udtaget de anlægsbærende katte af avlen. Målet er at få renset racen helt for disse sygdomme.

Det kan anbefales kommende eller nuværende ejer af  en Maine Coon killing at  undersøge, om forældrene er frie for HCM, PKD samt hofteproblemer og eventuelt spørge dyrlægen til råds.

 

Mængde
rabat
Royal Canin VD Dog Anallergenic 8 kg

Allergidiæt til hunde

424,00 kr
Ned til 399,00 kr Køb her
Frontline Pour-on Vet kat 4 stk.

Mod lopper, lus og flåter på katte

169,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Aptus Pro Sport Dog, 100 gr.

Koncentreret energipasta

78,00 kr
Ned til 62,40 kr Køb her
Mængde
rabat
Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Kosttilskud ved lidelser i bevægeapparatet

233,00 kr
Ned til 199,00 kr Køb her
Tilbud
Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter

Til forebyggelse og behandling af lopper

204,00 kr
142,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

303,00 kr
Ned til 269,00 kr Køb her
Mængde
rabat
Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

215,00 kr
Ned til 195,00 kr Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg)

Fuldfoder til katte

502,50 kr
Ned til 449,00 kr Køb her
Hills PD Metabolic, 4 kg

Fuldfoder til overvægtige katte

409,00 kr
Køb her
Prac-Tic Hund 22-50 kg, 3 pipetter

Behandling af lopper og flåter til hunde

179,00 kr
Køb her
Virbac HPM Baby Dog Large & Medium, 12 kg

Fuldfoder til hvalpe

609,50 kr
Køb her
SPECIFIC CT-HY Hypoallergenic Treats 300 g

Godbidder til allergiske hunde

41,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud