Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 6x300 g Køb her

Hill's Healthy Weight Dog Treats 6x220g Køb her
Mængderabat

Whimzees tyggeben, gevir, M, pose m/12 stk Køb her
Mængderabat

Calibra Joy Dog Classic Oksekødstænger, 250 g. Køb her
Mængderabat

Whimzees tyggeben, stix, S, pose m/28 stk. Køb her
Mængderabat

Calibra Joy Dog Mini Sandwich af and og torsk, 70 g. Køb her
Mængderabat

VeggieDent FR3SH, S, 15 stk Køb her

Sponsoreret



Klikkertræning introduktion

Af Lise Lotte Christensen KLIK og BELØN dig til en glad og kreativ hund!

I mange år har bl.a. delfiner, hvaler, søløver, papegøjer og lamaer nydt godt af Klik og Beløn indlæringsmetoden. I dette og de efterfølgende 2 afsnit kan du læse, hvordan du og din hund (eller hest, kat eller fugl) kommer i gang med klikkertræning. I dette afsnit vil vi fortælle om baggrunden for træningsmetoden, vise de indledende teknikker og give gode råd med på vejen.

Klikkertræningens baggrund

Du har måske allerede hørt om klikkertræning, men ved du også, hvordan det hele startede?

Klik og Beløn eller klikkertræning er slang for operant betingning, hvilket er det videnskabelige princip, der beskriver, hvordan adfærd udvikles, når et dyr påvirker omverdenen - arbejder operant. B.F. Skinner var den første, der beskrev denne form for indlæring. Mange husker nok "Skinners Boks", som var udstyret med forskellige knapper. Når dyret i boksen påvirkede en bestemt knap, udløstes en belønning. Indledningsvis ramte dyret den rigtige knap ved et tilfælde, men snart blev dyret meget bevidst om, hvilken knap den skulle ramme for at blive belønnet.

Markere positiv adfærd og beløn senere
I begyndelsen af 60'erne vandt indlæringsmetoden indpas hos delfin- og hvaltrænere i USA. Man søgte en ny måde at træne dyrene på, som ikke krævede, at man havde fysisk kontakt med dyrene og som ikke indebar brug af straf. Forsøg havde nemlig vist, at straf var fuldstændig uegnet i træningen af de store dyr. Dyrene mistede tilliden til træneren og nægtede at arbejde. Belønnede man i stedet delfinerne med fisk, legetøj og behagelig berøring, når de gjorde noget ønskeligt, blev de tillidsfulde og gentog gerne den ønskede adfærd. Men det var svært at fortælle delfinen, at det netop var højden på springet, den blev belønnet for, når den omsider fik fisken ved kanten af bassinet. Delfinen kunne ligeså godt tro, at det var svømmehastigheden eller det store plask, det gav, da den ramte vandoverfalden, den blev belønnet for. Begejstringen var derfor stor, da man ved hjælp af operant betingning kunne udvælge og markere en given adfærd overfor dyret, og belønne den senere!

Amerikanerne Karen Pryor, Ted Turner og The Baileys var blandt de første der trænede delfiner efter dette princip. Deres årlange erfaring med klikkertræning har de siden hen videregivet til hundefolket gennem artikler og seminarer.

Hvorfor bruge klikkeren?

Klik-lyden er en markør, som meget nøjagtigt kan fortælle hunden, hvad det er, vi ønsker at belønne den for at gøre. Klik-lyden er meget kort, neutral og meget genkendelig lyd, som i modsætning til vores tale ikke varierer i styrke og intensitet. Klik-lyden gør det nemt at kommunikere entydigt med hunden. Endvidere bliver det lettere at kommunikere med hunden, da vi kan vente lidt med at "udbetale" belønningen.

Klik-lyden signalerer således "Dygtig! Belønning på vej". Succesen med klikkertræning afhænger egentlig ikke af klikkeren, men af den belønning hunden associerer lyden med og får efterfølgende. Belønningen kan være alt, som hunden holder af: Kontakt, leg, berøring, ros og godbidder.

Lad hunden tænke selv

I traditionel hundetræning fortæller man hunden, hvad den skal gøre, ved at motivere og manipulere den til det ønskede (evt. også ved at holde, skubbe eller trække i hunden).

Når man indlærer ved hjælp af klik og beløn, lader man i stor udstrækning hunden selv "regne ud", hvad det er vi ønsker, ved at prøve sig frem, indtil en given adfærd belønnes. For nogle hunde, der ikke tidligere har været vant til at ”tænke selv” og tilbyde adfærd, kan det være nødvendigt at hjælpe lidt på vej, indtil hunden forstår konceptet med selv at regne en adfærd ud. Disse hunde kaldes for ”cross over”-hunde (at de krydser over fra en indlæringsmetode til en anden.

Man skal ikke korrigere uønsket adfærd - blot ignorere den. Hunden søger naturligt at gentage adfærd, den bliver belønnet for. Resultatet er en glad og kreativ hund, og et styrket samarbejde mellem hund og ejer.

Planlægning og delmål

I klikkertræning er det vigtigt, at man planlægger øvelsen. Vi skal sætte os et mål, tænke øvelsen igennem og inddele øvelsen i delmål. Vi glemmer ofte delmålene og venter først med at rose hunden, til vi er ved det færdige resultat. Med det resultat, at hunden ikke forstår øvelsen og dermed ikke lærer så hurtigt, hvilket er frustrerende for både hund og ejer.

Alle racer, aldre og "sportsgrene"

Fordi træningen udelukkende bygger på positive forstærkningsprincipper kan hunde i alle aldre deltage. Man skal selvfølgelig være opmærksom på at træne kortere sekvenser med hvalpe.

Sådan kommer du i gang

Her følger de første tips til en god start med Klik og Beløn træning:

  • Læs artiklen Tips om klik og belønning før du går i gang.
  • Stil dig et sted, hvor du og hunden kan arbejde uforstyrret. Hav godbidderne klar og let tilgængelige.
  • Associationen mellem klik og beløn skabes. Anvend tommelfingeren til hurtigt at presse blikpladen ned og giv slip, herved høres ét dobbelt klik. Beløn hunden samtidig med eller straks efter klikket lyder.
  • Gå lidt rundt i rummet og gentag 15-20 gange. Tal ikke til hunden, lad den koncentrere sig om at forstå meningen med klikket.
  • Prøv at klikke og vent med at give den godbidden. Hvis hunden reagerer og ser søgende efter godbidden, ved du, at du har betinget signalet: Klikket betyder: Dygtig! Belønning på vej! Legen kan begynde.
  • Timing, timing, timing! Klik og Beløn, når du ser noget, du kan lide. Husk, at du skal klikke, mens hunden udviser den ønskede adfærd. Godbidden kan komme umiddelbart efter.

OBS! klik aldrig for at få hundens opmærksomhed eller som et start signal!

Når hunden hører klikket, vil den afbryde adfærden - det er helt i orden, fordi klikket betyder roser og afslutter adfærden.

Læs mere om klikkertræning

Produkter fra vores butik

Mængderabat
99,00 kr
Ned til
85,00 kr

Whimzees tyggeben, stix, S, pose m/28 stk. Køb her
Mængderabat
69,00 kr
Ned til
55,00 kr

Calibra Joy Dog Classic Oksekødstænger, 250 g. Køb her
Mængderabat
99,00 kr
Ned til
85,00 kr

Whimzees tyggeben, gevir, M, pose m/12 stk Køb her
275,00 kr

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 6x300 g Køb her
329,00 kr

Hill's Healthy Weight Dog Treats 6x220g Køb her
Mængderabat
124,00 kr
Ned til
111,60 kr

VeggieDent FR3SH, S, 15 stk Køb her
Mængderabat
29,00 kr
Ned til
21,00 kr

Calibra Joy Dog Mini Sandwich af and og torsk, 70 g. Køb her
Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop