Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat

VeggieDent FR3SH, S, 15 stk Køb her

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 6x300 g Køb her
Mængderabat

Calibra Joy Dog Classic Oksekødstænger, 250 g. Køb her
Mængderabat

Calibra Joy Dog Mini Sandwich af and og torsk, 70 g. Køb her

Hill's Healthy Weight Dog Treats 6x220g Køb her
Mængderabat

Whimzees tyggeben, gevir, M, pose m/12 stk Køb her
Mængderabat

Whimzees tyggeben, stix, S, pose m/28 stk. Køb her

Sponsoreret



Træning

Tips om træning

Før du går i gang med at træne din hund efter vores træningsøvelser, bør du læse nedenstående. Her fortæller vi lidt om træningsmetoden, du og din hund vil komme til at træne efter, hvordan du bedst belønner din hund, hvad du skal tage højde for, når du træner m.m.

Det er godt at arbejde med sin hund alene, men det er en mægtig god idé også at gå til træning i en forening eller hundeklub. Her kan du nemlig få gode idéer af instruktører og andre, der arbejder med hunde. En instruktør kan se dig og din hund "in action" og hjælpe dig til det bedst mulige resultat med din hund. Man kan også have stor glæde at tale med andre hundeejere om deres hunde, træning og oplevelser. Din hund vil også elske at møde og lege med andre glade og dygtige hunde. 

Motivation og belønning

Metoden her bygger på moderne indlæringsprincipper med motivation og positiv forstærkning. Det vil sige, at vi i indlæringsfasen altid forsøger at skabe en situation, hvor hunden naturligt vil søge at gøre det, vi ønsker. Vi motiverer hunden, og roser og belønner det vi ønsker. Hunden lærer snart at gentage det, den bliver belønnet for, og undgå adfærd, der ikke giver resultat. Vi anvender ikke straf eller skældud i indlæring, da det hæmmer hundens lyst til at prøve og virker stressende på hunden.

Med belønningsbaseret træning kan man starte med at træne hvalpen, når den er faldet til i hjemmet. Træningen vil blive opfattet positivt af hunden, den vil hurtigt lære glæden ved samarbejdet og blive en veltilpasset del af familien.

Den vigtige timing

Hvis du ønsker at belønne hunden for noget ønskeligt, skal rosen falde, mens hunden udviser adfærden, eller max 1 sekund efter adfærden er udvist. Falder rosen senere, forbinder hunden det ikke med den pågældende adfærd. Det gælder derfor om at have godbidden eller bolden klar i lommen, så du kan belønne hunden, straks den gør det, du ønsker.

Du bør kombinere godbidden med ros og sige "Dygtig!", mens du giver hunden godbidden. På den måde lærer hunden, at signalet "Dygtig!" betyder "rigtig adfærd - belønningen er på vej!" Når denne effekt er opnået, gør det knap så meget, at der gør et par sekunder mere, før belønningen falder. Øv dig i at rose hunden, straks den gør noget, du ønsker. 

Former for belønning

Stemmen: Glad, livlig og motiverende ros med stemmen er positivt forstærkende. Brug gerne stemmen sammen med godbidder, leg eller berøring. Følg altid op med ros, når hunden gør noget, du beder den om, og/eller hvis du ser hunden gøre noget positivt.

Godbidder: Det er en god ide at bruge godbidder, når du lærer hunden noget nyt. Godbidden forstærker din ros og får hunden til at gentage adfærden. Træn med hunden, når den er sulten - ikke når den lige har spist eller er træt. Vælg godbidder, hunden er rigtig glad for. Godbidderne skal være meget små og lette at tygge. Du skal kunne give hunden 25-30 godbidder, uden at den bliver mæt! Prøv dig frem og lav en liste over de godbidder din hund er gladest for, eksempelvis: Pølse og ost i terninger, tørret lever, kogt kylling, små rugbrødsterninger, små pålægsterninger, bløde Frolic trykket i kvarte stykker m.m. Når hunden forstår "træningslegen", kan disse suppleres med andre madbelønninger, eksempelvis: arter, gulerod i tern, franskbrød i tern, kogt pasta i små stykker, tørkost m.m.

Leg og berøring: Når hunden har fået forståelsen for øvelsen, eller hvis hunden slet ikke er interesseret i mad, kan du belønne hunden på andre gode måder. Leg og berøring kan også bruges som positiv forstærkning. Vær opmærksom på, om måden du belønner hunden på, stresser eller beroliger hunden! For eksempel: Leg med en tennisbold, fodbold, frisbee eller leg med andre hunde er stressende og kan anvendes, hvis du ønsker fart og intensitet i den øvelse, du indøver. Berøring, du ved hunden holder af, såsom massage, blive kælet, nusset og talt roligt til, er at foretrække, hvis du skal indlære adfærd, som kræver ro og koncentration.

Hvalp eller voksen og racens særpræg

Det er væsentligt at huske på, om man træner med en hvalp, en unghund i den fysiske kønsmodningsperiode eller en voksen hund. Det er indlysende, at en hvalp ikke har samme koncentrationsevne som en voksen hund, og at man derfor skal gå langsomt frem, men der er også andre hensyn at tage i forhold til hundens mentale og fysiske udvikling. I afsnittet hundens udvikling kan du læse mere om den udviklingsperiode netop din hund befinder sig i, samt hvilke hensyn du bør tage, og hvordan du bedst målretter indsatsen i den periode.

Det er også vigtigt at kende til din hunds brugsmæssige baggrund. Uanset nutidige anvendelse har alle hundetyper (og senere hunderacer) oprindelig haft en arbejdsfunktion. Eksempelvis som hyrde-, vagt-, jagt-, træk-, kamp-, slæde- eller selskabshund. Evnerne og lysten til at løse opgaverne, hunden er "designet" til, er stadig forankret i hundens mentalitet. I afsnittet racekendskab kan du læse mere om din races arbejdsmæssige baggrund.

Korte sekvenser og slut med succes

Det er ikke kvantiteten, men kvaliteten der tæller! Træn derfor i korte sekvenser og hold flere pauser. Men træn gerne flere gange om dagen af 5-10 min. varighed (kortere med små hvalpe). Slut altid mens legen er god og hunden stadig virker interesseret og slut altid med succes.

Signaler og kropssprog

Hunden kommunikerer primært via mimik og kropsprog, men også ved hjælp af lyde, berøringer og dufte. Vi kan hjælpe hunden til hurtigere at forstå, hvad det er vi ønsker den skal gøre, ved også at bruge mimik og kropsprog, når vi træner med hunden. Det er vigtigt, at alle der træner med hunden, anvender de samme signaler. Lav evt. en liste, således at alle husker de forskellige signaler og deres betydning. Husk også på, at alle signalerne tydeligt skal adskille sig fra hinanden (både lyd- og håndsignaler).

Vi forventer, at hunden lærer at forstå vores sprog. Derfor er det vel også rimeligt, at vi lærer at forstå hundens "sprog"? Læs mere herom i afsnittet "Hundens kropssprog". Forståelse for hundens adfærd og kommunikationsmønstre er grundlæggende for fremtidig succes for hund og ejer.

Begrænsningerne

Træningsøvelserne her bygger på belønningsbaseret træning. Som udgangspunkt kan alle hunde derfor deltage uanset alder og race, men der kan selvfølgelig være undtagelser. Tag særlig hensyn til hvalpe og unghunde og gå kun langsomt frem. Hvis du er i tvivl eller har problemer med indlæringen, så kontakt en hundeorganisation. Hvis hunden er angst, aggressiv eller udviser unormal adfærd så kontakt din dyrlæge.

Artiklen er skrevet af Lise Lotte Christensen

Produkter fra vores butik

Mængderabat
99,00 kr
Ned til
85,00 kr

Whimzees tyggeben, gevir, M, pose m/12 stk Køb her
329,00 kr

Hill's Healthy Weight Dog Treats 6x220g Køb her
Mængderabat
29,00 kr
Ned til
21,00 kr

Calibra Joy Dog Mini Sandwich af and og torsk, 70 g. Køb her
Mængderabat
99,00 kr
Ned til
85,00 kr

Whimzees tyggeben, stix, S, pose m/28 stk. Køb her
Mængderabat
69,00 kr
Ned til
55,00 kr

Calibra Joy Dog Classic Oksekødstænger, 250 g. Køb her
275,00 kr

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 6x300 g Køb her
Mængderabat
124,00 kr
Ned til
111,60 kr

VeggieDent FR3SH, S, 15 stk Køb her
Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop