Sponsoreret
Hvalpe
Valg af hvalpe
Det er utroligt vigtigt for det fremtidige samarbejde mellem hund og mennesker, at man får valgt den rigtige hvalp fra begyndelsen. Det er vigtigt at gøre sig klart, at forskellige hunde har forskellige behov. Det er heller ikke uden betydning, hvilken størrelse hunden har, når den er udvokset. Inden anskaffelse af en hund, skal man have sat sig grundigt ind i racen og kende dens aktivitetsniveau. Således er der hunde, som ikke egner sig til at bo på 3. sal, og det er vigtigt at vide, at det tager tid at have en hund.
Af andre forhold, som skal nævnes, er det vigtigt at tage stilling til, om hunden skal være en familiehund eller en brugshund, og om det skal være en tæve eller hanhund.
Jo mere tid der bruges sammen med hunden, des bedre bliver samarbejdet mellem hund og ejer. Træning er ikke kun et spørgsmål om lydighed, men også en sjov og kreativ måde at bruge tiden sammen på. En aktiveret hund er en glad hund.
Tillykke med den nye hvalp
Når den rigtige race er udvalgt, kan man igennem Dansk Kennel Klub eller i specialklubberne rekvirere en hvalpeliste, således at man kan finde frem til de kenneler som har eller forventer at få hvalpe. Når hvalpen er 8 uger gammel, må den overdrages til nye ejere.
De første døgn med den ny hvalp er utroligt vigtige for hvalpen. Hvalpe, som flyttes fra et kendt miljø omkring tæven, udsættes for meget stress ved at blive flyttet. Det gælder derfor om at lave denne overgang så tryg som mulig. Ved at lade hvalpen sove tæt på dens nye ejere de første døgn undgår man, at den bliver ulykkelig og kalder på sin mor og søskende den halve nat.
Praktiske forhold omkring hvalpe
Sundhedsundersøgelse og vaccination
I forbindelse med at hvalpen kommer til dyrlægen første gang ved 12 ugers alderen, gennemgås hvalpens sundhedstilstand. Udover at lave en sundhedsattest vejleder din dyrlæge også omkring træning, fodring og specielle forhold vedrørende netop din type hund.
Hvalpen vaccineres ved denne lejlighed mod hundesyge, parvovirus diarre og smitsom leverbetændelse. Denne vaccination gentages efter 4 uger.
Hvis hvalpen skal med til udlandet, skal vaccinationen mod rabies foretages efter at den fyldt 3 måneder, for at vaccinationen kan danne basis for en senere blodprøvetagning.
For hurtigtvoksende hunde og specielt for store racer anbefaler dyrlæger en sundhedsundersøgelse ved 8 måneders alderen, således at de sygdomme, der specielt er knyttet til knoglernes længdevækst, kan opdages og behandles i tide.
Bekæmpelse af parasitter
Hvalpe har mange parasitter. Dels er de født med spolorm, dels har de ofte andre parasitter som f.eks lopper, øremider eller hårsækmider. For at få styr på disse "børnesygdomme" kan man få behandlet sin hvalp behandlet mod disse i forbindelse med den første sundhedsundersøgelse. Dette sikrer ikke blot hvalpen en behageligere og sundere start. Det optimerer også dens trivsel og modstandskraft mod andre sygdomme.
Fodring
Det er utroligt vigtigt at give hvalpen de mest optimale vækstbetingelser. Herved undgås ernæringsbetingede sygdomme. Du skal kunne stole på det hvalpefoder, du tilbyder din hund. Foderet skal være fremstillet på gode råvarer, således at hvalpen kan udnytte energien. Mange slags hvalpefoder lever op til lovens minimumskrav, men kvaliteten af råvarerne er ikke imponerende. Der findes mange slags hvalpefoder på markedet, men ikke alle er lige gode.
Spørg din dyrlæge til råds om fodring af netop din hvalp.
Ormekure
Alle hvalpe fødes med spolorm i sig, som er blevet overført fra tæven, i den sidste del af drægtigheden. Derudover overføres spolorm fra tæven til hvalpen via mælken. Derfor er både hvalpene og tævehunden særligt udsatte og skal behandles fra hvalpenes 2. leveuge, og herefter hver 14. dag frem til ejerskifte.
Selvom opdrætteren har behandlet hvalpene regelmæssigt, vil mange hvalpe have brug for ekstra ormekur herefter. Dyrlægen kan undersøge en afføringsprøve i forbindelse med sundhedsundersøgelsen.
ID-mærkning
Det har siden 1993 været lovpligtigt at få sin hund registreret i Dansk Hunderegister. Der findes to typer ID mærker.
Det ene er tatovering, som foretages i mange kenneler. Hvalpen tatoveres enten i højre øre eller i højre lyske. Fordelen ved en tatoveret hund, er, at de nye ejere ikke skal tænke på at få den tatoveret. Ulempen kan være, at nogle tatoveringer bliver utydelige i løbet af nogle år, og derfor er meget svære at aflæse.
Den anden type er ID mærkning med en mikrochip. En chip er en lille radiotransponder, som lægges ind under huden på venstre side af halsen. Denne chip kan aflæses med en scanner. Fordelen ved chipmærkning er at den kan indføres under huden uden bedøvelse. Ulempen ved en chip, er at nogle chips kan vandre fra det oprindelige sted. Dette er dog ikke farligt for hunden.
Forsikring
Alle hvalpe skal have tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring, som dækker de skader, den evt. måtte komme til at udøve på andre hunde, personer eller materielle ting.
En stor del af hvalpene får derudover tegnet en frivillig sygeforsikring, således at udgifter til dyrlægehjælp ved akut opstået sygdom dækkes. De forskellige selskaber har ikke enslydende krav, men generelt er det kun hunde under 4 år, som kan sygeforsikres.
Tandskifte
I forbindelse med at hvalpene skifter tænder i 5 måneders alderen klør gummerne meget. Dette betyder, at de bider i mange ting. Denne uvane forsvinder som regel, når de blivende tænder bryder frem. Ved sundhedsundersøgelsen i 12 ugers alderen har dyrlægen også undersøgt tandstillingen, således at eventuelt under- eller overbid er konstateret.
Som ejer skal man være særlig opmærksom på om hjørnetænderne skiftes, således at der ikke er "dobbelte hjørnetænder". Hvis tandskiftet ikke er overstået i 7 måneders alderen, skal man søge vejledning ved en dyrlæge.
Du skal kontakte din dyrlæge hvis...
- du skal have lavet en sundhedsundersøgelse på din hvalp.
- din hvalp skal vaccineres.
- du vil have råd og vejledning med hensyn til optimal fodring.
- du har mistanke om, at din hvalp har orm.
- du skal have din hund ID mærket.
- du vil have råd og vejledning med hensyn til forsikring af din hvalp.
- din hvalp ikke har normalt tandskifte, og f.eks. har tilbageholdte mælketænder.
- din hvalp pludselig ikke opfører sig normalt. En hvalp skal være glad og frisk, men man skal regne med, at den sover meget.