Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

679,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
529,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
Tilbud
399,00 kr
279,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
599,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her

Sponsoreret



Sundhedsundersøgelse, den årlige

Sund og glad hund i lyng
Af Christina Brock Hvorfor skal hunde sundhedsundersøges?

Medierne fokuserer fra tid til anden på værdien af de regelmæssige sundhedsundersøgelser. Derfor har mange sikkert spurgt sig selv om det er nødvendigt med det årlige sundhedseftersyn?

Svaret er klart Ja. Først og fremmest fordi al erfaring viser, at et årligt sundhedseftersyn giver dyrlægen mulighed for at opdage sygdomme tidsnok til, at der en realistisk chance for fuldstændig helbredelse - og tilmed ofte gennem en kortere og mindre kostbar behandling. Tandlidelser, svulster og stofskiftesygdomme er gode eksempler.

Hvornår skal hvalpen sundhedsundersøges?

De fleste tæveejere, vælger at få både tæve og hvalpe sundhedsundersøgt umiddelbart efter fødslen. Hvis det har været en hård fødsel, kan man understøtte tæven med medicinsk behandling, ligesom man på et meget tidligt tidspunkt, kan diagnosticere om hvalpene har medfødte sygdomme.

Næste sundhedsundersøgelse er som regel i forbindelse med at hvalpen skifter ejer i 8 ugers alderen. Her gennemgår hvalpen en klinisk undersøgelse med følgende fokusområder:

  • Hundens øjne: øjnenes form undersøges, øjenlågenes udformning og evt. tåreflåd undersøges
  • Hundens ører: hundens ører efterses for specielt øremider, og øreflappen undersøges for f.eks sår og hårløshed.
  • Hundens mundhule: mælketænder, tandstilling og tandkødet undersøges.
  • Hundens lymfeknuder: de lymfeknuder, der ligger under huden, mærkes igennem for at afsløre, om der er infektion i bestemte områder i kroppen
  • Hud og hårlag: her gennemgås pelskvaliteten. Desuden undersøges for skæl og sår. Undersøgelsen afslører ligeledes utøj, herunder lopper og rovmider.
  • Hundens ben og poter: leddene bøjes igennem for at afsløre smerte, og poterne gennemgås for sår og betændelse
  • Dyrlægen lytter på hjertet
  • Dyrlægen mærker bughulen igennem for at afsløre, om hunden har smerte. Ofte spørges til hundens afføring og urin. I nogle tilfælde beder dyrlægen om en afføringsprøve, som undersøges for indvoldorm.
  • Dyrlægen spørger til hundens æde- og drikkelyst. Selv små ændringer i æde- og drikkelysten kan være symptomer på lidelser. Det er vigtig at afgøre, om den er forøget eller nedsat
  • Hundens kønsorganer: dyrlægen checker om begge testikler er nede i pungen.

På baggrund af denne undersøgelse, rådgiver din dyrlæge dig om, hvilke vaccinationer din hund har behov for. Hvis hvalpen er helt rask, kan den vaccineres mod smitsomme de sygdomme: hundesyge, leverbetændelse og parvovirusdiarre.

Ved anden sundhedsundersøgelse i 12 ugers alderen, kan man med fordel medbringe en afføringsprøve som checkes for orm og andre tarmparasitter. Hvis hunden ikke er renlig, er det også en god ide, at undersøge en urinprøve. Hvalpen vaccineres nu anden gang, hvorefter den har afsluttet sin basisvaccination.

Hvalpe af store racer, det vil sige med en slutvægt på mere end 20- 25 kg, bør ses i 7-8 måneders alderen, til en sundhedsundersøgelse der fokuserer på hundens knogler, led og kønsmodning.

Hvor ofte skal den voksne hund sundhedsundersøges?

Man kan sige lidt populært, at når hunden bliver et år ældre, svarer det til at vi mennesker bliver 7 år ældre. Det betyder at de fysiologiske ændringer og selve ældningen foregår langt hurtigere for hunde end tilfældet er hos mennesker.

De fleste voksne hunde får på den baggrund foretaget en årlig sundhedsundersøgelse. Ved denne undersøgelse gennemgår dyrlægen hundens sundhedsstatus systematisk. Dyrlægen får ved denne lejlighed mulighed for at stille spørgsmål om hundens almenbefindende, medicinforbrug, sociale aktivitet som f.eks. deltagelse i konkurrencer og udstillinger.

De fleste sygdomme erkendes ved denne undersøgelse tidligt i sygdomsforløbet, fordi dyrlægen er opmærksom på de sygdomme, der er typiske for netop din hunderace og for den alder som den har.

Hvor ofte skal den ældre hund sundhedsundersøges?

Når hunden fylder ca. 7 år, ændres hele dens stofskifte og cellerne begynder at ældes. I takt med at hunden bliver ældre, ændres sundhedsundersøgelsen derfor, så dyrlægen er særlig opmærksom på de lidelser, som er karakteristiske hos ældre hunde. Som eksempler kan nævnes, at man i denne periode vil være særlig opmærksom på slidgigt, hjerte-kredsløbsproblemer, knuder, ældning af hjernen og begyndende organsvigt.

Derfor vil sundhedsundersøgelsen hos den ældre hund ofte inkludere undersøgelse af en blod- og urinprøve. Prøverne vil kunne afsløre begyndende organsvigt, stofskiftesygdomme el. lign. Og på baggrund af sygdommen, vil man fastsætte nye intervaller for de kommende sundhedsundersøgelser.

---

Kender du VetPlan? Sundhedsundersøgelser er ofte med!

Vi ved, hvor meget dit kæledyr betyder for dig, og derfor har vi lavet en sundhedsplan. VetPlan er udviklet på dyreejeres opfordring og handler om tryghed og sikkerhed for dig og dit kæledyr. Forebyggende sundhedspleje er grundlaget for et langt og sundt liv. 

En VetPlan inkluderer typisk de vigtigste undersøgelser og vaccinationer, som dyrlæger vurderer, at din hund har brug for i løbet af året. En sundhedsundersøgelser er med i de fleste sundhedsplaner - læs mere her.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop