Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Sponsoreret

Orientaler

Historie

Orientaler er opstået fra Siameseren, som man blandede med Europærisk Korthår. Man ønskede at skabe en race, som havde Siameseren ynde og elegance, men hvor man samtidig ville gøre katten lidt mere afdæmpet. Dette er lykkes meget fint, og der er mennesker, der mener, at det er den mest perfekte kattterace. Selve racen var nogenlunde rendyrket i slutningen af 1960erne, og vi så den i Danmark første gang i 1973.

Udseende

Udseendet minder, som beskrevet meget om Siameseren med den slanke, elegante krop, det kileformede hoved, de store ører og de mandelformede øjne. Katten har et langt næseparti med en fin smal snude. Vægten er som Siameserens fra 2 kg til 4,5  kg for en udvokset kat Pelsen er kort, fin og tætliggende. Der findes derudover en variation, hvor man har fremavlet en langhåret type. Denne kræver lidt mere pelspleje end den korthårede, men da den ikke har noget underpels, kræver den ikke nær sammen pleje som andre langhårede katte. Der findes over 30 godkendte farvekombinationer på verdensplan, blandt andet plettede varianter.  

Temperament

Orientalerne er sociale katte, som kræver opmærksomhed fra ejerne. Racen er fuld af energi og meget interesseret i fremmede og alt, hvad der foregår omkring dem. Det ses dog ofte, at der er en person, som de knytter sig mere til end andre. Generelt kan man sige, at en orientaler ikke er for folk, der ønsker deres kat set men ikke hørt. Katten er meget snakkende og livlig, hvilket gør den til en rigtig sjov kat.

Sygdom og sundhed

Da katten er nært beslægtet med Siameseren har den desværre også arvet noget af Siameseren svage heldbred. Her tænkes specielt på mundhuleinfektioner, hjerte- muskellidelser og ikke mindst astma, som er en lidelse, man skal være meget opmærksom på, hvis man anskaffer sig en Orientaler. Man skal  jævnligt kontrollere kattens tænder for tandsten, og det er ofte nødvendigt få renset kattens tænder årligt hos dyrlægen for at undgå parodontose. Det er vigtigt at søge dyrlæge, hvis man ser symptomer på astma  som hoste og hyppig vejrtrækning.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.