Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
Mængderabat

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
Tilbud
582,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her

KONG Puppy Binkie, Small Køb her

SponsoreretAfhentning af hvalp

Det er helt fantastisk at hente et nyt lille familiemedlem hjem, og du vil sandsynligvis gøre alt for, at det bliver en god oplevelse. I denne artikel får du en række tips til, hvordan du kan hjælpe hvalpen med at falde godt til i sit nye hjem.

Inden afhentningen af hvalpen

Det er vigtigt at være forberedt på at få hvalpen hjem, så selve oplevelsen af flytningen kan blive rolig og overskuelig både for familien og det nye familiemedlem.

Forbered:

  • ferie i mindst 14 – 21 dage (evt. overlap af hinandens ferie, så den bliver strukket og varer endnu længere)
  • indhegning af have (hvis du har sådan en)
  • hold familiemøde, hvor I aftaler, hvilke fælles hverdagsregler der skal være for hvalpen (så den ikke oplever lige så mange forskellige regler, som der er familiemedlemmer)
  • arranger soveplads, hvor et familiemedlem sover sammen med hvalpen i de første 7 – 10 nætter, hvis planen er, at den på sigt skal sove alene (hvis den ikke skal have fast soveplads i soveværelset, hvilket ellers er anbefalet)

Afhentning af hvalpen

Tag en dialog med opdrætteren, hvor du spørger til, om hvalpene får et tæppe/håndklæde med ved flytningen, der har ligget i hvalpegården i en uges tid, så det lugter af ”tryghed”. Hvis ikke, så aflever selv et håndklæde ved det sidste besøg inden afhentning, som du får med i uvasket tilstand, når du henter hvalpen.

Denne ”sutteklud” er god at have i bilen på vej hjem og i de første dage, når hvalpen skal finde ro og tryghed i de nye omgivelser.

De første dage i det nye hjem

Sørg for at hjemmet er roligt og uden besøgende i de første par dage efter afhentning. Lad hvalpen i ro og mag lære hus, have, familie, evt. voksne hunde eller andre dyr at kende. Giv den tid til at lære, hvor døren er, når den skal ud og tisse, hvor vandskålen står, og hvor der bliver serveret mad.

Sørg for at være hvalpens bedste ven 24/7 i denne tid, hvor alt er nyt og ukendt. Og når den oplever, at du er der for den, hver gang den har brug for tryghed, vil den kvittere med at gøre dig til et af de vigtigste individer i dens liv fremadrettet!

Hvis den bider i dørkarmen, graver i haven eller tisser på gulvet, så sig ”pyt” og lad være med at skabe konflikter eller opdragelse. Det er hvalpen for ung og umoden til at forstå meningen med. Afled med noget legetøj eller tag blot hvalpen væk fra ”gerningsstedet”. 

Socialisering hjemme og i nye omgivelser

Når du ser, at hvalpen er faldet til, begynder den at få overskud til at møde nye mennesker/gæster og begynde at komme udenfor haven. Start med at lade den hilse på nogle mennesker og 1-2 venlige hunde (hvor ejeren ved med sikkerhed, at hunden er glad for hvalpe) i hjemlige omgivelser. Alle hilsemøder skal foregå med én ”fremmed” ad gangen, så hvalpen hele tiden bevarer overblikket.

Når hvalpen viser, at den er tryg og nysgerrig på fremmede i kendte omgivelser, kan du udvide og lade den få oplevelser uden for hjemmets trygge rammer.
Vær opmærksom på, at al hilsning skal være med ro og venlighed fra modparten uanset om det er et barn, en voksen, en hund osv. Er du i tvivl, så pas på din hvalp og sig nej tak til kontakten.

Din hvalp skal hele tiden kunne bevare overblikket i situationerne og dermed få en positiv oplevelse hver gang.
Læs mere om hvalpens socialiseringsfase og få eksempler på god socialisering i artiklen ”Hvalpe 8 til 12 uger

Hvalpetræning

Start til hvalpetræning i en hundeklub eller hos en privat træner, der tager hensyn til den enkelte hvalp. Hensynet består i, at hvalpen i starten måske skal have lidt mere afstand til de andre hvalpe på holdet for at føle sig tryg. Og træneren er ansvarlig, så hvalpene bliver sluppet få ad gangen og sammen med ligeværdige i størrelse og temperament i et evt. frikvarter.

Din hvalp må gerne møde andre hunde og deltage i hvalpetræning, selvom den ikke er færdigvaccineret. Lise Lotte Christensen fortæller ”Det er en skrøne, at hvalpen ikke må tages med ud før den er færdig med hvalpevaccineringsprogrammet (ca. 16 uger gammel), fordi hvalpen i så fald vil blive syg. Hvis hvalpen i øvrigt er sund og rask, og er i gang med et vaccinationsprogram, kan du trygt tage den med ud efter den 8. uge. De positive oplevelser hvalpen får med mennesker, miljø m.m. er fundamentale for hundens trivsel som voksen, og de overskygger lagt den meget lille risiko der er, for at hvalpen kan blive smittet og syg.
Er du i tvivl så spørg din dyrlæge.” 
Læs mere i artiklen ”Vaccination af hunde”.

Til hvalpetræning vil du kunne få hjælp til gode socialiseringssituationer, der er kontrollerede – både i forhold andre hunde/hvalpe, lyde, fremmede omgivelser og genstande, indlæring af øvelser og opbygning af en god kontakt til dig på trods af alle forstyrrelserne. 

Litteratur for hvalpeejere

Vil du lære mere omkring hverdagen med og træningen af din hund? Så tag et kig på disse bøger:

  • Fra hvalp til hund – forfatter Irene Jarnved

Produkter fra vores butik

240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her
109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop