Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

KONG Puppy Binkie, Small Køb her

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
Tilbud
582,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
Mængderabat

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her

SponsoreretAlene hjemme tilvænning

Af Irene Jarnved Sådan vænner du din hvalp til at være alene hjemme

Det giver ro i maven at se hunden ”vinke farvel” ved døren og være ok med, at du tager hjemmefra. Og at du er vidende om, at den lægger sig trygt til at sove, når den ikke længere kan høre dine skridt eller bilens motor.

Utrygt at blive efterladt alene

At blive efterladt som lille hvalp er helt unormalt. Moderen vil aldrig efterlade en så ung hvalp for sig selv. Den er helt forsvarsløs og vil være fortabt, hvis der kommer fremmed indtrængen. Der vil altid være de andre kuldsøskende og flere unge eller voksne flokmedlemmer sammen med den, hvis dens mor har forladt flokkens tilhørssted.

Når vi går fra vores helt lille hvalp, kan det være meget angstprovokerende for den. Den ved nok ikke, præcis hvad den skal være utryg ved eller bange for, men den er genetisk programmeret til at registrere, at det kan være farligt at blive efterladt alene. Og det vil en del hvalpe gøre højlydt opmærksom på, når vi går fra dem.

Hvalpe af samarbejdende racer er generelt mere påvirkede af, at vi går fra dem, end hvalpe af selvstændige racer.

 

Produkter fra vores butik

Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her

Den blide start - vent til hvalpen er omkring 4 mdr.

Desværre kan vi ikke fortælle hvalpen med ord, at der ikke er noget at være bange for. Vi kan kun hjælpe den til at drage egne erfaringer med, at selv om den bliver efterladt, kommer vi altid tilbage. Hvis du har mulighed for at vente med at starte tilvænningen af hvalpen til at være alene hjemme i flere timer ad gangen, til den er omkring fire måneder gammel, vil det lette processen. For når den ikke længere er helt lille og mentalt skrøbelig, når den efterlades, vil den ikke længere have samme voldsomme reaktion på at blive efterladt.

I tiden fra du har fået hvalpen hjem fra opdrætteren (som 8–10 uger gammel), arbejder du selvfølgelig på ”forstadierne” til at være alene hjemme. Du har længere tid til at lære hvalpen en tryghed ved at blive efterladt. Og når den over et par måneder er blevet ”præpareret”, vil du hurtigere kunne udvide tiden, når du starter den rigtige alene hjemme tilvænning.

Forslag til tilvænning fra 8-16 uger

Alene hjemme, mens du er hjemme - gitter
Sæt et gitter i en døråbning for eksempel imellem bryggers og køkken. På hvalpens side af gitteret skal den have sin kurv stående og evt. noget at tygge i. IKKE bolde eller legetøj, der holder den aktivt beskæftiget. Den skal lære at slappe af og/eller at sove, når den ikke er sammen med dig. Sørg selvfølgelig for at din hvalp er luftet og træt efter en god aktivering.

Ideer til tilvænning trin for trin:

 • kald hvalpen ud i rummet hvor den skal opholde sig. Gå ud på den anden side og luk gitteret imellem jer. Start med at sidde lige på den anden side og drik en kop kaffe, imens hvalpen vænner sig til adskillelsen.  Giv den ikke ret meget opmærksomhed, da tanken jo er, at den skal lære at være efterladt alene…

 • som ovenover, hvor du efter nogle dages tilvænning bevæger dig væk fra gitteret, og hvor hvalpen både kan se og høre dig

 • som ovenover, men hvor du bevæger dig ud af hvalpens synsfelt i kortere tid af gangen. Den kan stadig høre dig

 • som ovenover, hvor hvalpen i kortere periode hverken kan se eller høre dig

I alle trinene starter du med kortere tid (10–20 sekunder), som du udvider til længere og længere tid, efterhånden som du ser, at hvalpen er er afslappet og klar til det. Når du åbner gitteret imellem dig og hvalpen, skal du ikke ofre det nogen særlig opmærksomhed, at I nu er sammen igen. Du kan jo bare bekræfte hvalpens hilsen med en venlig og rolig: ”hej med dig, det var fint klaret”. Og så fortsætter du med en anden aktivitet.

Luk selvfølgelig ikke gitteret op, hvis hvalpen piver! Ignorer dens piven, men registrer om det var for tidligt at gå så langt væk fra gitteret eller om du skulle have ventet med ud af dens synsfelt til om nogle dage. Og let lidt på sværhedsgraden uden at give hvalpen en erfaring med, at det var dens piven, der gav resultat

Alene hjemme, mens du er hjemme - lukket dør
Tilvæn som ovenover, men hvor du lukker en dør imellem dig og hvalpen i stedet for at lukke et gitter. Lad det være en blid opstart i kortere tid, i forbindelse med at du skal sortere vasketøj, på toilettet, hente kaffekanden osv. Al tilvænning foregår stadig imens I begge er indenfor.
Tiden udvides, efterhånden som hvalpen viser, at den er afslappet med, at du går fra den.

Alene hjemme, mens du er hjemme - udenfor

 • gå ud med skraldespanden
 • sæt et par støvler i bilen
 • læg de tomme flasker ud i skuret osv.

Alle gøremål varer i kort tid som opstart (10–30 sekunder) og udvides, efterhånden som hvalpen viser, at den er afslappet.
Hvalpen vil hurtigt lære, at når du har noget i hænderne, når du går ud ad døren, betyder det, at du kommer hurtigt ind igen. Det er medvirkende til at skabe en tryghed og ro, fordi den lærer sig, at du kommer hurtigt ind igen.

Den normale start - tilvænning fra hvalpen er 8-9 uger gammel

Hvis du skal på arbejde efter tre ugers ferie i forbindelse med afhentningen af hvalpen, har du ikke al tid i verden til at vænne den til at være alene hjemme. Derfor er du nødt til at starte den reelle ”du bliver efterladt”-tilvænning tidligere end den blide tilvænningsmodel, hvor du har for eksempel tre måneder til at nå samme resultat.

Risikoen for, at den lille hvalp bliver utryg ved at blive efterladt, er selvfølgelig til stede. Og derfor skal du gøre ALT, hvad du kan for at være meget struktureret i din tilvænning. Det vil øge succesen og nedsætte de gange, hvor hvalpen når at blive utryg og pivende.

 • Vid, hvor længe hvalpen var alene sidste gang – uden den nåede at blive ked af det
 • Vid, hvornår hvalpen typisk begynder at pive
 • Vid, hvor længe hvalpen skal være aktiveret, før den virker lidt træt og afslappet

2–3 dage efter afhentningen hos opdrætteren er hvalpen som regel faldet til i sin nye familie. Så her kan du starte med at forlade den i små øje­blikke. I de første dage anbefales det at lave en kombi af de tre modeller, du ser skitseret under ”Den blide start”.

Udvidelse af tiden alene hjemme

Efter en uges tid skal hvalpen lære at være alene i lidt læn­gere tid. Det er en fordel at kombinere alene-tilvænning med den socialisering, hvalpen er i stand til at kapere i forhold til dens alder. Læs mere herom under ”Fysisk og mental udvikling – ”8 til 12 uger” og ”3 til 4 måneder”.

Når hvalpen er blevet aktiveret med socialisering, er den uden tvivl blevet træt af alle oplevelserne og har lettere ved at overgive sig til søvnen.

 • Lad den komme hjem fra aktiveringen, giv den evt. et måltid og lad den falde lidt til ro over 10–15 minutter.
 • Og så går du. Du skal ikke liste dig langs pane­lerne af frygt for at vække den hvilende eller sovende hvalp. Bare gå. Sig ikke noget, lad være med at gå hen og klø den bag øret eller give den andre mønstre for at kunne gen­nemskue, at nu går du fra den. Bare gå.
 • Bliv væk i et minuts tid. Tag tid på, hvor længe du er væk, og vær i nærheden af huset eller lejlighe­den, så du kan lytte efter, at den ikke piver ef­ter dig.
 • Vend tilbage på samme måde, som da du tidligere i træ­ningen gik i 20 sekunder, da du var ude med skraldespanden.

Piver hvalpen?

Hvis den begynder at pive, ved du, at du har presset tiden for meget. Tjek, hvor længe du var væk, indtil du hørte det første piv, så du får en idé om, hvor meget du skal nedsætte tiden næste gang.

 • Du må helst ikke gå ind til hvalpen, imens den piver. Det vil give den en erfaring til en brugbar metode, hvorpå den kan få dig hjem igen.
 • Et lille tip, du kan benytte dig af for at få hvalpen til at stoppe, inden du går ind, er at lave en lille lyd, der bevirker, at der kommer et ophold i piveriet. Det må ikke være en voldsom lyd, hvalpen kan blive bange for. Og heller ikke en lyd med din stemme, så den ved, at du står derude. Benyt f.eks. en bankelyd i jorden med din støvle eller sko. Vent derefter i otte-ti sekunder og gå derefter ind til den.
 • Når du går ind til hvalpen, så lad være med at gøre hjemkomsten til den helt store fest! Bare et: "Hej, lille ven, står du lige der og venter?" og et par kæl på kroppen. Først nogle minutter efter, når hvalpen er blevet afslappet og rolig, sætter du dig ned og giver den mere opmærksomhed og kæl.
 • Pas på ikke at udvide alene tiden for meget i starten. Udvid kun med ganske få minutter ad gangen, indtil du kan gå i cirka 20-25 minutter uden problemer. Derefter kan du formodentlig udvide med cirka fem minutter ad gangen.

Hvis hvalpen er reelt ulykkelig eller i panik over, at du er gået, så kan du ikke ignorere dens usikkerhed/angst, og du er nødt til at gå ind til den igen. Risikoen for, at hvalpen bliver reelt angst for at blive efterladt, er meget større, hvis du lader den sidde og skrige hjertet ud – end risikoen for, at den lærer, at den kan ”pive dig tilbage”.

Når hverdagen starter

Hvis du har tilpasset træningen til din hvalps formåen, kan du muligvis nå op på en alenetid uden problemer på cirka tre timer, inden ferien er slut, og du skal starte på den normale hverdag.

Træningen fortsætter ved, at du har arrangeret en hvalpepasser til at hente hvalpen hjem til sig eller gå hjem til dig og være der, indtil du kommer hjem. Efterhånden som hvalpen bliver ældre, skal hundepasseren komme senere og senere på dagen. 

Generelt vil jeg ikke anbefale løsningen med, at nogen kommer over og lufter hvalpen i 20 minutter midt på dagen og så sætter den hjem igen, så den er alene, indtil du kommer fra arbejde. En hvalp føler sig udsovet efter tre-fire timer, og 20 minutters aktivering er kun med til at vække den endnu mere. Så vil den være fuld af energi og påhit, når den sættes hjem igen. Den kan ikke bare lægge sig til at sove igen og er så nødt til at aktivere sig selv, indtil du kommer.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop