Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
582,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
Mængderabat

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her

KONG Puppy Binkie, Small Køb her

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her

SponsoreretDe første dage og nætter

Sådan giver du din hvalp en god start

Artiklen er skrevet af Irene Jarnved og Lise Lotte Christensen.

Det er en stor omvæltning for hvalpen at flytte til et nyt hjem, men du kan hjælpe hvalpen til hurtigt at blive tryg hos dig. En uges tid inden afhentning er det en god idé, at opdrætteren lægger et håndklæde eller tæppe ind i hvalpegården, så det kommer til at lugte af det liv, hvalpen lever nu. Denne ”sutteklud” er en stor hjælp for hvalpen i bilen på vej hjem og i de første dage, når den skal finde ro og tryghed i de nye omgivelser.

Køreturen hjem fra opdrætter

Det er af stor vigtighed, at køreturen hjem fra opdrætteren er så positiv som muligt for hvalpen. Det er den første registrering hos hvalpen om, hvorvidt bilkørsel hører til de positive eller negative oplevelser. Og hvis hvalpen er utryg eller bange, vil den allerede nu lære at forbinde bilkørsel med fysisk og mentalt ubehag.
Som afledning og for at gøre hvalpen træt til at sove på en del af turen, vil jeg anbefale:

  • at du lader hvalpen ligge på tæppet fra opdrætteren, så den kendte lugt følger med i alt det nye, der omgiver hvalpen
  • at du har tørrede tyggestænger og et dejligt oksekødben med hjemmefra. Det kan give hvalpen noget at beskæftige sig med, så utrygheden forsvinder fra bevidstheden i et stykke tid. Du skal bare sikre dig, at der næsten ikke er kød på benet. Hvalpen skal nemlig ikke spise ret meget under køreturen, før der er risiko for, at den bliver lidt køresyg.
  • Hold evt. ind et par steder i en skovkant eller lignende, hvor der er ro i forhold til andre mennesker og hunde. Hav hvalpen ude i 10-15 min. i en line på et par meter i længden, hvor den får lov til at snuse rundt og bruge lidt energi.

Hjemkomsten og introduktion til nye omgivelser

Når du kommer hjem fra afhentningen, bærer du hvalpen og tæppet fra opdrætteren ind i huset (efter den har tisset af udenfor).

Sæt dig på gulvet i det ”centrale” rum i huset og luk døre til de andre rum. Lad hvalpen selv forlade dine arme, så den ved, hvor den skal søge tilbage til, hvis indtrykkene bliver lidt for store eller mange, og det bliver nødvendigt at opsøge tryghed.

Når hvalpen bevæger sig roligt og sikkert rundt i rummet, åbnes døren til næste rum osv. Du og tæppet følger med rundt, så hvalpen har dig som sikker base, hvis det skulle blive nødvendigt.

Sådan fortætter du, indtil hvalpen er rimelig tryg i alle de omgivelser, den skal leve i. Ude som inde.

De første nætter

Hvalpen bliver hurtigst tryg i sit nye hjem, hvis du lader den være i din umiddelbare nærhed de første par dage og nætter. Husk på, at hvalpen kommer fra trygge, kendte omgivelser, hvor den har haft selskab af både sin mor og sine søskende, og nu er den pludselig alene et fremmed sted. Lad derfor hvalpen sove ved siden af sengen, eller læg dig på en madras der, hvor du sidenhen ønsker, at hvalpen skal sove.

Når hvalpen efter en tid er faldet til, kan du gradvis flytte kurven ud af soveværelset og ud i gangen, eller derhen, hvor du ønsker, at hvalpen skal sove. Denne metode virker hver gang, og gør du det rigtigt, er det ikke stressende for hverken dig eller hvalpen.

Bur som alternativ til kurv
Et andet og virkelig godt alternativ er at vænne hvalpen til at sove i et bur. Buret kan hæves fra gulvet på et lavt bord (f.eks. sengebordet), så hvalpen ligger i samme højde som sengen. Det betyder, at hvalpen hele tiden kan se dig – og at du kan stikke et par fingre ind igennem tremmerne, så hvalpen har kontakt. Du kan lægge et tæppe ind over den bagerste 2/3 af buret, så hvalpen får en form for hule, hvor der blot er udsyn på fronten ind imod dig.

Buret skal blot bruges om natten i de første måneder, indtil hvalpen er blevet renlig og har lært at sove natten igennem. Herefter skiftes buret ud med en hundekurv.

Lad ikke hunden hyle sig alene i søvn
Det er altså en gammel skrøne, at den eneste måde, hvalpen lærer at sove alene på, er at lade den hyle sig i søvn bag en lukket dør. Metoden kan absolut ikke anbefales, da den er stressende for både hvalp og ejer. Start i stedet som beskrevet ovenfor.

Produkter fra vores butik

822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her
Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop