Sponsoreret
Hvalpens fagre nye verden
Gæslinger og hundehvalpe
Måske husker nogen at have læst om adfærdsbiologen Konrad Lorenz og hans adfærdsstudier med ny udklækkede gæslinger. Konrad Lorenz ville observere, hvordan gæslinger opførte sig, hvis de i deres første levedage var isoleret fra gæs og i stedet udelukkende var i Dr. Lorenz selskab. Kort fortalt var resultatet at gæslingerne snart fulgte ham, hvorend han gik. Han svømmede sammen med dem og de sov ved hans side. De betragtede ham som deres mor! Hvis noget forskrækkede dem, søgte de straks tilflugt hos Konrad Lorenz.
Senere i studiet introducerede Dr. Lorenz gæslingerne for nogle andre gæs. Man kunne forvente, at gæslingerne ivrigt søgte mod deres artsfæller, men nej, skrækslagne søgte de tilflugt hos Konrad Lorenz. De ville ikke kendes ved deres egne artsfæller! Konrad Lorenz var det første de havde set, da de kom ud af ægget, og han alene havde været sammen med dem i de første, meget vigtige dage, hvor gæslingernes identitet og "artsforståelse" blev grundlagt. Man siger, at gæslingerne blev præget på Konrad Lorenz, og perioden hvori dette sker kaldes nærliggende nok for prægningsperioden.
Hvem er jeg?
Dr. Lorenz påviste, at den indlæring der foregår hos gæslingerne i de første levedage er irreversibel, hvilket betyder at lærdommen er blivende og ikke senere kan ændres, udvides eller erstattes. Hos vildtlevende dyr, er det hensigtsmæssigt at dyreungerne hurtigt knytter sig til og er trygge ved deres forældre, samt andre individer som forældrene tidligt introducerer ungerne for. Alle andre individer bør herefter betragtes med en stor portion forsigtighed - ellers kan man komme galt af sted og måske ende som føde!
Dr. Lorenz påviste senere, at det samme gælder for hundehvalpe. Prægningsperioden for hundehvalpe strækker sig over længere tid end hos gæs, men princippet er det samme. Hvalpens første leveår er derfor meget vigtigt. Særlig vigtigt er dog perioden fra den 3. til den 12 uge, hvor hvalpen er særlig modtagelig for prægning.
Den vigtige menneskelige kontakt
Hvalpe må tidligst forlade deres mor (tæven), når de er 8. uger gamle. Derfor har hvalpensopdrætter en stor del af ansvaret for, at hunden bliver velfungerende. Udover den gode sociale kontakt og leg med sin mor og søskende, er det nemlig hos opdrætteren at den vigtige prægning på mennesker starter. Hvalpene skal have masser af god og kærlig menneskelig kontakt hver dag. De skal have gode oplevelser med forskellige mennesker i alle aldre, og af forskelligt udseende. Får hvalpene ikke tilstrækkelig menneskelig kontakt, vil det påvirke hunden negativt, og man vil kunne iagttage den skyhed, der er karakteristisk for hundens forfader - ulven.
Når man som hvalpekøber skal vælge hvalp, er det derfor vigtigt, at man ser sig godt for. Hvalpe skal være frimodige og glade - ikke forsigtige og tilbageholdende. De skal være vant til at færdes rundt omkring i huset (hvis hvalpene ikke bor inde sammen med opdrætteren). De skal være nysgerrige - også overfor børn.
Mange opdrættere gør et stort og flot arbejde med at præge og socialisere hvalpene. De er omhyggelige og giver hvalpene mange gode oplevelser i den første del af prægningsperioden. Det er vigtigt at prægningen og socialiseringen fortsætter i hvalpens nye hjem.
Husk, at man aldrig skal købe en hvalp af medlidenhed. Hvis hvalpenes forhold er meget dårlige, skal man i stedet påtale det og give politi og en dyreværnsorganisation besked herom. Køber man en hvalp, "belønner" man den dårlige opdrætter, hvilket kan få denne til at gentage "succesen".
Flokken udvides
Når hvalpen kommer til det nye hjem fortsætter socialiseringen, når hvalpen er faldet til i de nye omgivelser. Man starter med den nærmeste familie, naboer og venner og udvider så gradvist hvalpens forståelse for, hvem der tilhører dens "flok" og som den naturligt skal acceptere. Med til hvalpens udvidede flok hører naturligvis også venlige, fremmede hunde. Mulighederne er mange; kort, lang og krøllet pels, mørke og lyse, store og små, unge og gamle. Det er en rigtig god idé at tage hvalpen med til hvalpetræning. Her kan den møde andre venlige hunde og lære glæde ved at samarbejde med mennesket.
(Se bl.a. link til Dansk Kennel Klub og Danmarks civile Hundeførerforening for steder, du kan deltage med din hvalp).
Hvalpens gode (og dårlige) oplevelser med mennesker, hunde og andre dyr, fra de første måneder af dens liv, har stor indflydelse på, hvor social, omgængelig og veltilpasset hunden udvikles til at være i sit voksne liv. Har man eksempelvis ikke selv børn, er det vigtigt at man aktivt opsøger steder, hvor hvalpen kan hilse på venlige børn. Og husk, at det skal gøres i hvalpens første år, mens den endnu er modtagelig for den blivende lærdom.
Se på verden med "hvalpeøjne"
Forsøg at gør alle hvalpens oplevelser gode. Giv gerne de fremmede, hvalpen skal hilsen på, en godbid de kan give til hvalpen, eller lad dem lege med hvalpens favorit legetøj. Hold øje med hvalpen. Lad den ikke blive overvældet. Sker det, så tag den lidt på afstand og lad den selv tage initiativ til at hilse igen. Ros og beløn hvalpen når den er glad og rolig. Husk på, at en hvalp hurtigt bliver træt. Hold pauser og slut altid med en positiv oplevelse.
Udover mennesker, hunde og andre dyr er miljøtilvænning også en vigtig del af hvalpens fagre nye verden. I løbet af hvalpens første leve år skal den gradvis tilvænnes nye, fremmede omgivelser som forskellig trafik (inkl. bilkørsel), by- og landmiljø, befærdede gader, trapper, glatte gulve osv.
Igen er det vigtigt, at hvalpen ikke overvældes, og at man prøver at sætte sig i hvalpens sted. Tænk på at hvalpen er lille, udsat og uerfaren. Giv dig god tid og gør nye oplevelser behagelige for hvalpen. Gode (og dårlige!) oplevelserne hvalpen får som ung, vil den bruge som en slags reference, når den senere i livet er i en ny og lignende situation. Erfaringerne danner grundlag for hundens nysgerrighed og evne til at afreagere.
Belønningen kommer senere
At tage sig tid til at give hvalpen en god start på livet med god prægning, socialisering og miljøtræning, er en investering i fremtiden. Det første år med hvalpen kan virke noget krævende, men anstrengelserne belønnes idet man - forhåbentlig de næste mange år - kan glæde sig over en venlig, social, veltilpasset og velfungerende hund. God fornøjelse!
Som opdrætter eller hvalpeejer bør du læse mere om hvalpen og dens udvikling i vores artikel: Hundens fysiske og mentale udvikling.