Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her

SponsoreretFodring af den hurtigtvoksende hvalp

Hvorfor er foderet vigtigt?

Nogle af de store hunderacer gennemgår en helt ekstrem vækst fra fødsel til udvokset størrelse i 12-18 måneders alderen. Deres vægt stiger fra omkring 1 kg til måske over 90 kg. Den samme udvikling er et menneske fra 16-18 år om at gennemgå. Der er derfor ingen tvivl om, at netop i hundens første år er fodringen af stor betydning.

Flere forskellige typer af knoglelidelser kan udvikle sig på grund af forkert fodring. Det kan være hofteledsdysplasi, albue- og skulderledsdysplasi, knoglehindebetændelse og kurvede skinneben.

Det er vigtigt at fodre med et korrekt afbalanceret foder, der sikrer, dels at de nødvendige mineraler er til stede i en korrekt mængde, og dels at energiindholdet er afstemt til at give hunden en moderat væksthastighed. Hvert dyr er født med et genetisk potentiale for vækst. Hvis foderet er sammensat, så det fremmer væksten mest muligt, stiger risikoen for at udvikle knoglelidelser.

Omsættelig energi

Det er vigtigt med korrekt mængde foder til voksne hunde og hvalpe af gigantracer.

Energiindholdet i et foder er bestemt af protein-, fedt- og kulhydratindholdet i de råvarer, der er benyttet. Det er ikke hele energiindholdet, der kan blive omsat i hundens organisme. Den mængde, der kan udnyttes, bliver kaldt for omsættelig energi (ME), og den bliver angivet i kilokalorier (kcal) eller kilojoule (kJ). På de fleste typer af færdigfoder er den omsættelige energi pr. kg foder angivet. Energikoncentrationen spiller en rolle for, hvor meget foder, hunden spiser.

Calciumindhold i hvalpefoder

Calcium og fosfor er sammen med andre mineraler i knoglerne vigtige bestanddele, når der skal opnås en god knoglestruktur. Det er ikke ligegyldigt, hvor meget der er af hvert mineral, fordi overskud af et mineral kan nedsætte optagelsen af et andet. F.eks. vil for meget calcium i foderet nedsætte knoglernes evne til at optage magnesium og zink, og begge mineraler har stor betydning for knoglernes styrke. For meget fosfor nedsætter til gengæld optagelsen af calcium. Det er derfor vigtigt, at der er en god balance i indholdet af calcium og fosfor.

Nyere undersøgelser har vist, at det især er calciumindholdet i foderet, der er afgørende for væksthastigheden. For meget calcium øger hastigheden. Der bør være ca. 0,8% calcium i foderet, og forholdet mellem calcium og fosfor skal ligge mellem 1,1 og 1,4, og dvs. at fosforindholdet skal ligge mellem 0,6 og 0,75 %. Samtidigt er det vigtigt, at der ikke er mere end 2 g calcium i foderet pr 1000 kcal omsættelig energi, fordi hunden ellers kan optage for meget calcium. Hunde spiser nemlig for at dække deres energibehov, og hvis energiindholdet i foderet er lavt, så spiser hunden mere af det og får så også optaget mere calcium i organismen.

Et lille regneeksempel:

Foder 1 (hvalpefoder)

 Omsættelig energi/kg  4140 kcal
 Calcium indhold  0,8 %
 Foder pr. dag  390 g
   
 Omsættelig energi/dag  4140 kcal/kg * 0,390 kg=1615 kcal
 Calcium pr. dag  0,8 % af 390 g=3,12 g

Foder 2 (voksenfoder)

 Omsættelig energi/kg  3800 kcal
 Calcium indhold  1,4 %
 Foder pr. dag  425 g
   
 Omsættelig energi/dag  3800 kcal/kg * 0,425 kg=1615 kcal
 Calcium pr. dag  1,4 % af 425 g=5,95 g

Eksemplet viser, at hunden får den samme mængde energi fra de to fodermidler, men calciumoptagelsen fra voksenfoderet er næsten dobbelt så højt som fra hvalpefoderet.

Hvordan skal hvalpen fodres?

Der findes efterhånden mange færdigfremstillede fodermidler til hurtigt voksende hvalpe af store hunderacer. Der er mange gode produkter imellem dem, men ikke alle opfylder de krav, der skal stilles til et kvalitetsfoder.

Det er vigtigt fra starten at fodre hvalpen med et godt foder for at undgå de lidelser, som en forkert fodring kan føre til. Indtil hvalpen er 4-5 måneder gammel, skal den fodres 3-4 gange om dagen. Derefter kan man nøjes med 2 gange dagligt. Ikke alle hunde vokser ens, så derfor skal du som ejer ikke bare fodre hunden efter angivelserne på fodersækken, men også se på, hvordan hvalpen udvikler sig - bliver den tyk eller evt. tynd? Måske skal den have mere end angivet på pakken, måske mindre. Der er jo stor forskel på aktivitetsniveauet hos den enkelte hvalp.

Hvis du er i tvivl om fodringen, kan din dyrlæge rådgive dig. Du kan købe foder til din hvalp hos din dyrlæge eller i Netdyredoktors webshop.

Hvad er tegnene på begyndende knogleproblemer?

  • Halthed på et eller flere ben
  • Evt. ømhed ved tryk på de lange knogler i lemmerne.
  • Fortykkelse af knoglerne omkring led, specielt knæene på forbenene
  • Skinnebenene på hundens forben bliver buede, og poten drejer evt. udad

Hvis nogle af disse tegn opstår, er det en god ide at henvende dig til dyrlægen. I kan sammen finde ud af, hvad der er galt, og om fodringen skal ændres.

Produkter fra vores butik

Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop