Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her

SponsoreretFodring af hvalpe

Hvalp slikker sig om munden
Hvorfor skal man vælge hvalpefoder?

En hvalp vokser og udvikler sig lige så meget på 1 år, som et menneskebarn gør på ca. 14 år. Derfor er det uhyre vigtigt at vælge det helt rigtige foder til sin hvalp under vækstperioden. Selve væksten er et resultat af et komplekst samspil mellem faktorer som:

 • tildelte næringsstoffer
 • nedarvede gener
 • mængden af motion
 • mange hormoner, herunder bl.a. væksthormon og kønshormoner.

Således bidrager både god afstamning samt den optimale ernæring til den samlede vækst, og foderet har stor indflydelse på hundens senere voksenliv.

Betegnelsen "hvalpefoder" er sådan set ikke helt korrekt. Man bør snarere tænke på dette specielt sammensatte foder som et "vækstfoder", der er afbalanceret således, at hvalpen har den bedst mulige chance for optimal vækst og knogleudvikling.

Skal alle hvalpe have det samme vækstfoder?

Det er vigtigt at gøre sig klart, at alle hvalpe ikke skal vokse lige meget, da der er stor forskel på størrelsen af de voksne hunde i de forskellige hunderacer. Derfor vil vækstforøgelsen også variere meget. Selv inden for en enkelt race kan der være forskel på vækstraten og størrelsen, og det kan være forskelligt fra den ene hund til den anden, hvornår den største vækst indtræder.

Ved gigantracer, som f.eks. Sankt Bernhardshunde, er disse variationer endnu større, og det er også disse hvalpe, som har den største risiko for at udvikle led- og knogleproblemer.

Valg og brug af vækstfoder til hvalpe

Når man skal vælge foder til sin hvalp, er det vigtigt at være opmærksom på følgende:

 • Foderet skal være afbalanceret, således at almindelige kropsfunktioner opretholdes, og normal vækst og udvikling kan finde sted.
 • Væksten skal foregå med en hastighed, således at hvalpen kan få det fulde udbytte af sit nedarvede genetiske potentiale. Dette er mest optimalt i den periode, hvor knoglerne stadig er i stand til at vokse, men væksten skal foregå kontrolleret, således at der ikke forekommer unormal vækst.
 • Nogle ejere vil være bekymrede for, om deres hund når at blive stor nok, når de fodrer restriktivt. Vil deres hvalp blive lige så stor som de hvalpe, der bliver proppet med mad fra en meget tidlig alder, og derfor vokser meget hurtigt i de første måneder? Det vil den, og det vil foregå på en langsommere, mere naturlig og langt sundere måde.
 • Det skal være en god oplevelse for hvalpen at spise. Foderet skal være velsmagende, uden at man derfor er nødt til at gå på kompromis med indholdet af næringsstoffer, og hvalpen skal have ro til at spise.
 • En sund hvalp skal være slank og velproportioneret. Overvægt belaster leddene, så der er er større risiko for udviklingsforstyrrelser som osteochondrose.
 • Overvægt skyldes, at hunden indtager flere kalorier end den forbrænder. Det er vigtigt, at man undgår at overfodre sin unghund.
 • Undgå at give vitamin-/mineraltilskud, specielt kalcium, til et allerede afbalanceret vækstfoder.

Hvalpe af de store racer kræver ekstra opmærksomhed

Hvalpe af gigantracerne er mere følsomme overfor variationer i foderets ernæringsprofil end hvalpe af små- eller mellemstore racer. Derfor skal man sikre sig at hvalpefoderet har et kalcium indhold, der passer til store hunderacer også. Nogle fodertyper er inddelt i store og små racer, andre er justeret så præcist at ét foder passer til alle. Begge dele er lige godt - bare man sikrer sig at foderet kan bruges til de store racer. Det er en god ide altid at spørge sin dyrlæge til råds ved fodring af hvalpe af gigantracerne.

Hvis de store, hurtigtvoksende hvalpe får for lidt eller for meget kalk, er der stor risiko for led- og knogleproblemer. Det er også vigtigt at kalorieindholdet er tilpasset sådan at hvalpen ikke bliver for tyk.

Hvalp af de mindre racer er langt mindre følsomme overfor udsving i kalciumindholdet og her skal man primært være opmærksom på at hvalpen ikke bliver for tyk.
Køb foder til hvalpe af store racer her.

Facts om vækstfoderets proteinindhold

En gang imellem hører man, at en ny hvalpeejer er blevet anbefalet at bruge voksenfoder i stedet for et vækstfoder, fordi det højere proteinniveau i vækstfoderet skulle være "farligt". Protein i vækstfoder er absolut ikke farligt - hvalpe i vækst har brug for ekstra protein for at kunne vokse og danne kropsvæv. Men, vækstproblemer kan som sagt opstå, hvis dyret bliver overfodret, og dette gælder selvfølgelig også ved overfodring med et højprotein foder.

Hvor længe skal man anvende vækstfoder?

Man skal bruge et vækstfoder, indtil hvalpens knogler er ca. 90% færdigudviklede. Det er i dette tidsrum, knogler og muskler udvikles. Dette tidspunkt indtræffer normalt på et tidspunkt mellem 6 og 12 måneder, dog ofte senere for hvalpe af gigantracerne. Derefter anbefales det at bruge et afbalanceret fuldfoder til voksne hunde. Det er ikke skadeligt at bruge hvalpefoder i lidt for lang tid, så længe man sørger for at man ikke overfodrer.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis...

Du vil have råd og vejledning om den optimale ernæring af din hvalp.

 • Du vil have vejledning om, hvor meget foder din unghund skal have tildelt om dagen.
 • Du vil købe foder af meget høj kvalitet til din hvalp eller unghund.
 • Du ønsker at indgå i en dialog omkring din hvalp, hvor målet er at få en livlig og sund hvalp med en tilvækst og udvikling, der er optimal for dens race.

Af dyrlæge Lotte Davies/Hanne Friis

Produkter fra vores butik

822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop