Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
Mængderabat

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

Sponsoreret

Madforsvar

Aggression har grundlæggende til formål at regulere afstanden til nogen/noget. Mad-aggression er et udtryk for hundens behov for at beskytte en livsvigtig ressource. Det er derfor naturligt og normalt at se hunde udvise aggressivitet og forsvar af madskålen, men man både kan og bør lære hunden at lade være.

De fleste familier lever i tæt kontakt med hunden og af sikkerhedsmæsssige grunde, bør vi derfor lære hunden, at den kan have tillid til os, og at den trygt kan lade børn og voksne komme i nærheden af madskålen. Det er desuden praktisk at kunne tage mad fra hunden, hvis den har fået fat i noget, som den ikke har godt af. Hellere forebygge end helbrede lyder et gammelt ordsprog, og det gælder også når vi taler om hunde og aggression ved madskålen.

Det er faktisk forholdsvis nemt at undgå mad-aggressivitet, især hvis man begynder den forbyggende træning tidligt, altså mens hunden endnu er hvalp. Nedenfor gennemgår vi hvordan du lærer hunden, at have tillid til, at du er i nærheden af den, når den spiser, at du kan gå til dens madskål, og at du kan tage madskålen fra hunden. Der er ikke tale om en magt-demonstration, men derimod træning der sigter mod at skabe tillid og positiv forventning hos hunden.

Alle voksne personer i familien kan deltage i madskåls-træningen. Større børn kan også deltage i træningen, men kun når forældrene er til stede og deltager aktivt i træningen. Bemærk, af sikkerhedsmæssige årsager, bør man dog lære børn, at de ikke må gå i nærheden at hundens madskål og at de skal lade hunden være, når den spiser.

Forebyggelse af madskåls-forsvar

 1. Sæt dig ned på gulvet med hundens madskål. Kald på hunden og lad den spise, mens du roligt ser til. Ignorer indledningsvis hunden, mens den spiser. Tal så venligt og roligt til hunden, mens den spiser. Gentag ved flere fodringer.
 2. Når hunden spiser, og samtidig har et roligt og afslappet kropssprog, kan du give den lidt mad fra skålen. Gem lidt frikadelle (eller nogle andre lækre godbidder) i hånden. Mens du sidder med skålen, kan du tilsætte / "finde" lidt frikadelle i skålen som du så giver til hunden. Det vil skabe en positiv forventning hos hunden og den vil se frem til at du hjælper den med at finde de gode ting i madskålen. Gentag ved flere fodringer.
 3. Når hunden nysgerrigt og forventlingsfuldt lader dig rode i maden, kan du med den anden hånd røre ved hunden (det er tilladt at vaske hænder når man er færdig). Stryg den venligt langs siden og ryggen. Beløn hunden med godbidderne (skal være eftertragtede), for at acceptere berøringen. Bevæg dig langsomt frem mod nakken og hovedet. Stryg den også venligt over ører, snude og på halsen. Ros og beløn hunden.
 4. At gå til hundens madskål er en ny situation for hunden. Hold hundens tomme madskål i hånden og kald så på hunden. Sæt den tomme madskål ned til hunden. Hunden vil gå til skålen og opdage at den er tom (der er intet at forsvare). Ræk så hånden ned i skålen og giv hunden en godbid fra hånden, nede ved skålen. Gentag et par gange. Hunden lærer snart, at det er positvt at du rækker hånden ned mod skålen.
 5. At gå til hunden mens den spiser, er endnu en ny situation for hunden. Læg lidt almindelig hundemad i skålen. Sæt skålen ned til hunden. Lad hunden spise lidt. Tal venligt til hunden og ræk så hånden ned mod skålen mens du tilbyder den en lækker godbid. Gentag ved flere fodringer indtil hunden logrer med halen og ser op fra skålen, når du nærmer dig.
 6. Næste skridt er at tage madskålen op fra gulvet, mens hunden spiser. Vis hunden en godbid og tag madskålen op, tilsæt en lækker godbid og sæt madskålen ned til hunden igen. Ros hunden. Gentag flere gange ved flere fodringer.
 7. Når hunden roligt og afslappet lader dig berøre den i mens den spiser, og afslappet ser til mens du tager madskålen fra den, kan du øve mere avancerede situationer, eksempelvis:
  1. At løbe forbi hunden, mens den spiser - kast en godbid til hunden, når du passerer den.
  2. At støde til hunden, når du går forbi - kast en godbid til hunden, når det sker.
  3. At løbe direkte til hundens skål - også her leveres noget lækkert, så opleveler bliver positiv.

   Osv... brug fantasien! Det gælder om at forberede hunden på alle tænkelige situationer.

Hvis du følger rådene ovenfor, vil hunden snart erfare, at du ikke er en trussel, men at den kan have tillid til dig og din familie. At den trygt kan lade jer røre ved den, tage madskålen op og måske endda støde ind i den mens dens spiser. Den vil ikke besvare med aggresivitet, men snarere se op med en forventning om at en lækkerbisken måske er i vente.

Bon appetit og god træning! 

Produkter fra vores butik

656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
Relaterede artikler
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop