Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Thuja

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvordan ser thuja ud?

De fleste mennesker forbinder thujaen med kirkegårde, hvor planten findes både som hække og som træer. Thujaen hører til nåletræerne, er stedsegrøn og stammer oprindeligt fra Amerika. Der er ikke nåle på grenene, som det ses ved grantræer. I stedet er der det, man betegner som nåleskæl. Disse er karakteristisk større end på den nært beslægtede cypres, som er ugiftig. En anden forskel på de to træer er, at topskuddet på thuja oftest er opret, medens det hænger på cypressen.

Hvor kan heste komme i kontakt med thuja?

Thujaen er et meget almindeligt træ i haver, parker og i enkelte skove. Derfor er der stor mulighed for, at heste kan komme i kontakt med specilet afskårne grene.

Hvilken gift indeholder thuja?

Thujaforgiftning skyldes i væsentlig grad terpenen (oliestof), kaldet thujon, der sammen med en række andre stoffer findes i træets æteriske olier. Giftstoffet findes i alle træets bestanddele, og man kan fornemme den aromatiske duft af stofferne ved at gnide en gren i hånden.

Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig?

  • Thuja er sammen med taks et af de mest giftige stedsegrønne træer, der vokser i Danmark. Både forgiftninger af mennesker og flere forskellige dyrearter er beskrevet.
  • Thujaens gift virker ætsende på huden, så der kommer hudeksem med blæredannelser og hudbetændelse. På mennesker beskrives dette som thujaeksem.
  • Den ætsende effekt ses også på tarmkanalens slimhinder. Ved indtagelse af thuja via munden og efterfølgende optagelse i kroppen kan thujaens gift forårsage degenerative, dvs. ødelæggende forandringer hele vejen igennem mave-tarmkanalen med døden til følge.
  • Ved thujaforgiftning vil der være forandringer i forskellige organer i kroppen, ligesom der ses blødninger i hjertemuskulaturen samt i mave- og tarmslimhinden. Derudover vil der være degenerative beskadigelser i både lever og nyrer.
  • Forgiftning med thuja viser sig ved epileptiske kramper, der viser sig periodevis over nogle dage. Endvidere ses koliksmerter i bughulen, med diarré og blødninger. Der ses lever- og nyreskader med efterfølgende ødemer. Tilsidst i forløbet ses koma. Evnen til at overleve en thujaforgiftning er helt afhængig af, hvor udtalte degenerative forandringer, der ses hos den forgiftede hund i lever, nyrer m.m. En blodprøve kan afsløre organskadernes omfang.

Hvad kan man gøre for at modvirke giften?

Der findes ikke en specifik modgift til giftstofferne i thuja. Det er heldigvis sjældent, at heste finder på at æde dele af thujatræet.

Den dødelige mængde af thuja kendes endnu ikke for heste. De giftige olier med thujon m.m., der findes i thuja, vil i koncentreret form imidlertid kunne slå et menneske ihjel ved indtagelse af ca. 1 milliliter af koncentratet.

Mængde
rabat
Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde

549,00 kr
Ned til 449,00 kr Køb her
Zylkène til hest, 1000 mg, 20 breve

Fodertilskud til utrygge eller urolige heste

679,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Equitop Myoplast, 1,5 kg

Fodertilskud til heste, styrker muskulaturen

599,00 kr
Ned til 549,00 kr Køb her
DermAllay Oatmeal Conditioner Hest, 6x473 ml

Balsamspray til heste

1549,00 kr
Køb her
DOUXO Pyo Shampoo, 500 ml

Specialshampoo med klorhexidin til hund, kat og hest

249,00 kr
Køb her
MalAcetic Shampoo Hest, 6x473 ml

Shampoo mod bakterier og svamp til heste

1549,00 kr
Køb her
Tilbud
Equitop Gonex, 750 g

Fodertilskud til heste, støtter sunde led

499,00 kr
449,00 kr
Køb her
Equimyl Lotion, 500 ml

Virker lindrende på kløe i man og hale

304,00 kr
Køb her
LimePlus Dip, 6x473 ml

Vaskekoncentrat mod svamp hos heste

1699,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.