Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her

Equitop Gonex, 750 g Køb her

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her

Sponsoreret

Thuja

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvordan ser thuja ud?

De fleste mennesker forbinder thujaen med kirkegårde, hvor planten findes både som hække og som træer. Thujaen hører til nåletræerne, er stedsegrøn og stammer oprindeligt fra Amerika. Der er ikke nåle på grenene, som det ses ved grantræer. I stedet er der det, man betegner som nåleskæl. Disse er karakteristisk større end på den nært beslægtede cypres, som er ugiftig. En anden forskel på de to træer er, at topskuddet på thuja oftest er opret, medens det hænger på cypressen.

Hvor kan heste komme i kontakt med thuja?

Thujaen er et meget almindeligt træ i haver, parker og i enkelte skove. Derfor er der stor mulighed for, at heste kan komme i kontakt med specilet afskårne grene.

Hvilken gift indeholder thuja?

Thujaforgiftning skyldes i væsentlig grad terpenen (oliestof), kaldet thujon, der sammen med en række andre stoffer findes i træets æteriske olier. Giftstoffet findes i alle træets bestanddele, og man kan fornemme den aromatiske duft af stofferne ved at gnide en gren i hånden.

Hvordan viser forgiftningssymptomerne sig?

  • Thuja er sammen med taks et af de mest giftige stedsegrønne træer, der vokser i Danmark. Både forgiftninger af mennesker og flere forskellige dyrearter er beskrevet.
  • Thujaens gift virker ætsende på huden, så der kommer hudeksem med blæredannelser og hudbetændelse. På mennesker beskrives dette som thujaeksem.
  • Den ætsende effekt ses også på tarmkanalens slimhinder. Ved indtagelse af thuja via munden og efterfølgende optagelse i kroppen kan thujaens gift forårsage degenerative, dvs. ødelæggende forandringer hele vejen igennem mave-tarmkanalen med døden til følge.
  • Ved thujaforgiftning vil der være forandringer i forskellige organer i kroppen, ligesom der ses blødninger i hjertemuskulaturen samt i mave- og tarmslimhinden. Derudover vil der være degenerative beskadigelser i både lever og nyrer.
  • Forgiftning med thuja viser sig ved epileptiske kramper, der viser sig periodevis over nogle dage. Endvidere ses koliksmerter i bughulen, med diarré og blødninger. Der ses lever- og nyreskader med efterfølgende ødemer. Tilsidst i forløbet ses koma. Evnen til at overleve en thujaforgiftning er helt afhængig af, hvor udtalte degenerative forandringer, der ses hos den forgiftede hund i lever, nyrer m.m. En blodprøve kan afsløre organskadernes omfang.

Hvad kan man gøre for at modvirke giften?

Der findes ikke en specifik modgift til giftstofferne i thuja. Det er heldigvis sjældent, at heste finder på at æde dele af thujatræet.

Den dødelige mængde af thuja kendes endnu ikke for heste. De giftige olier med thujon m.m., der findes i thuja, vil i koncentreret form imidlertid kunne slå et menneske ihjel ved indtagelse af ca. 1 milliliter af koncentratet.

Produkter fra vores butik

529,00 kr

Equitop Gonex, 750 g Køb her
299,00 kr

Equimyl Lotion, 500 ml Køb her
278,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
659,00 kr

Equitop Pronutrin, 3,5 kg Køb her
765,00 kr

Zylkène Equine til hest, 1000 mg, 20 breve Køb her
Mængderabat
699,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.