Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Sponsoreret

Exotic

Historie

Denne race er "konstrueret" i nyere tid. Man havde jo igennem århundrede haft Perseren. Og Perserens temperament er meget populært, men man får desværre en del soignering og andre opgaver med i "købet". Hvis nu det var muligt at kombinere Perserens temperament med en korthårskats nemme soignering, og hvis man samtidig kunne bibeholde nogle at de kropslige karakteristika, ville det være optimalt. Man fandt da, at Britisk Korthår til fulde opfyldte de krav, og man kunne tillige bibeholde en del af farvekombinationerne, som man genfandt hos denne race.

Exotic er blevet renavlet siden 1968, hvor man forbød amerikanerne at blande Burmeser ind i stedet for Britisk Korthår. Årsagen til, at amerikanerne havde gjort dette, var, at de ikke havde et særligt stor materiale af Britisk Korthår og derfor valgte Burmeseren, da den kom tættest på i hoved- og øjenform. Racen er blevet meget populær, da dens temperament gør den god som både inde- og udekat.

Udseende

Robust og 4-skåret kat. Den har en kort, meget tæt pels, som dog er længere end de normale korthårs katte. Katten har et bredt rundt hoved og runde øjne, som sidder fremadrettet, da næse næsten er i niveau med øjnene. Kroppen er bred, og benene er korte og brede. Øjnenes farve afspejler pelsens farve. Det kan være svært at se, hvis man kun ser en Exotic, men ser man flere til en udstilling, er det tydeligt, at øjnenes farve matcher pelsen.

Temperament og pleje

Katten har som nævnt normalt et nemt temperament. Den er social og mild, men den kan samtidig være legesyg. Det er en meget fin familiekat, som er meget tålmodig med børn. Katten kan leve udelukkende som indekat. Pelsen er meget nemmere end perserens,  men den kræver dog en daglig frisering, som gerne må være mod hårene for at få den tætte underuld luftet godt igennem.

Sygdom og sundhed

Man skal være lidt opmærksom på kattens hovedform, der kan give gener, blandt andet hvis næsen sidder for langt inde i hovedet. Der kan i den forbindelse opstå permanent tåreflåd og vejrtrækningsproblemer, som kan genere katten voldsomt.
Man vil også i nogle linier kunne finde cyster-nyrerne, hvilket medfører en dårlig nyrefunktion. Problemet stammer fra Perserkatten, som i nogle linier besidder denne lidelse, og problemet er så ved avl videreført til Exotic.

Udover disse problemer skal man specielt være opmærksom på mundhulen, hvor man hos Exotic ser problemer på grund af asymmetrisk bid. Derudover bør man jævnligt kontrollere for tandsten og få renset tænderne, hvis der begynder at samlet sig tandsten på de bagerste tænder.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.