Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
AniPlan
Find dyrlæge
Webshop

Exotic

Foto: Lise Jacobsen

Historie
Denne race er "konstrueret" i nyere tid. Man havde jo igennem århundrede haft Perseren. Og Perserens temperament er meget populært, men man får desværre en del soignering og andre opgaver med i "købet". Hvis nu det var muligt at kombinere Perserens tempe-
rament med en korthårskats nemme soignering, og hvis man samtidig kunne bibeholde nogle at de kropslige karakteristika, ville det være optimalt. Man fandt da, at Britisk Korthår til fulde opfyldte de krav, og man kunne tillige bibeholde en del af farvekombinationerne, som man genfandt hos denne race.

Exotic er blevet renavlet siden 1968, hvor man forbød amerikanerne at blande Burmeser ind i stedet for Britisk Korthår. Årsagen til, at amerikanerne havde gjort dette, var, at de ikke havde et særligt stor materiale af Britisk Korthår og derfor valgte Burmeseren, da den kom tættest på i hoved- og øjenform. Racen er blevet meget populær, da dens temperament gør den god som både inde- og udekat.

Udseende
Robust og 4-skåret kat. Den har en kort, meget tæt pels, som dog er længere end de normale korthårs katte. Katten har et bredt rundt hoved og runde øjne, som sidder fremadrettet, da næse næsten er i niveau med øjnene. Kroppen er bred, og benene er korte og brede. Øjnenes farve afspejler pelsens farve. Det kan være svært at se, hvis man kun ser en Exotic, men ser man flere til en udstilling, er det tydeligt, at øjnenes farve matcher pelsen.

Temperament og pleje
Katten har som nævnt normalt et nemt temperament. Den er social og mild, men den kan samtidig være legesyg. Det er en meget fin familiekat, som er meget tålmodig med børn. Katten kan leve udelukkende som indekat. Pelsen er meget nemmere end perserens,  men den kræver dog en daglig frisering, som gerne må være mod hårene for at få den tætte underuld luftet godt igennem.

Sygdom og sundhed
Man skal være lidt opmærksom på kattens hovedform, der kan give gener, blandt andet hvis næsen sidder for langt inde i hovedet. Der kan i den forbindelse opstå permanent tåreflåd og vejrtrækningsproblemer, som kan genere katten voldsomt.
Man vil også i nogle linier kunne finde cyster-nyrerne, hvilket medfører en dårlig nyrefunktion. Problemet stammer fra Perserkatten, som i nogle linier besidder denne lidelse, og problemet er så ved avl videreført til Exotic.

Udover disse problemer skal man specielt være opmærksom på mundhulen, hvor man hos Exotic ser problemer på grund af asymmetrisk bid. Derudover bør man jævnligt kontrollere for tandsten og få renset tænderne, hvis der begynder at samlet sig tandsten på de bagerste tænder.

Mængde
rabat
Royal Canin VD Dog Anallergenic 8 kg

Allergidiæt til hunde

424,00 kr
Ned til 399,00 kr Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen hundefoder, 8 kg

Hundefoder til alle racer

303,00 kr
Ned til 269,00 kr Køb her
Hills PD Metabolic, 4 kg

Fuldfoder til overvægtige katte

409,00 kr
Køb her
Virbac HPM Baby Dog Large & Medium, 12 kg

Fuldfoder til hvalpe

609,50 kr
Køb her
Tilbud
Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter

Til forebyggelse og behandling af lopper

204,00 kr
142,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Aptus Pro Sport Dog, 100 gr.

Koncentreret energipasta

78,00 kr
Ned til 62,40 kr Køb her
Frontline Pour-on Vet kat 4 stk.

Mod lopper, lus og flåter på katte

169,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk.

Tabletter mod angst, utryghed, og stress

215,00 kr
Ned til 195,00 kr Køb her
SPECIFIC CT-HY Hypoallergenic Treats 300 g

Godbidder til allergiske hunde

41,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk

Kosttilskud ved lidelser i bevægeapparatet

233,00 kr
Ned til 199,00 kr Køb her
Prac-Tic Hund 22-50 kg, 3 pipetter

Behandling af lopper og flåter til hunde

179,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg)

Fuldfoder til katte

502,50 kr
Ned til 449,00 kr Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om dyrs sundhed, tips til træning og masser af gode tilbud