Sponsoreret
3 til 4 måneder
Hvalpen befinder sig stadig i den sekundære socialiseringsfase, hvor den skal hjælpes til at få en masse positive erfaringer med livet, der omgiver den. Jo ældre hvalpen bliver, jo mere oplevelse og ”action” skal der til for at tilfredsstille dens behov. Det betyder samtidig, at det bliver sværere for dig at styre begivenhederne og omgivelserne, at du kan nå at forudse og forhindre negative oplevelser.
Slip ikke tøjlerne af denne grund. Og bliv ved med at have målet, at det stadig er lige så vigtigt, at din hvalp udelukkende får positive oplevelser. For når den trygt kan suge positiv livsviden til sig, hjælper du den til at blive en sund, nysgerrig og tillidsfuld, voksen hund.
Konsekvensen af negative oplevelser – hunde
Gevinsten ved at bruge en masse energi på, at socialiseringen altid er positiv, er, at når/hvis din hund på et senere tidspunkt i livet kommer til at stå i en ukontrollabel situation med negativ oplevelse (for eksempel udfald eller reelt overfald fra en anden hund), vil dens ballast fra den gode socialisering i et stort omfang kunne hjælpe den over den enkeltstående oplevelse uden de store ar på sjælen.
Hvis hvalpen derimod erfarer i socialiseringsfasen, at fremmede hunde kan forskrække ved at løbe for voldsomt frem, vælte hvalpen eller lignende, kan det sætte så dybe spor, at det bliver til en generalisering ”hunde, jeg ikke kender, er farlige”.
Konsekvensen af negative oplevelser - lyde
Jeg vil anbefale, at du lærer din hvalp at forbinde lyde med glæde, godbidder og leg. Det gør du ved at lave en målrettet, positiv tilvænning til lyde:
- hav hvalpen beskæftiget med noget sjov leg (med dig eller en anden hvalp/hund) eller søgning af godbidder
- når aktiviteter er sjovest, får du en ”medhjælper” til at lave en lyd (f.eks. tabe gafler på gulvet, lukke en dør lidt hårdt i eller rasle med bagepladerne i ovnen)
- når hvalpen stopper med sin aktivitet, fordi den bliver afledt af lyden, lader du den ikke forholde sig til lyden mere end et par sekunder. Mind den om jeres sjove leg og leg videre i mindst 20 – 30 sekunder efter lyden er stoppet.
- sørg for at have afstand imellem hvalp og lyd. Og sørg for at lyden er så tilpas lav, at hvalpen kun reagerer kortvarig og er klar til at fortsætte med sin aktivitet igen kort tid efter. Hellere for lav lyd, som måske ikke har den store effekt, end en lyd, hvalpen bliver utryg ved. Du kan altid opgradere lydniveauet – det er sværere at gå den anden vej, hvis skaden først er sket, og hvalpen er blevet bange.
- hvis du oplever, at hvalpen IKKE reagerer som ovenstående beskrivelse, er lyden for høj eller afstanden imellem lyd og hvalp for lille. Husk, at racer og individer er meget forskellige i temperamentet, hvilket bevirker, at du skal tage et særligt hensyn til præcis din hvalp.
Hvis du lærer din hvalp at forholde sig til pludselige og ukontrollable lyde med en positiv følelse bag, hjælper du den til at håndtere uundgåelige og fremtidige hverdagslyde med et større mentalt overskud. Dette lige fra råbende menneskestemmer, er skud fra jagter, en skraldebil, der tømmer en glascontainer, larm fra en byggeplads, fyrværkeri fra fester og hele optakten til nytårsaften.
Hvis hunden ikke er tilvænnet lyde fra hvalpetiden, risikerer du i meget højere grad, at den udvikler en usikkerhed eller angst for lyde. Er hvalpen utryg ved visse lyde, vil hjernen pr. automatik være i alarmberedskab, når hunden hører en lyd, der minder om. På den måde er der risiko for, at usikkerheden kan ”sprede sig som ringe i vandet” og skabe større og større lydfølsomhed overfor flere og flere lyde.
Hvalpen bider i ting
Når hvalpen er faldet godt til i familien og har lært hverdagsrytmerne at kende, får den mentalt overskud til at sove mindre og i stedet bruge energi på andre aktiviteter.
Den gode idé bag disse ”andre aktiviteter” er ejeren ikke altid enig i… Det kan være, at hvalpen stjæler sko, graver i potteplanterne eller spiser kanten af gulvtæppet. Og det skal selvfølgelig håndteres, så det ikke fortsætter som en generel uvane.
Det er ok at sætte en grænse for hvalpen, hvor du med et venligt og konsekvent ”nej” begrænser den i handlingen. Hav så god timing som muligt, så hvalpen rent faktisk forstår, hvad den ikke må. Hvis du siger ”nej” 20 sekunder efter den er gået i gang med at grave hullet i græsplænen, har den ikke en chance for at vide, hvad den gør forkert. Hvorimod den forbinder handling og forbud, hvis du giver begrænsningen indenfor ganske få sekunder. Eller endnu bedre: når ”ulykken” er på tankestadiet.
Fjern hvalpen fra situationen og sikr dig, at den ikke kan genoptage den uhensigtsmæssige aktivitet.
Hvalpen bider i dig
Du skal reagere anderledes, hvis hvalpen bider i dig eller andre i husstanden. Her skal du gøre alt, hvad du kan for at for at undgå konfrontation.
For det første er det at bide jo den adfærd, hvalpen har lært sig giver kontakt, fra den tid hvor den voksede op med sammen med de andre hvalpe i kuldet. Den bider ikke i dig for at være ond, at bestemme over dig eller for at ”overtage lederskabet”. Alle disse argumenter er gamle skrøner, vi i dag heldigvis ved, ikke er sandt. Hvalpen vil i bund og grund blot have kontakt.
Husk på at hvalpen stadig er i en udviklingsfase, hvor den skal opleve positivitet. Og det gælder også forholdet imellem dig og den. Du og din familie skal være de individer, hvalpen knytter sig allermest til og forbinder med tryghed og tillid. I skal, som tidligere beskrevet, være ”bedste venner” – og denne tilvænning er i fuld gang i disse uger.
Derfor skal du bevare roen, hvis den bider i dig. Gør i stedet det, at du forlader rummet og lukker døren efter dig. Lad hvalpen være for sig selv i 20 – 30 sekunder og gå tilbage til den. Vær neutral, når du kommer tilbage og genoptag, det du var i gang med. Starter hvalpen forfra, går du ud af rummet igen. Dette bliver du ved med indtil hvalpen har fundet ud af, at det ikke kan svare sig for den at bide i dig. At det ikke skaber konktakt – tværtimod fjerner det kontakten…
Hvalpetræning
Start til hvalpetræning i en hundeklub eller hos en privat træner, der tager hensyn til den enkelte hvalp. Hensynet består i, at hvalpen i starten måske skal have lidt mere afstand til de andre hvalpe på holdet for at føle sig tryg. Og træneren er ansvarlig, så hvalpene bliver sluppet få ad gangen og sammen med ligeværdige i størrelse og temperament i et evt. frikvarter.
Her vil du kunne få hjælp til gode socialiseringssituationer, der er kontrollerede – både i forhold andre hunde/hvalpe, lyde, fremmede omgivelser og genstande, indlæring af øvelser og opbygning af en god kontakt til dig på trods af alle forstyrrelserne.
Litteratur for hvalpeejere
Vil du lære mere omkring hverdagen med og træningen af din hund? Så tag et kig på disse bøger:
• Fra hvalp til hund – forfatter Irene Jarnved