Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
479,00 kr
334,00 kr

VetPro Leddiæt, 8 kg Køb her
389,00 kr

ArthroFlex Omega pulver til hunde, 400 g Køb her
235,00 kr

Virbac Fortiflex 525, 30 tabletter Køb her
279,00 kr

Virbac Movoflex Soft Chews, M, 30 stk. Køb her
419,00 kr

ArthroFlex Omega flydende til hunde, 500 ml Køb her
499,00 kr

Aptus HopFlex 60 stk. Køb her
259,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
299,00 kr

Omega-3-6 olie, 100 ml Køb her

Slidgigt

Latinsk navn: Osteoarthrose

Af Kirsten Boeck Hvad er slidgigt hos hunde?

Slidgigt er en fremadskridende degenerativ ledsygdom, som er kendetegnet ved, at ledbrusken efterhånden nedbrydes. I alle led er knogleenderne dækket af elastisk brusk, som virker stødabsorberende. Leddet er desuden omgivet af en ledkapsel, der danner ledvæske, der fungerer som smøremiddel. Når et led angribes af slidgigt, også kaldet artrose, sker der en udtynding af brusken, ledvæsken bliver ”tyndere” og leddet begynder at gøre ondt.

Slidgigt ses især hos midaldrende og ældre hunde af de store racer og det er især de store led i hofter, knæ og albuer, der rammes, men lidelsen kan også ses i ryggen.

Hvad er symptomerne på slidgigt?

Når et eller flere led begynder at gøre ondt, vil man som ejer kunne opleve følgende:

  • hunden kan have svært ved at rejse sig – især efter længere tids hvile
  • hunden halter eller får en unormal, stiv gang
  • hunden har ikke lyst til at gå tur eller lege
  • hunden mister sit gode humør og har nedsat lyst til kontakt
  • hunden har svært ved at gå på trapper eller hoppe op i bilen
  • hunden slikker sig i nærheden af det ømme led

Læg mærke til, at det kun vil være sjældent, at hunden klager sig. Når hunden er ”varmet op”, går det som regel bedre.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen slidgigt?

En grundig klinisk undersøgelse, hvor de mistænkte led bøjes og strækkes, sammenholdt med vurdering af halthed, sygehistorie mm vil som regel afsløre, hvor det er galt. Udvidet undersøgelse med røntgen vil være et godt hjælpemiddel til at fortælle, hvor slemt det står til. Udtagelse og mikroskopi af ledvæske og evt . en kikkertundersøgelse er ligeledes en god hjælp.

Hvordan behandles slidgigt?

Når først de sygelige forandringer er opstået i leddet, er tilstanden blevet kronisk og uhelbredelig og behandlingen vil rette sig mod at hjælpe hunden mest muligt og mod at hindre lidelsen i at udvikle sig yderligere. Der er adskilligt, man som ejer kan gøre og det vil være en god idé at foretage flere af dem samtidig.

  • Medicinering. Man kan reducere smerterne væsentligt ved at give et af de såkaldte NSAID-lægemidler (nonsteroide antiinflammatoriske stoffer). Denne medicin kan hyppigt trappes ned/fjernes, når de andre tiltag begynder at virke.
  • Bruskbeskyttende indsprøjtninger. Der findes et lægemiddel, som beskytter og forbedrer kvaliteten af den ledbrusk, der endnu ikke er beskadiget og som hæmmer den fremadskridende degeneration i leddet.
  • Overvægt. Det er særdeles vigtigt, at der tages hånd om en eventuel overvægt - jo mere vægt, desto større skade. Det er ikke nemt at slanke en overvægtig hund med gigtproblemer, da motion i større målestok ikke er en mulighed. Det nemmeste vil være at bruge et specialfoder mod overvægt og det kan være en stor hjælp at få vejledning og hyppige vejninger hos veterinærsygeplejersken eller dyrlægen.
  • Kosttilskud. Det er videnskabeligt bevist, at der er stor gavnlig effekt på smertende gigtramte led af en bred vifte af stoffer. Umættede fedtsyrer fra fede fisk med et højt indhold af omega 3 og 6, (fiskeolie), glucosamin, grønlæbede muslinger, MSM (methyl-sulfonyl-methan) m.m. Se et udvalg af kosttilskud her.
  • Leddiæter. Der er hos mange foderfirmaer nu udviklet specialfoder med indhold af et udvalg af de ovennævnte stoffer, flere af dem tager også højde for overvægt. De kan købes hos dyrlægen eller i Netdyredoktors e-shop ligesom kosttilskudene og kan lindre gigtsymptomerne ganske betragteligt.
  • Motion. Regelmæssig, let motion er vigtig for at bevare hundens bevægelighed. Det skal være nogenlunde den samme mængde hver dag og det er vigtigt, at man som ejer ”tænker forud” for sin hund. Nogle hunde glemmer alt om, at det gør ondt, hvis de er stærkt optaget af leg eller lign., men overbelastning af de syge led vil hævne sig senere. Fysioterapi og vandgymnastik er også gavnlige tiltag.
  • Kulde. Man bør sørge for, at hunden ligger på en madras, der beskytter mod kulde fra underlaget og at den ikke lægger sig udendørs på kolde fliser o.l.

Hvad er fremtiden for din hund, hvis den har slidgigt?

Slidgigt er en invaliderende, fremadskridende sygdom, som desværre ikke kan helbredes. Derfor skal fokus være på hundens livskvalitet. På et tidspunkt vil gigten være så fremskredet, at det, på trods af behandling, ikke længere er muligt at holde hunden tilstrækkeligt smertefri og man må som ansvarlig hundeejer lade den få fred.

Hvorfor får hunde slidgigt?

Langt den hyppigste årsag til slidgigt er den overbelastning af leddene, der opstår ved langvarig overvægt hos de store hunderacer.
Desuden vil arvelige lidelser som hofteleds- og albuedysplasi uundgåeligt resultere i slidgigt.
Led, der har været udsat for traumer, f.ex i form af overrevet korsbånd, operationer mm., bliver også sæde for slidgigt.

Kan slidgigt forebygges?

Korrekt fodring af den lille hvalp og unghunden, så den ikke vokser for hurtigt, livslang forebyggelse af overvægt, fornuftig ”brug” af hunden, er alt sammen vigtige tiltag mhp at undgå slidgigt. Desuden bør man ikke købe en hvalp af en af de større racer uden at have sikret sig, at forældrene er fri for hofteleds- og albuedysplasi.

Husk at tegne en sygeforsikring til din hund

Hvis din hund får brug for behandling, kan du få dækket op til 80 % af dyrlægeudgifterne med en hundesygeforsikring fra Dyrekassen Danmark. Du kan læse mere om, hvad forsikringen dækker og ikke dækker i forsikringsbetingelserne.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop