Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
717,00 kr
539,10 kr

Royal Canin Weight Management Satiety Small Dog, 8 kg Køb her
859,00 kr

Virbac HPM (W1) Weight loss & Diabetes Dog, 12kg Køb her
Mængderabat
479,00 kr
Ned til
429,75 kr

VetPro slankefoder til hund, 8 kg Køb her
388,00 kr

SPECIFIC CRD-1 Weight Reduction, 6 kg Køb her
429,00 kr

Hill's Science Plan Adult Perfect Weight Small & Mini, Chicken, 6kg Køb her


Overvægt hos hunde

Latinsk navn: Obesitas canis

Overvægt hos hunde - vej din hund

Af dyrlæge Henning Ingeman.

Hvad er overvægt hos hunde?

Overvægt betyder, at kroppen indeholder for meget fedt - enten i vævene eller samlet som depoter.

Hvad er symptomerne på overvægt?

De synlige symptomer på overvægt er besværet bevægelsesmønster og åndenød - især ved motion.

Fedme kan indirekte forårsage eller forværre mange andre sygdomme. Det gælder f.eks. ledproblemer, diskusprolaps, lungesygdomme, hjertesygdomme, leversygdomme, sukkersyge (diabetes), mave/tarm-problemer som f.eks. forstoppelse, øget luftudvikling og problemer med bugspytkirtelen.

Fedme kan også medføre hudsygdomme, problemer med at udholde varme, nedsat modstandskraft mod infektionssygdomme, nedsat livskvalitet og nedsat levetid. Desuden kan fedme give øget risiko i forbindelse med bedøvelser og kirurgiske indgreb.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen overvægt?

Hvis hunden bliver vejet jævnligt (mindst 2-3 gange om året), kan man nemt følge med i, om hunden bliver overvægtig. Overvægt kan også afsløres ved at føle ned langs hundens ribben. Hvis man næsten ikke kan føle ribbenene, er hunden overvægtig. Desuden bør der være en tydelig "talje" , når hunden ses ovenfra.

Hvordan behandles overvægt?

Hundens foder og spisevaner skal ændres, så den kun indtager de kalorier, den har brug for.

Hvis det skal lykkes for hunden at tabe sig, er det vigtigt, at samtlige familiemedlemmer forstår vigtigheden af vægttabet og er indstillet på at ændre på den daglige rutine. Det er nødvendigt, at alle er enige om, at der er et problem. Ellers kan det ikke løses.

  • Nedsæt den daglige kaloriemængde. Dyrlægen kan informere dig om, hvilket slankefoder der passer netop din hund. Mængden af foder skal justeres efter hundens størrelse, aktivitetsniveau, og efter hvor meget vægt hunden skal tabe.
  • Undgå helt at give andet foder end fuldfoder beregnet til vægttab. På den måde kan du sikre, at hunden ikke kommer til at mangle livsvigtige næringsstoffer, vitaminer m.m. Slankekost hjælper hunden til at få en mæthedsfølelse uden at have indtaget store mængder kalorier, men alligevel må en vis form for sult accepteres som en uundgåelig del af et vægttab.
  • Lad ikke hunden være med, når familien spiser eller tilbereder mad.
  • Hvis hunden skal have godbidder, skal de enten tages fra den samlede daglige fodermængde, eller de skal modregnes i fodermængden. Ellers kan godbidderne i sig selv forhindre vægttab.
  • Sørg for at motionere hunden så meget som muligt, men naturligvis på en forsvarlig måde. Hvis hunden er gammel eller dårligt gående, bør du få din dyrlæge til at vurdere, hvordan og hvor meget du skal motionere din hund.
  • Vej hunden mindst en gang om måneden. På den måde kan du følge med i, hvordan vægttabet forløber.
  • Den bedste måde at introducere et nyt foder er ved et gradvist skift, hvor du blander mere og mere af det nye foder med det gamle. Dette bør ske over en periode på 1-2 uger.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den er overvægtig?

Overvægt forårsager eller forværrer mange sygdomme, nedsætter levetiden og mindsker livskvaliteten.

Derfor er det vigtigt, at du udviser tålmodighed og disciplin i kampen mod overvægten. Kun på den måde kan du hjælpe din hund til et længere og bedre liv.

Hvorfor bliver hunde overvægtige?

Overvægt skyldes, at hunden indtager flere kalorier, end den forbruger. Den mest almindelige årsag til overvægt er for meget og evt. forkert mad og for lidt motion. Hvis ikke hunden får brugt al den tilførte energi, bliver den fed og har større risiko for livsstilstruende sygdomme.

Hvad er risikoen for, at din hund bliver overvægtig?

Overvægt er et meget almindeligt problem hos danske hunde og det anslåes, at halvdelen af dem vejer for meget. Der ses en øget tendens til fedme efter kastrationer og i mindre grad efter sterilisationer. Visse typer medicin øger sult og tørst og kan derfor øge risikoen for overvægt. Overvægt bliver mere almindeligt med alderen og ses hyppigere hos tæver end hos hanhunde.

Hvilke racer er særligt udsatte for at blive overvægtige?

Overvægt ses hos alle racer. Hunde, der er meget madglade, har større risiko for at blive overvægtige.

Anden viden om overvægt hos hunde

Et godt slankefoder er fremstillet af kaloriefattige og fiberholdige ingredienser og har et lidt højere proteinindhold, der sikrer hunden en tilstrækkelig mæthedsfølelse. Samtidig indeholder det alle de nødvendige næringsstoffer, så hunden får de rigtige vitaminer, mineraler og proteiner. Problemet med fejlernæring under slankekuren opstår, hvis hundeejeren selv forsøger at tilberede foderet.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop