Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
479,00 kr
Ned til
429,00 kr

Hill's Prescription Diet Canine w/d Mini, 6 kg Køb her


Sterilisering af tævehund

Af dyrlæge Jesper Lemche.

Hvad er sterilisering?

Sterilisering af hunden er en neutraliseringsform, hvor dyrlægen ved en operation fjerner tævehundens livmoder og æggestokke. Der er også anbefalinger, hvor man nøjes med at fjerne æggestokkene. Det skulle have akkurat samme virkning.

Indgrebet betyder at din hund ikke kommer i løbetid, at den ikke kan få hvalpe, og at den ikke vil blive falsk gravid. Samtidig forhindrer en sterilisering også sygdomme i livmoder og æggestokke som f.eks. livmoderbetændelse, der rammer mange ældre tævehunde, og kræft i æggestokkene. Hvis man steriliserer hunden tidligt i livet nedsætter man også dens risiko for at udvikle kræft i mælkekirtlerne (brystkræft).

Alle tævehunde har ca. 25 % risiko for i løbet af deres levetid at udvikle kræft i mælkekirtlerne. Denne risiko nedsættes til mindre end 8% hvis man steriliserer før 2. løbetid, og helt ned til under 1% hvis man steriliserer før hunden har haft sin første løbetid.

Hvornår skal man vælge sterilisering?

Du kan vælge at lade din hund blive steriliseret hvis du vil undgå at den kommer i løbetid, får hvalpe eller bliver falsk gravid. Samtidig bliver alvorlige sygdomme forebygget eller undgået. Alle tævehunde der ikke skal bruges til udstilling og avl vil have fordel af at blive steriliseret. Steriliserede tævehunde lever længere, er sundere og har en bedre livskvalitet.

De skal ikke gennemgå løbetider hvor de kan risikere uønskede parringer, hvor de måske ikke må færdes hvor de plejer, og hvor de måske skal gå rundt med bukser og ble. De bliver ikke udsat for de hormonelle påvirkninger vi kalder falsk graviditet, hvor de får mælk i mælkekirtlerne og ændrer adfærd i en periode. Og de har en nedsat risiko for at få kræft.

Er der bivirkninger ved at min hund bliver steriliseret?

Ulemperne ved en sterilisation er at din hund skal gennemgå en operation under fuld narkose. Men en ung, sund og rask hund tåler langt bedre en operation end den ældre hund, som kan have udviklet livmoderbetændelse eller kræft i mælkekirtlerne, og hvor en operation er nødvendig for at redde hundens liv. På moderne veldrevne dyreklinikker vil din hund ikke opleve nogen smerte eller væsentligt ubehag i forbindelse med en operation. Der anvendes de bedste bedøvelsesmidler og smertestillende medicin, og patienterne overvåges omhyggeligt både før, under og efter operationen.

Steriliserede hunde har lettere ved at blive tykke end ikke steriliserede, men det problem løser du med passende fodring og motion. Det er beregnet at en sterilisation medfører en nedsættelse af stofskiftet til 80% af det oprindelige. En tilsvarende nedsættelse af energiindholdet i foderet vil være nødvendig for at forhindre overvægt. Til dette formål kan du med stor fordel bruge et kalorielet foder.

Enkelte tævehunde af racer med lang krøllet pels kan få pelsproblemer efter en sterilisation og der ses også en tendens til at røde og brune langhårede hunde vil meste noget af glansen i pelsen.

Nogle få steriliserede tævehunde vil kunne blive urininkontinente når de bliver ældre. Det vil sige at de ikke kan holde på vandet, når de slapper af og sover, og derfor kan det dryppe med urin fra dem. Dette problem kan løses med medicin.

Sammenlignet med fordelene ved at sterilisere - længere levetid, bedre livskvalitet, nedsat risiko for at få kræft o.s.v. - er risikoen for disse få bivirkninger for intet at regne.

Tidligere var det almindeligt, at give hunhunde hormonbehandling med de såkaldte p-sprøjter for at holde dem ude af løbetid. Det viste sig, at øge risikoen for kræftsvulster i mælkekirtlerne ganske meget, - denne metode anvendes derfor næsten ikke mere.

Hvornår er det bedste tidspunkt at lade hunden sterilisere?

Tævehunde har en cyklus, så de kommer i løbetid ca hver 6. måned. I de første 8-10 uger efter en løbetid er der stadig hormoner, der er aktive. Derefter indtræder en hvilefase indtil ca 1 måned før den næste løbetid. Denne hvilefase er det bedste tidspunkt til en sterilisering.

Du skal kontakte din dyrlæge, hvis...

...du har fået en tævehund og ikke ønsker at den skal have hvalpe. Ud fra dine ønsker og din hunds alder og race, vil din dyrlæge kunne rådgive dig om den bedste løsning for din hund.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop