Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

SponsoreretLivmoderbetændelse

Latinsk navn: Metritis

Normal livmoder versus livmoder med betændelse hos hunde
Af Flemming Samsøe Hvad er livmoderbetændelse hos hunde?

Livmoderbetændelse er en infektion i tævens livmoder. Infektionen opstår oftest et par måneder efter endt løbetid. Hunde over 4-6 år rammes hyppigst.

Hvad er symptomerne på en livmoderbetændelse?

Hvis livmoderhalsen er åben, er flåd fra skeden det tydeligste symptom på livmoderbetændelse. Flåddet varierer i farve og kan være gul-grønt eller chokoladebrunt. I nogle tilfælde er flåddet slimagtigt og farveløst, tilstanden benævnes da mucometra. I en del tilfælde er tævens livmodermund dog lukket, så sekretet ophobes i livmoderen og ikke kommer ud gennem skeden. Dette giver ofte kraftigere symptomer på smerte, da livmoderen er fyldt op med betændelse.

I begge tilfælde kan der forekomme:

  • Øget drikkelyst og hyppige vandladninger - tæven kan ligefrem blive urenlig
  • Nedsat appetit
  • Feber
  • Opkastninger
  • Sløj
  • Uvilje mod at hoppe op, f.eks. i sengen, på grund af smerte da livmoderen er spændt
  • Forøget bugomfang
  • Bleghed på grund af blodmangel
  • Chok i helt akutte og alvorlige tilfælde

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen livmoderbetændelse?

Hvis der er store mængder sekret fra skeden, giver diagnosen næsten sig selv.

Dyrlægen kan ved en røntgenundersøgelse eller ultralydscanning undersøge, om livmoderen er forstørret. Blod- og urinprøver kan vise, hvor alvorligt sygdommen har påvirket tæven, dvs. om den har blodmangel, om nyrerne er påvirket osv. Den forstørrede livmoder kan føles gennem bugvæggen.

Hvordan behandles livmoderbetændelse?

Den eneste sikre behandlingsform er at sterilisere hunden. Herved fjernes både æggestokke og livmoder. 
I nogle få tilfælde prøver man at behandle sygdommen med medicin. Det kan f.eks. være, hvis tæven er en meget værdifuld avlstæve, eller hvis en operation ikke er ønsket på grund af hundens alder. Medicinbehandling kræver, at livmoderbetændelsen er "åben", så sekretet kan komme ud, og at hunden ikke er for syg. Behandlingen består i en kombination af medicin, der påvirker æggestokke og livmoder, og en langvarig antibiotikabehandling. Desværre er behandlingen ikke altid effektiv, og der kan være kraftige bivirkninger forbundet med brugen af medicin, f.eks. opkastninger.

Hvis behandlingen lykkes vil risikoen for at sygdommen kommer igen mindskes, hvis tæven bliver drægtig i den næste løbetid.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den får livmoderbetændelse?

Hvis du opdager livmoderbetændelsen hurtigt, og dyrlægen steriliserer tæven, før den bliver rigtig syg, er der gode chancer for, at hunden kommer sig og er frisk igen få dage efter operationen.

Jo mere påvirket tæven er, jo større risiko er der for, at noget går galt under forløbet. Livmoderen kan revne, og så vil tæven dø af bughindebetændelse. Desuden kan nyrerne blive så påvirkede af sygdommen, at tæven ikke kan tåle bedøvelsen.

Hvis tæven bliver medicinsk behandlet, er der en stor risiko for, at den får livmoderbetændelse under næste løbetid. Det kan man undgå ved at lade hende parre og få et kuld hvalpe.

Hvorfor får hunde livmoderbetændelse?

Livmoderbetændelsen starter som en sygdom, der skyldes hormoner. For store mængder af hormonet progesteron får livmoderens slimhinde til at vokse og producere mere slim end normalt. Ophobningen af slim kan foregå, uden at det kan ses eller mærkes på hunden. Progesteron virker desuden ved at mindske livmoderens sammentrækningskraft og ved at have en hæmmende effekt på de hvide blodlegemer, som jo er en del af kroppens naturlige forsvarsmekanisme. Progesterons påvirkning af livmoderslimhinden fremmer derved en vækst af bakterier.

Hvad er risikoen for, at din hund får livmoderbetændelse?

Ca. 5% af alle tæver får livmoderbetændelse.

I nogle få tilfælde opstår betændelsen efter en af de første løbetider, men normalt er tæverne mere end 6 år gamle, før de får livmoderbetændelse.

Det er hos de lidt ældre tæver, at den præcise styring af hormonerne, begynder at blive dårligere. De første tegn er uregelmæssige intervaller mellem løbetider og forlængede og evt. forstærkede løbetider med kraftigere blødning end ellers. Ofte - men ikke altid - vil en løbetid af den type gå normalt til ende, men den næste eller den næste igen kan resultere i en livmoderbetændelse. Det vil derfor være en god løsning at få en sådan tævehund steriliseret ca. 2 mdr. efter afsluttet løbetid.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få livmoderbetændelse?

Alle racer kan få livmoderbetændelse. Små hunde, som får udsat deres løbetid med hormonindsprøjtninger, er særligt udsatte.

Anden viden om livmoderbetændelse hos hunde

I milde tilfælde kan det være vanskeligt at skelne en livmoderbetændelse fra almindelig drægtighed; i ekstreme tilfælde kan livmoderen med indhold veje mere end en fjerdedel af hundens vægt.

I 60-90% af tilfældene er det bakterien E-coli, der er den bakterielle årsag til sygdommen.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop