Sponsoreret
Pasning efter bedøvelse eller operation
Inden indlæggelsen
Når dit kæledyr skal indlægges til behandling på en dyreklinik eller et dyrehospital, er der nogle få og vigtige forholdsregler, du bør huske på.
Hvis der skal foretages en operation, som kræver bedøvelse, skal dyret altid faste i mindst 12 timer inden indlæggelsen. Dette betyder, at du ikke må give dyret foder i disse 12 timer. Grunden til, at dyret skal være fastende er, at bivirkninger ved bedøvelsen så kan reduceres mest muligt.
Bemærk dog, at dyret ofte gerne må have adgang til vand i fasteperioden! Derudover anbefales det, at dit kæledyr er grundigt luftet - både aftenen før og om morgenen - inden indlæggelsen.
Bedøvelsen
Ved operation af dyr anvendes forskellige bedøvelsesmidler. Opvågningstiden efter disse er ligeledes forskellig - og afhænger også af dit kæledyrs race, alder og hel-
bredstilstand. Endvidere vil operationens omfang og varighed have indflydelse på, hvor længe dyret er påvirket af bedøvelsen.
Dyrlægen eller veterinærsygeplejersken vil fortælle dig, hvor hurtigt, det kan forventes, at dit kæledyr er frisk igen.
I mange tilfælde vil et lille område på dyrets forben være barberet. Pelsen vokser - under normale omstændigheder - ud i løbet af 6-8 uger.
Hvis dit kæledyr er blevet intuberet - hvilket vil sige, at det har fået en gummislange ned i luftrøret til indånding af ilt og bedøvelsesmiddel i gasform - kan dette udløse lidt hoste, når slangen under opvågningen skal fjernes.
Når du kommer hjem med dit kæledyr
Derhjemme bør du holde dit dyr varmt og placere det i rolige omgivelser. Prøv at berolige dyret med dit nærvær, og undgå at børn eller andre dyr kommer til at forstyrre eller ophidse det.
Afhængig af det anvendte bedøvelsesmiddel, kan dyret godt virke lidt søvnigt eller nedstemt i løbet af aftenen, og i nogle tilfælde også den næste dag.
Lad derfor ikke dyret komme ud alene eller uden snor, da det godt kan være lidt usikkert på benene. Husk, at området omkring operationssåret kan være ømt og undlad derfor at berøre det, - med mindre, du har fået anden besked fra dyrlægen eller veterinærsygeplejersken.
Pleje af operationssåret
Hvis dit kæledyr er blevet opereret, vil der være et operationssår på det pågældende sted. Med mindre, du har fået anden besked, skal du ikke foretage dig noget ved såret.
Du må dog gerne dagligt se efter, om såret er hævet, om der flyder væske derfra, eller om nogle af stingene er gået op. I så fald bør du straks kontakte din dyrlæge. Forsøg at undgå, at dit kæledyr slikker eller gnaver i såret. Dette gøres mest effektivt ved, at dyret har en skærm på indtil stingene fjernes, og i særdeleshed når dyret er alene hjemme og om natten. Forstyrrelse af såret vil forsinke eller, i værste fald, forhindre en heling af såret. Undgå endvidere at operationssåret bliver vådt.
Det er i de fleste tilfælde nødvendigt at anvende en plastikkrave, for at forhindre dyret i at slikke i såret.
Hvornår skal stingene fjernes?
Ved enhver operation vil dit kæledyr være syet i mange lag, hvoraf de inderste er syet med tråde, som er biologisk nedbrydelige, og forsvinder af sig selv. Selve huden er derimod for det meste syet med tråde, som ikke opløser sig selv, da det er tråde, som skal have en ekstra styrke.
Sting fra operationssår skal normalt fjernes ca. 10 dage efter operationen. For nogle operationer gælder det, at stingene skal sidde længere, helt op til 21 dage. Dyrlægen vil fortælle dig om det helt præcise tidspunkt, der gælder for dit kæledyr.
Tandbehandlinger
Har dit kæledyr fået en tandbehandling, bør du i 3-4 dage give det foder, der er opblødt i vand.
Er der blevet fjernet tandsten, kan du forebygge ny tandstensdannelse ved:
- at fodre med en tanddiæt
- tandbørstning
- at lade dit dyr gnave i tyggeben eller legetøj beregnet hertil
- klorhexidinbehandling af tandhalse to gange ugentligt
Blødning fra tandkødet bør kun være kortvarig, da tandkød under normale omstændigheder heler meget hurtigt. Hvis blødning ikke stopper, bør du kontakte din dyrlæge.
Bandager, forbindinger, gips og lignende
Det er meget vigtigt, at bandager, forbindinger, gips og lignende holdes tørre. Under luftning i vådt føre anvendes derfor en støvle eller en plastikpose til at beskytte disse, f.eks. på poter og ben. Husk at fjerne plastikposen, når I kommer hjem. Vær opmærksom på, at der selv i tørt vejr kan være morgendug på grønne arealer.
Det er også vigtigt, at dyret ikke springer op eller ned, eller leger voldsomt. Herved kan såret beskadiges og helingen forsinkes. Undgå, at dyret gnaver i forbindinger og lignende - og brug eventuelt en plastikkrave for at hindre beskadigelse. Hvis forbinding og lignende beskadiges, bliver våd, hæver eller begynder at lugte dårligt, så kontakt straks din dyrlæge.
Motion og medicinering
Det anbefales, at du holder dit dyr fuldstændigt i ro i de første 24 timer efter behandlingen - med mindre, du har fået andet at vide.
Derefter er omfanget af den tilladte motion afhængig af, hvilken behandling, dyret har fået; dyrlægen eller veterinærsygeplejersken vil fortælle dig, hvordan du skal forholde dig. Det er vigtigt med et nøje aftalt genoptræningsprogram. Det er vigtigt, at den medicinske behandling gennemføres efter dyrlægens anvisning, også selvom der eventuelt skulle stå noget andet på emballagen! Spørg på klinikken, hvis du er i tvivl.
Opstår der problemer med at give medicin, opkastning eller tegn på bivirkning, så kontakt straks din dyrlæge.