Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
94,00 kr
75,00 kr

VeggieDent FR3SH, S, 15 stk Køb her
76,00 kr

Enzymatisk Tandpasta, 70 g Køb her
70,00 kr

VetPro tandpasta, 50 ml Køb her
Mængderabat
99,00 kr
Ned til
84,00 kr

Aptus Bucadog Small tyggelapper, 20-25 stk. Køb her
99,00 kr

Aptus Bucadog, 70 g Køb her
99,00 kr

VetPro klorhexidin mundgel, 100 ml Køb her

SponsoreretTandpleje hos hunde

Illustration af at 80% af hunde over 2 år har tandsten

Du kan selv gøre en indsats og forebygge tandproblemer på følgende måder:

 • Børst tænder på din hund dagligt - det er ikke tilstrækkeligt at give tandrigtige godbidder/foder!
 • Tjek regelmæssigt, om din hund har rødt og betændt tandkød, tandsten (gulligbrune belægninger), knækkede/beskadigede tænder, misfarvede blålige tænder, træsplinter, sår eller lignende.
 • Sørg for, at din hund får undersøgt mundhulen af en dyrlæge minimum én gang årligt.

Dårlig ånde kan opstå ved bl.a. bakteriebelægninger på tænderne, tandkødsbetændelse og paradentose og er et tegn på, at din hund trænger til at få undersøgt sine tænder af en dyrlæge.

Hvordan børster man tænder på en hund?

Din indsats gør en forskel. Jo tidligere du begynder med at børste tænder på din hund, desto nemmere bliver det for den at vænne sig til det - og des bedre forebygger du tandsygdomme. Start med at træne i korte sekvenser og husk at rose din hund, når det samarbejder.

 • Brug en passende blød tandbørste og evt. tandpasta lavet til dyr. Alternativt kan du bruge en Petosan Oral Cleaner, som er en blød "sok" til fingeren, som gør, at man kan pudse plak af tænderne. Nogle hunde accepterer dette bedre end tandbørsten.
 • Har man en hund med tendens til betændt tandkød, mundhulebetændelse, øget plakdannelse mv. kan man med fordel anvende Vetpro Klorhexidin mundgel i stedet for tandpasta. OBS, må kun anvendes et par gange om ugen.
 • Hold støttende om dyrets næseryg og løft læben. Børst i rolige cirkelbevægelser først på en enkelt tand. Efterhånden som dyret vænner sig til tandbørstningen, kan man børste flere tænder.
 • Når hunden er blevet vant til tandbørstningen, kan du prøve at begynde at børste tændernes indersiden.

Tandkødsbetændelse er den mest almindelige tandlidelse hos hunde

Den mest almindelige tandlidelse hos hunde er tandkødsbetændelse. Processen begynder med at bakterier lægger sig som et fint lag på tandemaljen. Når foderrester og spyt føres rundt i munden, dannes der på tænderne en hvidlig belægning, som kaldes plak. Hvis plakken ikke fjernes, f.eks. ved tandbørstning, vil der opstå tandkødsbetændelse og senere tandsten.

Tandkødsbetændelse vil ubehandlet efterhånden strække sig helt ned til tandroden og til kæbeknoglen, så der opstår tandkødslommer, og paradentose udvikles. Paradentose medfører, at tænderne løsnes fra knoglen, da knoglen "ædes" af betændelsestilstanden. Paradentose kan ikke helbredes, men kan kontrolleres og forebygges ved regelmæssige eftersyn, tandbehandling og tandbørstning. En mild tandkødsbetændelse kan helbredes med daglig tandbørstning.

Er tandkødsbetændelsen meget voldsom, kan det være nødvendigt at give dyret antibiotika. Daglig tandbørstning og løbende kontrol af mundhulen holder herefter tandkødsbetændelsen på afstand.

Hvornår skal din hund have foretaget en tandrensning?

Ved en sundhedsundersøgelse på VetFamily-klinikkerne gennemgås bl.a. hundens mundhygiejne og tændernes tilstand. Vi vurderer tænder og mundhule med henblik på tandstilling, tandsten, tandkød og eventuelle sygdomme som f.eks. paradentose. 

Hvis undersøgelsen viser, at tilstanden kræver en tandrensning eller anden tandbehandling, skal hunden altid bedøves og behandles på klinikken.

Hvordan udføres en almindelig tandrensning?

 • Ved hjælp af en tang fjerner vi store stykker tandsten, så det er lettere at vurdere evt. blottede tandhalse og tændernes fæste i tandkødet. Samtidig lettes den videre tandrensning.
 • Tandsten fjernes med en ultralydsrenser. Ultralydsinstrumentet bruger vand under tryk og højfrekvente svingninger til at løsne tandstenen. Instrumentet sprayer en kold tåge/damp af vand, så bakterierne bliver vasket væk. Tænderne renses indvendigt og udvendigt.
 • fter ultralydsrensningen kan der bruges et håndinstrument til at rense tæt ved tandkødet og i eventuelle tandkødslommer.
 • Desuden måles dybden af eventuelle tandkødslommer for at vurdere om der er tegn på paradentose. Det vil ofte være nødvendigt at anvende røntgen for endeligt at vurdere tilstandens udbredelse.
 • Dernæst poleres tænderne med polérpasta. På den måde forebygges, at bakterier og plak sætter sig på tænderne. Til sidst kan tænderne renses med klorhexidin, og eventuelle tand kødslommer skylles.
 • Efter tandrensningen aftales det næste tandeftersyn, og du får information om efterbehandling, tandbørstning og produkter, der kan hjælpe med den daglige tandpleje.

Du skal kontakte din dyrlæge hvis…

 • Din hund eller kat har dårlig ånde eller lugter ud af munden.
 • Det er mere end et år siden, at du har fået din hund eller kats mundhule undersøgt af en dyrlæge.
 • Du opdager at din hund eller kat har tandkødsbetændelse, som viser sig som en rød kant langs tandranden.
 • Du opdager tandsten, en knækket tand eller sår i munden på din hund eller kat.
 • Du mangler råd og vejledning i tandbørstning af din hund eller kat.

---

Kender du VetPlan? Tandtjek er ofte med!

Vi ved, hvor meget dit kæledyr betyder for dig, og derfor har vi lavet en sundhedsplan. VetPlan er udviklet på dyreejeres opfordring og handler om tryghed og sikkerhed for dig og dit kæledyr. Forebyggende sundhedspleje er grundlaget for et langt og sundt liv. En VetPlan inkluderer typisk de vigtigste undersøgelser og vaccinationer, som dyrlæger vurderer, at din hund har brug for i løbet af året. Tandtjek er med i de fleste sundhedsplaner - læs mere her.

Køb tandplejeprodukter

I Netdyredoktors webshop forhandler vi tandplejeartikler til katte og hunde. Vores udvalg består bl.a. af tandpasta, tandbørster, tyggeben og mundgel til forebyggelse af tandsten og tandbetændelse.
Se udvalget her

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop