Sponsoreret
Tandsten
Latinsk navn: Calculus dentis
Alle hunde får i større eller mindre grad belægninger (plak) på tænderne langs tandkødsranden. Belægningerne består af foderrester og bakterier. Hvis belægningerne ikke bliver fjernet regelmæssigt, får hunden tandsten, fordi kalksalte fra spyttet bliver aflejret i belægningerne. Tandsten er hårde og kan kun fjernes ved en tandrensning. Tandsten giver yderligere grobund for bakterier og samling af foderrester.
Bakterievæksten i tandsten kan føre til tandkødsbetændelse, og hvis problemet ikke bliver behandlet, kan det føre til mere alvorlige tilstande som f.eks. løse tænder (paradentose), og i værste fald livsstruende bakteriesygdomme i mange forskellige organer. Op mod 85% af alle hunde over 2 år har tandsten i større eller mindre grad.
Hvad er symptomerne på tandsten?
De mest almindelige symptomer er:
- Dårlig ånde
- Brunlige/gullige belægninger på tænderne, typisk på kind- og hjørnetænder i overmunden
I mere alvorlige tilfælde, hvor tandstenen har ført til tandkødsbetændelse, vil der kunne opstå andre symptomer:
- Hunden har svært ved at tygge
- Hunden savler
- Hunden tager poterne op til munden eller kører hovedet hen ad gulvet
- Besvær med at lukke eller åbne munden
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen tandsten?
Dyrlægen vil undersøge hundens mundhule og tænder. Ved undersøgelsen fastslår dyrlægen, hvor omfattende problemet med tandsten er, og om der eventuelt også er opstået tandkødsbetændelse. Undersøgelsen finder altid sted til det årlige sundhedseftersyn og er en del af det forebyggende arbejde for at undgå tandproblemer.
Hvordan behandles tandsten?
Hvis der kun er lidt tandsten, og hunden er meget rolig, kan behandlingen klares med en let tandrensning uden at bedøve hunden. Selve tandrensningen bliver foretaget med et specielt tandinstrument.
Hvis der er meget tandsten, er det nødvendigt med en ultralydstandrensning. Hunden bliver fuldt bedøvet under behandlingen. Selve tandrensningen og den efterfølgende pudsning sikrer, at også belægningerne i tandkødslommerne bliver fjernet fuldstændigt.
Hvis tandstenen har medført betændelse i tandkødet, bliver hunden efterfølgende behandlet med antibiotika. Hvis tandkødsbetændelse ikke bliver behandlet, kan det resultere i en række sygdomme, som f.eks. løse tænder, tandrodsbetændelse og mundbetændelse. Betændelsen kan desuden sprede sig via blodet til andre organer som nyrer, hjerte og lunger.
Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har tandsten?
Hundens fremtid afhænger meget af graden af tandsten. Tilstedeværelsen af tandsten er i sig selv ingen sygdom, men tandsten kan føre til andre lidelser, som hunden kan blive - endog meget - syg af.
Hvis hunden kun er angrebet i let grad, og tandstenen fjernes hurtigt, er der meget store chancer for, at følgesygdommene udebliver.
Hvis hunden allerede har udviklet tandkødsbetændelse, er der stadig gode chancer for fuldstændig helbredelse, men dog med risiko for tab af en eller flere tænder.
Hvis tandkødsbetændelsen ikke bliver behandlet, kan bakterierne vandre over i blodbanen og sprede sig til de indre organer. Det kan medføre meget mere alvorlige sygdomme. Hyppigst sker spredningen til hjerteklapper, nyrer og lunger. Spredningen medfører funktionsforstyrrelser i de nævnte organer, og tilstanden kan være meget vanskelig eller umulig at behandle. Vidste du, at en af de hyppigste årsager til at mennesker får indopereret nye hjerteklapper er dårlig tandhygiejne? Bakterierne fra munden har via det ødelagte tandkød kunne vandre til hjerteklapperne og ødelægge dem.
Hvorfor får hunde tandsten?
Langt den hyppigste årsag til tandsten er, at hunden ganske enkelt bruger sine tænder for lidt. Hunden er fra naturens side skabt som et rovdyr og har derfor fået kraftige tænder, der kan flænse og tygge f.eks. hud, knogler og råt kød. I moderne hundefoder er der for få fibre og for lidt struktur, og det betyder, at hunden ikke får brugt sine tænder tilstrækkeligt. Når tænderne ikke bliver brugt og slidt, opstår der belægninger af foderrester og bakterier på tænderne langs tandkødsranden. Hvis belægningerne ikke fjernes regelmæssigt, bliver der aflejret kalksalte fra spyttet i belægningen og dannet tandsten.
Ud over madens betydning for dannelsen af tandsten kan følgende forhold også spille ind:
- Alder og race
- Tilbageholdte mælketænder
- Unormalt bid eller skæve tænder
Hvad er risikoen for, at din hund får tandsten?
Risikoen for, at din hund får tandsten, er meget stor. Op mod 85% af alle hunde over 2 år har tandsten i større eller mindre grad. Den høje risiko hænger i høj grad sammen med, at langt de fleste hunde ganske enkelt bruger deres tænder for lidt. Tandstensdannelsen afhænger i mindre grad også af hundens race og alder.
Hvilke racer er særligt udsatte for at få tandsten?
Mange små racer såsom Malteser, chihuahua, yorkshire terrier, tibetansk terrier, boston terrier, gravhund, pekingeser, mops og pomeranier er tilbøjelige til at udvikle tandsten. Årsagen til dette er dels deres hyppigt skæve tandstillinger i forhold til større hunde, og dels at man tit fodrer de små hunde med mindre strukturholdigt foder. Tit får de små hunde ikke bideting eller kødben. Men alle hunde kan få tandsten.
Anden viden om tandsten hos hunde
Tandstendannelsen kan bedst undgås ved en mekanisk rensning af belægningerne på hundens tænder, dvs. ved at børste dens tænder. I dag findes der både tandbørster og tandpasta specielt til hunde. For hunde, som ikke har temperament til at få børstet tænder, kan en mulighed være at spraye langs tandkødsranden med klorhexidinspray.
Der findes mange forskellige hjælpemidler til at forebygge problemet. Således er der enzymholdig tandpasta, specielle produkter til at undgå tandsten, forskellige typer af tandpasta, mange specielle bideting, som bl.a. indeholder enzymer. Her bør du kontakte din dyreklinik, hvor du får den mest professionelle information.
Hvis hunden kan tåle kødben, kan man tilbyde det 1-2 gange om ugen. Her får hunden brugt sine tænder effektivt. Der findes specialfoder fra mange firmaer, som kan modvirke dannelsen af tandsten og dermed tandkødsbetændelse. Alle disse produkter kan købes på din dyreklinik, hvor du også kan få den mest professionelle vejledning.
Tandsten og eventuelle følgesygdomme kan forebygges ved at lade hunden få jævnlige tandeftersyn på din dyreklinik.
---
Kender du VetPlan? Tandtjek er ofte med!
Vi ved, hvor meget dit kæledyr betyder for dig, og derfor har vi lavet en sundhedsplan. VetPlan er udviklet på dyreejeres opfordring og handler om tryghed og sikkerhed for dig og dit kæledyr. Forebyggende sundhedspleje er grundlaget for et langt og sundt liv. En VetPlan inkluderer typisk de vigtigste undersøgelser og vaccinationer, som dyrlæger vurderer, at din hund har brug for i løbet af året. Tandtjek er med i de fleste sundhedsordninger - læs mere om VetPlan her.
Køb tandplejeprodukter
I Netdyredoktors webshop forhandler vi tandplejeartikler til katte og hunde. Vores udvalg består bl.a. af tandpasta, tandbørster, tyggeben og mundgel til forebyggelse af tandsten og tandbetændelse.
Se udvalget her.