Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

70,00 kr

VetPro tandpasta, 50 ml Køb her
Mængderabat
99,00 kr
Ned til
84,00 kr

Aptus Bucadog Small tyggelapper, 20-25 stk. Køb her
76,00 kr

Enzymatisk Tandpasta, 70 g Køb her
99,00 kr

VetPro klorhexidin mundgel, 100 ml Køb her
99,00 kr

Aptus Bucadog, 70 g Køb her
Tilbud
94,00 kr
75,00 kr

VeggieDent FR3SH, S, 15 stk Køb her

SponsoreretTandkødsbetændelse

Latinsk navn: Gingivitis

Tandkødsbetændelse / gingivitis i en hunds mund

Hvad er tandkødsbetændelse hos hunde?

Tandkødsbetændelse er en betændelsestilstand i tandkødet, hvor tandkødet bliver ømt, rødt og hævet. Betændelsen opstår ofte i forbindelse med tandsten.
 
Den hyppigste årsag til tandkødsbetændelse er, at hunden ganske enkelt bruger sine tænder for lidt. Den moderne fodring af hunde, hvor der ofte ikke er tilstrækkeligt med fibre og struktur i foderet, medfører dannelse af belægninger på tænderne (plak). Hvis belægningerne ikke bliver fjernet eller holdt nede, bliver de hurtigt hårde, fordi spyttets mineraler bliver aflejret i belægningerne, og så har hunden tandsten. Tandsten indeholder mange bakterier, og det er dem, der er årsagen til tandkødsbetændelse.

Hvad er symptomerne på tandkødsbetændelse?  

 • Ømt, rødt og hævet tandkød
 • Hunden har svært ved at tygge
 • Dårlig ånde
 • Savlen
 • Hunden tager poterne op til munden eller kører hovedet hen ad gulvet
 • Besvær med at åbne eller lukke munden

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen tandkødsbetændelse?
Dyrlægen vil foretage en almindelig undersøgelse af hunden, måle dens temperatur og vurdere dens generelle tilstand. Hundens mund og tænder bliver undersøgt grundigt, og det kan være nødvendigt med en fuld bedøvelse. På baggrund af undersøgelsen vurderer dyrlægen graden af tandkødsbetændelse og vurderer dermed også, hvilken behandling der er nødvendig.

I alvorlige tilfælde af tandkødsbetændelse kan det være en fordel at tage en bakterieprøve eller en vævsprøve af tandkødet. Det kan også blive nødvendigt at undersøge en blodprøve og en urinprøve for at afgøre, om hunden har andre sygdomme, der kan være årsag til tandkødsbetændelsen. Blod- og urinprøver kan også vise, om betændelsen har spredt sig til andre organer.

Hvordan behandles tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse behandles med antibiotika og evt. med smertestillende medicin. Hvis tandkødsbetændelsen er opstået som følge af tandsten, skal tænderne renses. Det foregår ofte med et ultralydsapparat, mens hunden er under fuld bedøvelse. Hvis tandkødsbetændelsen er en følgetilstand af andre sygdomme, skal hunden også undersøges og behandles for dem.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har tandkødsbetændelse?
Hvis tandkødsbetændelsen kun er overfladisk, og hvis den samtidig bliver opdaget og behandlet hurtigt, bliver hunden stort set altid fuldstændig rask igen.

Hvis der er dybere betændelse i tandkødet med angreb på de steder, hvor tænderne sidder fast, kan tænderne blive løse. Det er en tilstand, der svarer til parodontose hos mennesker. Der er stadig gode chancer for, at hunden bliver rask igen, men det kræver en mere drastisk behandling. Desuden kan det blive nødvendigt at fjerne en eller flere tænder.

Hvis tandkødsbetændelse forbliver ubehandlet i længere tid, kan bakterierne vandre over i blodbanen og sprede sig til de indre organer, og det kan medføre meget mere alvorlige sygdomme. Hyppigst sker spredningen til hjerteklapper, nyrer og lunger. Spredningen medfører funktionsforstyrrelser i disse organer, og tilstanden kan være meget vanskelig eller umulig at behandle.

Hvorfor får hunde tandkødsbetændelse?

Langt den hyppigste årsag til tandkødsbetændelse er, at hunden ganske enkelt bruger sine tænder for lidt. Hunden er fra naturens side skabt som et rovdyr og har derfor fået kraftige tænder, der kan flænse og tygge, f.eks. hud, knogler og råt kød. I moderne hundefoder kan der være for få fibre og for lidt struktur, og det betyder, at hunden ikke får brugt sine tænder tilstrækkeligt.

Følgende forhold kan også spille en rolle for udviklingen af tandkødsbetændelse:  

 • Alder
 • Race
 • Tilbageholdte mælketænder
 • Unormalt bid eller skæve tænder
 • Sygdomme, som svækker immunforsvaret

Hvad er risikoen for, at din hund får tandkødsbetændelse?

Risikoen er temmelig stor, hvis man ikke er meget opmærksom på sygdommen og forebygger udviklingen af den. Op mod 85% af alle hunde over 2 år har tandkødsbetændelse i større eller mindre grad.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få tandkødsbetændelse?
Malteser, chihuahua, yorkshireterrier, gravhund, pekingeser, mops, tibetansk terrier, pomeranier, boxer, bulldog og boston terrier.

Anden viden om tandkødsbetændelse:

Man kan forebygge tandstensdannelsen ved at rense tænderne og tandkødet og ved at styrke tandkødets modstandskraft.

Rensning af tænder og tandkød sker bedst med en tandbørste. Der findes både tandbørster og tandpasta, som er udviklet specielt til hunde. Hvis hunden ikke kan lide at få børstet tænder, kan man nedbringe bakteriebelægningerne (plak) ved at spray langs tandkødslinien med klorhexidin mundspray. Hvis hunden kan tåle kødben, kan du give den det 1-2 gange om ugen, så hunden får brugt sine tænder effektivt. Ellers kan man anvende legetøj til hunde af høj kvalitet, f.eks Dental Kong®. Der findes også specialfoder , som kan modvirke dannelsen af tandsten og dermed tandkødsbetændelse. Specialfoder, tandbørste og tandpasta kan købes hos dyrlægen eller i Netdyredoktors onlineshop.

Sunde hunde har god modstandskraft og dermed mindre risiko for tandkødsbetændelse. Du skal holde hunden i god form og sørge for, at den får et årligt, forebyggende tandeftersyn hos dyrlægen. Hvis der er tegn på begyndende tandsten og betændelse, kan det diagnosticeres ved tandeftersynet og blive behandlet i tide, inden tilstanden bliver forværret og sygdommen spreder sig.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop