Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

509,00 kr

Virbac HPM Adult Neutered Dog, Small & Toy, 7kg Køb her
375,00 kr

SPECIFIC CRD-2 Weight Control, 6 kg Køb her
725,00 kr

Hill's Prescription Diet w/d Diabetes Care til hunde, 10 kg Køb her
591,00 kr

Royal Canin Health Neutered Adult, 9 kg Køb her

SponsoreretFalsk drægtighed

Latinsk navn: Pseudodrægtighed

Af Flemming Samsøe Hvad er falsk drægtighed hos hunde?

Falsk drægtighed er ikke en sygdom, men en tilstand, der er forårsaget af hormoner hos ikke-drægtige tæver i tiden efter løbetid. Man mener, at tilstanden kan skyldes et for højt indhold af hormonet prolaktin. Hunden tror, at den skal have hvalpe, og dens adfærd ændrer sig. Tilstanden kan ramme stort set alle ikke-steriliserede tæver i større eller mindre grad.

Falsk drægtighed har sin oprindelse i dengang vores hunde levede vildt. Som regel var der ikke føde nok i området til, at flere tæver i flokken kunne få hvalpe samtidig. Det var kun alpha-tæven, der fødte hvalpe, men de andre kunne blive hormonelt påvirkede, således at de kunne hjælpe med at opfostre hvalpene. De ændrede adfærd, så de fik trang til yngelpleje og fik også tit lidt mælk i kirtlerne. Dette system fik flere hvalpe til at overleve.

Hvad er symptomerne på falsk drægtighed?

Symptomerne starter som regel et par måneder efter løbetiden - på det tidspunkt, hvor tæven skulle have født, hvis den var drægtig. Der er både fysiske symptomer, hvor tævens krop ændrer sig, og psykiske symptomer, der viser sig ved adfærdsændringer.

De fysiske symptomer er:  

  • Forstørrede mælkekirtler
  •  Mælk i kirtlerne
  • Let opsvulmet bug

Adfærdsændringer:  

  • Bygger rede, graver huler
  • Passer og plejer legetøj, som var det en hvalp
  • Slikker sig på brystkirtlerne
  • Kan være mere aggressiv
  • Ændret appetit, både forøget og nedsat appetit kan forekomme
  • Drikker ofte mere end normalt
  • Ve-lignende sammentrækninger af maven kan forekomme

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen falsk drægtighed?
På baggrund af en beskrivelse af hundens adfærd derhjemme og en grundig undersøgelse kan dyrlægen relativt let stille diagnosen. En røntgenundersøgelse kan afsløre, om hunden virkelig er drægtig. En blodprøve kan sikre, at der ikke er betændelse i kroppen.

Hvordan behandles falsk drægtighed?

Det eneste sikre middel til at undgå, at tæven bliver falsk drægtig igen, er ved at sterilisere den. Men det er vigtigt at vente med operationen, til tilstanden er væk igen. Ellers risikerer man, at symptomerne ikke forsvinder.

Det er muligt at stoppe tilstanden med en kortvarig medicinsk kur, hvis hunden er meget plaget af tilstanden. Dette vil give en hurtig afhjælpning af symptomerne. Hunden vil dog som regel få symptomerne igen ved næste løbetid.

Beroligende midler kan bruges til at få tæven til at slappe lidt af, og hvis mælkekirtlerne er meget spændte, kan man give hende vanddrivende tabletter.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den er falsk drægtig?

Den falske drægtighed forsvinder af sig selv i løbet af nogle uger, hvis hunden ikke behandles.

Nogle tæver er psykisk ustabile i deres løbetid. Løbetiden forekommer ca. to gange årligt, så man kan risikere at have en tæve, der ikke er sig selv flere måneder om året. Derfor vælge man ofte  sterilisation som behandling af tilstanden.

Hvorfor bliver hunde falsk drægtige?

Tævernes hormonforandringer efter en løbetid er næsten ens - uanset om den bliver parret eller ej. Det hormon, der vedligeholder en drægtighed, falder hen imod fødslen, mens det hormon, der er ansvarlig for mælkeproduktionen, stiger.

Hvad er risikoen for, at din hund bliver falsk drægtig?
Alle ikke-steriliserede tæver kan blive falsk drægtige i en eller anden grad. Nogle er bare mere glade for et stykke legetøj end ellers. Andre har alle symptomerne og får dem efter hver løbetid.

Hvilke racer er særligt udsatte for at blive falsk drægtige?
Alle racer er udsatte.

Anden viden om falsk drægtighed
Tæver, der lever tæt sammen, kommer ofte i løbetid på samme tidspunkt, de synkroniserer. De tæver, der ikke bliver drægtige, kan så hjælpe med at opfostre hvalpene i flokken. De kan ligefrem overtage og lave mælk nok til et helt kuld.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop