Sponsoreret
Forberedelse til operation
Skal en hund eller en kat opereres, lader man patienten faste i 12 timer før operationen. På dyreklinikken vil patienten først få det, man kalder en forbedøvelse. Det er en beroligende indsprøjtning, der indgives i en muskel. Efter forbedøvelsen har haft sin indvirken på patienten - det vil sige, når patienten er blevet træt og mere ligeglad med sine omgivelser - går man i gang med den fulde narkose.
Når patienten er fuldt bedøvet, barberes hårene væk i det område, hvor operationen skal foregå. Operationsfeltet rengøres og desinficeres, og patienten er da klar til operation. Dyrlægen skal have vasket og desinficeret sine hænder og arme, samt iklædes sterilt operationstøj, før han eller hun er klar til at operere.
Hvorfor faster man sin hund eller kat før en operation?
I de tilfælde, hvor man anbefaler, at operationspatienten bliver fastet, vil man forebygge, at patienten laver en fejlsynkning. Bedøvelsen vil sandsynligvis give en smule kvalme, hvilket kan få patienten til at kaste op. Da svælget, og dermed synkerefleksen, påvirkes af bedøvelsen, kan man risikere, at patienten ved synkning får det opkastede foder i luftrøret i stedet for spiserøret. Derudover er en bedøvelse altid en belastning for patientens system, og det er derfor mest optimalt, hvis systemet ikke samtidig er optaget af at fordøje foder.
Man faster en hund eller en kat ved at lade være med at fodre den i 12 timer før operationen. Vandet skal man dog aldrig tage fra dyret. Der kan opstå situationer, hvor operationen er så akut, at der ikke er mulighed for at faste patienten. I disse situationer bliver der ved valg af narkosemiddel, samt ved overvågningen, taget hensyn til, at patienten ikke er fastet.
Hvorfor får patienten en forbedøvelse inden bedøvelsen?
En forbedøvelse er beroligende medicin, eventuelt tilsat noget smertestillende medicin. Man giver patienten beroligende medicin inden bedøvelsen, for at have en patient, der ikke er påvirket af stress. Hvis man indleder en fuld narkose på en patient, der er meget stresset, skal man bruge forholdsvis meget mere bedøvelsesmiddel end den mængde, man skal bruge til en rolig og afslappet patient. Uden forbedøvelse vil patienten også få en længere og mere urolig opvågnen.
Det smertestillende gives sammen med forbedøvelsen, for at det kan have sin optimale virkning under operationen og inden patienten vågner af narkosen efter operationen.
Hvordan bedøves patienten?
Langt de fleste hunde bedøves ved, at der sprøjtes et lægemiddel direkte ind i en blodåre. Dette lægemiddel er fedtopløseligt, og vil derfor ophobes i hjernen, hvorefter det langsomt udskilles til andre fedtreserver i kroppen.
Efter, at medicinen er sprøjtet ind i blodåren, vil patienten hurtigt falde i søvn, og når svælget er tilstrækkeligt påvirket af bedøvelsen, intuberes der. Det betyder, at en gummislange, der passer til patientens luftrør, lægges i luftrøret. Til dette gummirør kobles et narkoseapparat ved hjælp af en slange, igennem hvilken, der ledes ilt tilblandet anæstesigasser. På denne måde holdes patienten bedøvet via indåndingen af gasserne. Patienten er nu fuldt bedøvet, og åndedrættets dybde og hyppighed overvåges, ligesom kredsløbsfunktionen også overvåges.
Hvordan lejres hunden under operationen?
En patient i narkose, især små dyr, har svært ved selv at styre kropstemperaturen. Derfor lægges patienten på et leje, der isolerer, så der ikke sker et for stort varmetab til bordet under patienten, når denne er under narkose. Dette isolerende leje skal være blødt og understøttende, så belastning af enkelte punkter undgås. Lejet er også med til at få operationsfeltet til at ligge optimalt for dyrlægens arbejdsstilling, og kan eventuelt understøttes med puder. Temperaturen i operationsrummet må ikke være for lav.
Hvorfor skal operationsfeltet klippes?
For dyr med pels skal pelsen i området nær indsnittet i huden barberes helt væk, så huden bliver blotlagt. Det gør man, fordi pelsen naturligt er beskidt og vil kunne forurene såret under operationen. Desuden umuliggør eventuel pels, at dyrlægen kan sy såret ordentligt sammen efter endt operation.
Når der klippes, skal området være så stort, at kirurgen har et ordentligt operationsfelt, og der ikke er mulighed for, at hår kommer ind i operationssåret under operationen. I de fleste tilfælde skal der minimum være ca. 15 cm bar hud fra sårranden til kanten af det barberede stykke. Er patienten langhåret afkortes hårene omkring operationsfeltet, igen så der ikke kan komme hår ind i operationsfeltet eller værre, - ned i operationssåret. De løse hår børstes og/eller støvsuges væk fra det barberede felt, så der heller ikke her er mulighed for forurening af operationssåret.
Hvorfor skal operationsfeltet desinficeres?
Huden er kroppens første barriere mod omgivelserne, og beskytter bl.a. mod bakterier, snavs og udtørring. Selvom hårene er væk, er huden fuld af snavs og bakterier, som det ikke er ønskeligt at få inden for huden. Derfor skal huden rengøres og desinficeres inden operationen foretages, for at forebygge, at der senere opstår infektioner.
Huden vaskes først med en mild sæbeopløsning, så alt snavs på huden er væk.
Man skal sikre sig, at der, hvor snittet skal lægges, er det sted, der er renest. Når huden er tør igen, desinficeres først med sprit i to omgange, ligeledes så det sted, hvor indsnittet skal lægges, er mest rent. For at spritten har sin desinficerende effekt, skal den mellem hver spritbehandling være helt fordampet fra huden. Efter desinfektionen med sprit tørres huden med en jodspiritusopløsning. Herefter er operationsområdet klart, og kirurgen kan gå i gang.
Hvilke andre ting skal være forberedt før en operation?
Til at udføre operationen har dyrlægen brug for instrumenter, som skal være sterile, så der ikke tilføres såret mikroorganismer og fremmedlegemer, hvilket kan inficere dette. For at instrumenterne kan forblive sterile under operationen, dækkes et bord med en steril afdækning, så dyrlægen har et sted at lægge instrumenterne, når de ikke er i brug under operationen. Ligeledes skal patienten dækkes af sterile afdækninger, så dyrlægen kan røre ved denne i det område, der er desinficeret, uden at han/hun kommer i kontakt med områder udenfor det desinficerede. Disse sterile afdækninger kan være lavet af stof, plastic eller plastic kombineret med sugende papir.
Hvilken procedure skal dyrlægen igennem før operationen?
Når dyrlægen skal operere, er det vigtigt, at han/hun ikke tilfører såret/organismen bakterier. Derfor skal hans/hendes hænder være vasket og rengjort, førend han/hun begynder påklædningen. Kitlen er steril, og kan være lavet af enten stof eller papir. Det, der er vigtigt, er, at hele kroppen fra halsen og ned - minimum den del af kroppen, der er over bordhøjde - er dækket. Også dyrlægens arme skal være dækket, og hans/hendes hår dækkes af en hue. Dyrlægens mund og næse skal dækkes af en maske, der forhindrer, at han/hun ånder ned i operationsfeltet. Til sidst tager han/hun et par sterile handsker på, således at kitlens ærmer er inde i handskerne.
Operationen kan gå i gang.
Af veterinærsygeplejerske Maiken Pedersen.