Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Forstoppelse hos hund

Af dyrlæge Hanne Kirk Nielsen.

Hvad er forstoppelse hos hunde?

Forstoppelse betyder nedsat eller ophørt afgang af afføring. Ved forstoppelse vil der ophobes afføring i den bagerste del af tarmen.

Hvad er symptomerne på forstoppelse?

Hunden vil  have svært ved at komme af med afføringen. Ofte sætter den sig og presser, der kan evt. komme en lille tør klat afføring, men ofte kommer der intet. Hvis tilstanden fortsætter, vil hunden begynde at kaste op og blive dårlig. Hunden vil miste appetitten.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen stilles ved, at dyrlægen undersøger hunden. Ofte vil dyrlægen kunne mærke forstoppelsen når hunden mærkes på maven. Endetarmen undersøges, og dyrlægen kan evt. med en behandsket finger undersøge det bagerste af tarmen, og her mærke tør afføring. Tit er det nødvendigt med et røntgenbillede, for at se hvor alvorlig tilstanden er.
Dyrlægen kan foreslå, at der bliver taget blodprøver hvis det er nødvendigt at finde en bagved liggende årsag til at hunden får forstoppelse.

Hvordan behandles forstoppelse?
Hvis der er tale om en mild forstoppelse, kan den som regel behandles ved at man giver hunden afføringsmidler, ofte både gennem munden via endetarmen.
Ved alvorlig forstoppelse kan det være nødvendigt at bedøve hunden og skylle forstoppelsen ud. I ganske sjældne tilfælde er operation nødvendig. Det vil også tit være nødvendigt at give hunden væske  via drop.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har forstoppelse?
Hvis forstoppelsen behandles tidligt i forløbet er sygdommen som regel forbigående og giver ikke problemer fremover. Hunde der er kronisk forstoppede i længere tid, kan i sjældne tilfælde udvikle en megacolon.

Hvorfor får hunde forstoppelse?
Forstoppelse ses oftest som følge af, at hunden har spist noget der virker stoppende. Typisk er det ben. Andre ting som f. eks stof, hår eller uld kan også give forstoppelse. Derudover kan man se forstoppelse hos hunde, der har smerte i eller omkring anus, f. eks infektion i analkirtlerne. Nogle hunde udvikler forstoppelse som følge af mekanisk tilstande der formindsker pladsen i bækkenet som f.eks en forstørret prostata (blærehalskirtel). Hvis hunden af anden årsag bliver voldsomt dehydreret, (får væskemangel) kan afføringen i tarmen blive så tør, at det kan give anledning til forstoppelse.

Hvad er risikoen for, at din hund får forstoppelse?
Nogle hunde får forstoppelse af forskellige fødemidler, typisk ben. Disse hunde vil få forstoppelse hver gang de fodres med det de ikke kan tåle. Hunde der lider af tilstande, der mindsker pladsen i bækkenet vil have nemt ved at få forstoppelse.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hund får forstoppelse?
Hvis man har en hund, der får forstoppelse af forskellige fødevarer, bør disse undgås. Man kan skifte kødbenet ud med tyggepinde, griseører eller lignende. Hunde der har disponerende sygdom, skal selvfølgelig behandles for dette. Hunde med tendens til forstoppelse bør gives fiberrigt foder.

Hvis man tror, at man har en hund med forstoppelse, er det bedst at søge hjælp med det samme og ikke se tiden an. Det er nemmest at behandle sygdommen i den tidlige fase.

Tilbud
89,00 kr
75,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk

Tabletter til regulering af tarmfunktionen ved diarré.  Canikur tyggetabletter er et kosttilskud udviklet specielt til hunde til regulering af tarmfunktionen ved diarré. Tabletterne kan bruges ale...

Køb her
Mængderabat
189,00 kr
Ned til
173,00 kr

Diapaste Hund & Kat, 60 ml

Fodertilskud til dårligt fungerende mave. Diapaste er et fodertilskud til hunde og katte med dårligt fungerende mave. Det indeholder bindende lermineraler og præbiotika (MOS) der beskytter, fremme...

Køb her
189,00 kr

Aptus Aptobalance pulver, 30 breve

Mælkesyrebakterier til hunde og katte med følsom mave. Aptus Aptobalance er et probiotika (mælkesyrebakterier), som bidrager til at stabilisere tarmfloraen og anbefales til hunde og katte med ”føl...

Køb her
Tilbud
129,00 kr
119,00 kr

Canikur Pro, 30 ml

Pasta ved diarré og ubalance i tarmen. Canikur Pro er en velsmagende pasta, der indeholder hjælpestoffer med tredobbelt funktion, som styrker og understøtter tarmbalancen.

Køb her
739,00 kr

Hill's Canine i/d, 12 kg

Mavetarmdiæt til hund.  Hill's Canine Prescription Diet i/d er velegnet til hunde med diarré, opkast eller mave-tarmproblemer. 

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her