Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Forstørret prostata

Forstørret prostata hos hunde - Netdyredoktor
Af Kirsten Boeck Hvad er forstørret prostata?

Prostata eller blærehalskirtlen sidder rundt om hundens urinrør, der hvor blæren munder ud i urinrøret. Den danner en væske, der har betydning i sædproduktionen. Kirtlen kan blive forstørret bl.a. som følge af en langvarig påvirkning med hankønshormonet testosteron og ses derfor især hos midaldrende og ældre ukastrerede hanhunde.

I langt de fleste tilfælde er der tale om en godartet prostataforstørrelse – benign prostatahyperplasi (BPH). Der kan dog også forekomme betændelse i prostata eller prostakræft.

Hvad er symptomerne på forstørret prostata?

Det hyppigste symptom er ændringer i urineringen. Hanhunden vil føle trang til at tisse hyppigere og med en mindre urinmængde ad gangen. Den kan få problemer med at tømme blæren ordentligt og vil derfor lække urin indimellem. Når hunden er i hvile, kan der ses enkelte bloddråber fra spidsen af penis.

Der kan også forekomme uspecifikke smerter, som kan ligne symptomer på gigt. Det kan være ømhed i bagparten, besvær med at rejse sig, problemer med at lette ben og uvilje mod at bevæge sig for meget.

I nogle tilfælde kan prostata blive så stor, at den presser op mod endetarmen, hvilket bevirker, at hunden får symptomer på forstoppelse. I disse tilfælde presses afføringen flad.

Hvis der opstår infektion, kan hunden få feber.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Formålet med undersøgelserne er at få slået fast, om der er tale om den meget almindelige benigne prostatahyperplasi, eller om hunden lider af en betændelse i prostata eller prostatacancer.

Mærke

Ved at føle efter med en finger i hundens endetarm kan dyrlægen få en fornemmelse af blærehalskirtlens størrelse, fasthed og form, og fornemme om kirtlen er øm.

Røntgenundersøgelse

En røntgenundersøgelse kan mere præcist vise størrelsen af prostata. Der kan laves en kontrast-røntgenoptagelse, hvor der puttes luft ind i urinblæren gennem et urinkateter. På røntgenbilledet vil urinblæren fremtræde sort og blærehalskirtlen lys. Størrelsen af prostata skal sammenholdes med hundens kliniske symptomer, da de to ting ikke nødvendigvis hænger sammen.

Ultralydsundersøgelse

Hvis prostata er forstørret (1½-2½ gange), og der er kliniske symptomer, anbefales herefter en ultralydsundersøgelse, som kan afsløre, om der er cyster eller måske kræftlignende forandringer. Er der behov for udtagelse af en vævsprøve, foretages dette også bedst med ultralydsguidning.

Urinundersøgelse

En urinundersøgelse vil vise, om en betændelsesreaktion er i gang, og om der kan være kræftceller fra blærehalskirtlen til stede.

Blodprøve

Et prostataspecifikt stof kan måles i en blodprøve. Der er tale om forekomsten af et naturligt forekommende protein (CPSE), som vil stige, når prostata bliver større, uanset årsag. Det er svært at angive en normal grænseværdi for dette stof i blodet - indholdet vil naturligt stige med alderen og med størrelsen på prostata.

Kræftmarkør

For nylig (2020) er det blevet muligt at måle en kræftmarkør (BRAF), som kan afsløre visse typer af kræft i blæren, prostata eller urinrøret. Denne markør kan findes i vævsprøver eller celler i urinen. Denne undersøgelse er relevant, hvis der er mistanke om prostatakræft.

Hvordan behandles forstørret prostata?

Langt de fleste tilfælde er heldigvis af den godartede type (BPH) og skyldes en kraftig og vedvarende påvirkning med hankønshormonet testosteron. Behandlingen tager sigte på at få kirtlen til at svinde i størrelse, og det kan gøres på forskellige måder.

Tabletkur

Den mindst invasive metode er at give en tabletkur på 7 dage med en type medicin, der er specielt rettet mod benign prostatahyperplasi. Virkningen indtræder i løbet af 14 dage og holder i ca. 5 mdr. Hvis prostata vokser igen, kan dyrlægen vurdere, om behandlingen bør gentages.

Medicinsk kastration

Det er også en mulighed at få kirtlen til at svinde midlertidigt ved brug af medicinsk kastration. Ved denne metode anbringes en hormonstav under huden. Herfra vil der udskilles et stof, der hæmmer produktionen af testosteron. Denne mekanisme påvirker hundens adfærd, testikelstørrelse mm, men også prostata. Virkningen indtræder efter 4-6 uger og kan gives til at have effekt i enten 6 eller 12 måneder. Herefter vender testosteronproduktionen i testiklerne tilbage. Denne behandling kan gentages flere gange.

Det er en mulighed at kombinere disse to metoder. Her isættes implantatet ca. 14 dage efter starten af tabletkuren.

Kirurgisk kastration

En kirurgisk kastration, hvor testiklerne fjernes, er en den klassiske behandling og vil løse problemet permanent. Der kan dog være grunde til, at man ikke ønsker denne operation. Læs nærmere under kastration.

Behandling ved infektion

Selv om der i de fleste tilfælde er tale om en godartet forstørrelse af prostata, kan der dog også ligge andet til grund for forstørrelsen. Hvis der er betændelse i prostata, vil hunden blive behandlet med antibiotika i typisk 3-4 uger. Meget ofte er der samtidig blærebetændelse.

Hvis infektionen sætter sig som bylder, vil hunden få høj feber og stærke smerter. Her kan det blive nødvendigt at lægge dræn i for at tømme bylderne. Samtidig vil der blive givet antibiotika.

Prostatakræft

Den mest sjældne årsag til forstørret blærehalskirtel er kræft. Desværre er prostatakræft ofte ondartet, og selvom det er en mulighed med livsforlængende kemobehandling, vil de fleste ejere vælge at lade hunden få fred.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har forstørret prostata?

Hvis der er tale om en godartet, hormonbetinget forstørrelse, vil hunden komme sig fuldstændig efter kastration eller hormonbehandling. Som regel skal hormonbehandlingen gentages for at have en længerevarende effekt.

Er det en infektion, vil den blive behandlet med antibiotika, i de akutte tilfælde sædvanligvis med godt resultat. Går tilstanden over i et kronisk stadie med byldedannelse er udsigterne til helbredelse knap så gode.

Hvad er risikoen for, at din hund får forstørret prostata?

Det skønnes, at 50-80% af alle ældre hanhunde har forstørret prostata, så det må siges at være særdeles almindeligt. Da det antages, at forstørrelsen af kirtlen er forløber for både infektion og de sjældne cancertilfælde, anbefales det at få den midaldrende og ældre hanhund tjekket med jævne mellemrum. Det kunne f.eks. være i forbindelse med den årlige sundhedsundersøgelse.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få forstørret prostata?
Hanhunde af alle racer er lige udsatte for godartet forstørrelse.
Med hensyn til prostatakræft ses der dog en særlig overrepræsentation af terriere af alle slags.

Tilbud
519,00 kr
379,00 kr

Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde.  Neutered Adult er et komplet fuldfoder til steriliserede/kastrerede voksne hunde af mellemstore racer (fra 11 til 25 kg) med tendens til overvægt eller...

Køb her
Mængderabat
129,00 kr
Ned til
121,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 2 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
220,00 kr

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder til hunde af alle racer og aldre. Godbidderne har et højt indhold af fibre og et lavt fedtindhold. De kan bruges både som en godbid, til træning og under en slankekur...

Køb her
Tilbud
334,00 kr
319,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her