Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

198,00 kr

Diapaste Hund & Kat, 60 ml Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
126,00 kr

Canikur Pro, 30 ml Køb her
1065,00 kr

Panzym Forte pulver, 200g Køb her
Mængderabat
99,00 kr
Ned til
84,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk Køb her
189,00 kr

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her

Sponsoreret

Megacolon

Latinsk navn: Megacolon

Af dyrlæge Hanne Kirk Nielsen.

Hvad er megacolon hos hunde?

Megacolon er en abnorm udvidelse på tyktarmen ofte ledsaget af nedsate og svage tarmbevægelser derfor medfører sygdommen en ophobning af afføring i en stor slap tarm.

Hvad er symptomerne på megacolon?

Symptomerne på megacolon er først og fremmest forstoppelse. Der kan ses opkastninger og madlede. Hos nogle dyr viser sygdommen sig med diarre, urenlighed, trængninger og langtid mellem afsættelse af afføring.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Diagnosen stilles ved at dyrlægen undersøger dyret og kan mærke en meget forstørret tyktarm. Det kan være nødvendigt at tage røntgenbilleder, både for at se størrelsen af den udspilede tyktarm, og for at se om der er en forsnævret passage gennem bækkenet.

Hvordan behandles megacolon?

Hvis lidelsen er mild, kan man afhjælpe symptomerne med medicinsk behandling med forskellige afføringsmidler, samt midler der øger tarmens bevægelighed. Ofte er dyret sløjt og skal have væskebehandling, antibiotika og måske udskylning af den tilstoppede tarm, for at komme i gang med at spise igen.

En hel del af de dyr, der lider af megacolon, er nødt til at få fjernet den syge del af tarmen operativt.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har megacolon?

Hunden vil ofte have tendens til at være urenlig og have diarre efter operationen, men dens almen tilstand vil bedres betydeligt. De hunde der behandles medicinsk skal sandsynligvis have medicin og diætbehandling resten af livet.

Hvorfor får hunde megacolon?

Megacolon kan forekomme som en medfødt sygdom, hvor den bagerste del af tyktarmen ikke har udviklet normal nerveforsyning. Hos sådanne dyr ser man symptomer kort tid efter fødslen. Hvis udviklingsdefekten ikke er særlig omfattende, kan der gå flere år før man ser symptomer.

Megacolon kan også opstå senere i dyrets liv. Ved forsnævret passage gennem bækkenet, vil afføringen hobe sig op. Hvis tarmen er slap og dårlig til at trække sig sammen kan det føre til megacolon. Dette kan f eks ses efter et bækkenbrud, ved forstørret prostata og også ved nedsat stofskifte og mangel på mineraler.

Hvad er risikoen for, at din hund får megacolon?
Risikoen er meget lille, sygdommen er ikke almindelig.

Hvad kan du gøre for at nedbringe risikoen for, at din hund får megacolon?
Det er vigtigt at behandle hunden inden den får en kronisk tilstoppet tarm. Disponerende lidelser som forstørret prostata og stofskiftelidelser skal behandles.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop