Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

389,00 kr

SPECIFIC CRD-1 Weight Reduction, 6 kg Køb her
Tilbud
479,00 kr
335,00 kr

VetPro slankefoder til hund, 8 kg Køb her
Tilbud
789,00 kr
539,10 kr

Royal Canin Weight Management Satiety Small Dog, 8 kg Køb her
429,00 kr

Hill's Science Plan Adult Perfect Weight Small & Mini, Chicken, 6kg Køb her

Sponsoreret

Sukkersyge

Latinsk navn: Diabetes mellitus

Hvad er sukkersyge hos hunde?

Sukkersyge er en tilstand, hvor blodets sukkerindhold forhøjes på grund af problemer med det sukkerregulerende stof insulin. Sygdommen findes i flere forskellige former:

  • Type 1 diabetes skyldes en nedsat produktion af insulin i bugspytkirtlen.
  • Type 2 diabetes skyldes, at kroppens insulin ikke har den effekt, som det skal have. Denne type sukkersyge kaldes også insulinresistens.
  • Sekundær diabetes er sukkersyge, der opstår som følge af en anden sygdom eller af medicinsk behandling.

Hos hunde er type 1 diabetes langt den hyppigste.

Hvad er symptomerne på sukkersyge?

  • Øget drikkelyst og tissetrang
  • Vægttab trods øget appetit
  • Nedsat syn og grålig uklarhed i øjets linse (grå stær/katarakt)

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen sukkersyge?

Dyrlægen kan undersøge for sukkersyge på urin- og blodprøver. Når en hund har sukkersyge, udskilles der sukker i urinen, og dette kan afsløres ved at dyppe en sukker-urinstix i urinen. Hvis urinprøven er positiv, vil dyrlægen tage en blodprøve for at måle blodets sukkerindhold. Blodsukkeret afhænger af, hvornår hunden har spist, og af andre faktorer som stress og medicin. Dyrlægen kan derfor komme frem til en mere præcis diagnose ved at måle blodets indhold af fructosamin. Testen viser, om blodsukkeret har været forhøjet gennem længere tid.

Hvordan behandles sukkersyge?

Hos hunde er type 1 diabetes den hyppigste form for sukkersyge, og behandlingen består som regel i diæt og indsprøjtninger med insulin.

Overvægtige hunde med sukkersyge bør tabe sig ved hjælp af diæt og øget motionering. De diæter, der oftest anvendes ved sukkersyge, er færdigfremstillede specialdiæter.

Insulinindsprøjtninger kan være en krævende opgave for hundeejere, og det er vigtigt nøje at overholde dyrlægens anvisninger om dosis og behandlingsintervaller. Insulinindsprøjtninger skal altid gives i forbindelse med et måltid.
Det er også vigtigt at få foretaget kontrolblodprøver hos dyrlægen, så man sikrer den rette insulinmængde. Hvis hunden får for meget insulin, kan den få insulinchok. Symptomerne på insulinchok kan være slaphed, vaklende gang og evt. bevidstløshed. Ved mistanke om insulinchok skal man give hunden druesukker eller en anden sukkeropløsning ind i munden og kontakte sin dyrlæge.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har sukkersyge?

Hvis sukkersygen er under kontrol, og behandlingen er startet tidligt i sygdomsforløbet, kan hunde med sukkersyge blive lige så gamle som hunde uden sukkersyge. Normaliseres hundens drikkelyst, er det et umiddelbart tegn på, at sukkersygen er under kontrol. Hvis sukkersygen er ude af kontrol, kan den medføre blindhed som følge af grå stær.
Sukkersyge kan også forårsage lidelser i lever, bugspytkirtel og nyrer.

Hvorfor får hunde sukkersyge?

Hunde kan udvikle type 1 diabetes efter forskellige sygdomme i bugspytkirtlen.
Der kan også være tale om, at de celler, der producerer insulinen i bugspytkirtlen simpelthen udmattes.

Type 2 diabetes kan skyldes flere ting, blandt andet overvægt.

Sekundær diabetes kan ligeledes skyldes flere ting. Hyppige årsager hos hunde er behandling med medicin som prednison-tabletter og p-sprøjter, men sekundær diabetes kan også skyldes sygdomme som cushings syndrom og pyometra. De hunlige kønshormoner kan også påvirke sukkerreguleringen, så hvis en tævehund får sukkersyge, vil dyrlægen ofte anbefale, at hunden bliver steriliseret.

Hvad er risikoen for, at min hund får sukkersyge?
Sukkersyge ses primært hos hunde over 6 år og er dobbelt så udbredt blandt tæver som blandt hanhunde.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få sukkersyge?
Gravhund, beagle, puddel, miniature schnauzer, rottweiler, skotsk terrier, cairn terrier og keeshond. Hos keeshond ses en arvelig form, der rammer unghunde.

Anden viden om sukkersyge hos hunde:
Der findes i dag ikke noget alternativ til de daglige insulinindsprøjtninger. Man har forsøgt at finde medicin mod sukkersyge i tabletform, men resultaterne har foreløbig ikke været gode. Kosttilskud i form af chrom til hunde med sukkersyge har vist lovende resultater, men det er endnu for tidligt at sige noget sikkert om dette.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop