Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

99,00 kr

Aptus Bucadog, 70 g Køb her
Mængderabat
99,00 kr
Ned til
84,00 kr

Aptus Bucadog Small tyggelapper, 20-25 stk. Køb her
76,00 kr

Enzymatisk Tandpasta, 70 g Køb her
99,00 kr

VetPro klorhexidin mundgel, 100 ml Køb her
Tilbud
94,00 kr
75,00 kr

VeggieDent FR3SH, S, 15 stk Køb her
70,00 kr

VetPro tandpasta, 50 ml Køb her

SponsoreretOver- eller underbid

Latinsk navn: Malocclusio

Af Alf Peder Læbro Hvad er over- eller underbid hos hunde?

Den normale tandstilling hos de fleste hunde er et saksebid, hvor fortænderne i overmunden er en lille smule foran fortænderne i undermunden, og undermundens rovtand ligger foran overmundens rovtand. Hvis en hund har en anden tandstilling, har hunden overbid eller underbid.

Ved overbid er overmundens tænder foran undermundens tænder; ved underbid er undermundens tænder foran overmundens.

Hvad er symptomerne på over- eller underbid?

Normalt er der ingen symptomer på tilstanden, idet mange hunde kan leve med over- eller underbid uden gener. Hos nogle hunderacer er det oven i købet en normal tilstand.

I svære tilfælde kan der komme følgetilstande som tandkødsbetændelse, forkerte tandstillinger, tandstensdannelse og sår i slimhinden og i munden. Tilstandene opstår på grund af forkert og dårlig kontakt mellem tænderne og kan medføre dårlig ånde, savlen og smerter i munden.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen over- eller underbid?

Din dyrlæge kan stille diagnosen ved at undersøge hundens tandstilling. Ved at se på tænderne, når munden er lukket, kan det afgøres, om hunden har over- eller underbid, og om det bør behandles.

Hvordan behandles under- eller overbid?

Ofte er det ikke nødvendigt at behandle under- eller overbid, enten fordi det ikke giver hunden problemer, eller fordi det kan være normalt for den pågældende race.

Hvis det er nødvendigt at behandle, kan dyrlægen enten rette tænder op eller fjerne dem. Det sker hyppigst, hvis det drejer sig om enkelte tænder, der giver problemer for den normale lukning af munden eller beskadiger i slimhinden i munden (det er som regel ganen, der bliver beskadiget).

Hvis det drejer sig om en svær grad af over- eller underbid, kan det rettes op ved komplicerede operationer. Der findes dyrlæger med speciale i tandsygdomme. Disse dyrlæger er uddannet i at rette tandfejl.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har over- eller underbid?

Ofte er der ikke problemer forbundet med det unormale bid. Hvis der opstår følgetilstande, som f.eks. tandkødsbetændelse, sår i slimhinden og tandstensdannelse, vil din dyrlæge nemt kunne afhjælpe problemet. Det er en god idé at få hundens tænder set efter mindst en gang om året for at afhjælpe eventuelle følgetilstande.

Hvis det drejer sig om en tilstand, hvor der er problemer med enkelte tænder, kan det som regel klares med kortvarig behandling, og vil ikke give varige problemer for hunden. Kun i de svære tilfælde med kraftigt over- eller underbid vil der kunne være livslange problemer. Men de vil normalt ikke være farlige for hunden.

Hvorfor får hunde over- eller underbid?

I langt de fleste tilfælde er over- eller underbid nedarvet. Tilstanden er fremavlet gennem mange generationer hos nogle hunderacer, hvor man ligefrem ønskede over- eller underbid. Hos andre racer kan arveligheden ind imellem træde igennem ved et tilfælde og give over- eller underbid hos enkelte hunde.  Da bidfejl ofte er nedarvet, så er det ikke hensigtsmæssigt at benytte sådanne hunde til avl.

I andre tilfælde kan hunde få over- eller underbid på grund af skader i hvalpealderen. Det gælder især skader på kæberne i form af slag eller brud.

Hvad er risikoen for, at din hund får over- eller underbid?
Hvis du har en race, der har over- eller underbid som standard, vil det ikke blive betragtet som en risiko, men som et ønske. Risikoen for at en hund, som har normalt saksebid som standard, skulle få over- eller underbid, er meget lille.

Det er ikke usædvanligt, at hvalpe i vækstperioden kan have et let over- eller underbid på grund af. forskellig væksthastighed i over- og underkæbe, men det er normalt rettet til, når væksten er færdig.

Risikoen for permanent over- eller underbid stiger meget, hvis hvalpen får en kæbeskade i vækstperioden.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få over- eller underbid?

  • Overbid: Gravhund og collie
  • Underbid: Boxer, bulldog, mops og pekingeser

Anden viden om over- og underbid hos hunde:
I mange lande, bl.a. Sverige, er der i dag avlsprogrammer for at begrænse og eventuelt helt forbyde avl, der forsøger at fremelske ekstreme tilstande af over- eller underbid. En sådan begrænsning eller et forbud vil helt klart være et stort fremskridt både etisk og sundhedsmæssigt.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop