Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
398,75 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
137,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 2 kg Køb her

Øremider

Hvad er øremider hos hunde?

En øremide (otodectes cynotis) er en lille parasit, der lever i hundens øregang. Den er meget mobil og kan derfor også træffes andre steder på kroppen. Den irriterer øregangen og forårsager øregangsbetændelse. Miden lever af døde hudceller og af de store mængder ørevoks, som den irriterer øret til at danne. Øremider findes hyppigst hos hvalpe.

Hvad er symptomerne på øremider?

  • Kløe i ørerne
  • Hovedrysten
  • Store mængder tørt, sort ørevoks
  • Rød og irriteret hud i øret 
  • Kløe andre steder på kroppen (det ses sjældent)

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen øremider?

Ved at kigge ind i øret med et otoskop, der er et apparat som både lyser og forstørrer, kan dyrlægen i nogle tilfælde se miderne bevæge sig. De kan nemlig ikke lide lyset og prøver at gemme sig. Hvis dyrlægen ikke kan se miderne direkte, kan han undersøge noget ørevoks i et mikroskop.

Hvordan kan øremider behandles?

Øremider kan behandles på flere måder, og dyrlægen vælger i det enkelte tilfælde den bedste behandling. Hvis miderne f.eks. har medført øregangsbetændelse eller eksem, er det ikke nok at dræbe dem. Man skal også behandle følgesygdommene. Miderne kan behandles med:

  • Øredråber mod øregangsbetændelse i 2 gange 1 uge med en uges mellemrum
  • Receptpligtigt spot-on middel, der dryppes i nakken. Visse midler kan bruges allerede fra 6 ugers alderen, og hunden kan vaskes på normal vis blot 2 timer efter behandlingen. Få vejledning af din dyrlæge omkring valg af produkt.

Det er vigtigt, at alle hunde og katte i huset bliver behandlet.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har øremider?

Det er ikke rart at være angrebet af øremider, men heldigvis er de oftest ret nemme at komme af med. Øremider kan overleve i nogle måneder uden for hunden i en klump ørevoks, så der er en lille risiko for, at hunden kan blive smittet igen.

I de fleste tilfælde efterlader et øremideangreb ingen permanente skader. Hvis øret har været meget rødt og irriteret i længere tid, kan huden have taget permanent skade og blive fortykket og ujævn. Det sker, hvis hunden er overfølsom overfor øremiderne.

Hvordan får hunde øremider?

Øremider er smitsomme. De overføres ved tæt kontakt, f.eks. ved leg, på træningspladsen, og når hundene sover sammen. Hvalpe er mere modtagelige over for øremider end voksne hunde. Øremider kan overføres fra hund til kat og omvendt. Det er vigtigt at huske, når man skal til at behandle.

Hvad er risikoen for, at din hund får øremider?

En voksen hund, der ikke kommer i tæt kontakt med andre hunde og katte, får sjældent øremider. Hvis din hund lever sammen med en udekat, er der en lille risiko for, at den slæber nogle øremider med ind.

Husk at se ørerne efter, når du køber en hvalp. Det er på det tidspunkt, sandsynligheden for, at din hund har øremider, er størst. Hvis du bemærker noget tørt, sort ørevoks, der minder om kaffegrums, skal hunden straks til dyrlæge. Ellers ser din dyrlæge efter øremider under sundhedsundersøgelsen ved 1. vaccination

Hvilke racer er særligt udsatte for at få øremider?
Ingen racer er særligt disponerede for øremider. 

Anden viden om øremider hos hunde:
Øremider kan også smitte mennesker. Miderne kan ikke leve på et menneske, men de kan forårsage et kløende eksem.

Øremiden er i familie med fnatmiden, men i modsætning til fnatmiden lever øremiden oven på huden. Her lægger den æg, der i løbet af 2-3 uger udvikler sig til nye øremider via et larvestadie og et nymfestadie.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop