Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

849,00 kr

Hill's VetEssentials Multi-Benefit Puppy Large, hvalpefoder, 14kg Køb her
569,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
89,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
Tilbud
439,00 kr
306,00 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
Tilbud
240,00 kr
216,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her

Sponsoreret



Tilbageholdte mælketænder

Latinsk navn: Retentio dentes decidui

Hvad er tilbageholdte mælketænder hos hunde?

Hunde skifter deres mælketænder ud med de blivende tænder fra den 3. til 7. levemåned. Det foregår normalt helt problemfrit, men hos visse hunde kan der opstå problemer med tandskiftet, så mælketænderne bliver siddende sammen med de blivende tænder. Dette kaldes tilbageholdte mælketænder. Oftest er det fortænder og hjørnetænder, der tilbageholdes.

Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor mælketænderne holdes tilbage, men det er med stor sandsynligvis arvelig betinget. Når de blivende tænder er klar til at komme frem, bliver mælketændernes rødder normalt opløst af specielle celler i kæben. Hvis denne opløsning ikke finder sted, bliver mælketænderne siddende.

Hvad er symptomerne på tilbageholdte mælketænder? 

  • Mindre tænder ved siden af de blivende tænder
  • Skæve blivende tænder - især hjørnetænderne - der kan lave sår i ganen
  • Tandkødsbetændelse 
  • Foderrester, som sætter sig fast mellem mælketanden og den blivende tand
  • Dårlig ånde

Det kan være svært selv at se, om der er tilbageholdte mælketænder. Hvis du er i tvivl, så skal du kontakte din dyrlæge.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen tilbageholdte mælketænder?

Det er meget nemt for dyrlægen at stille diagnosen, da det kun kræver, at hundens mund og tænder undersøges. Når dyrlægen har stillet diagnosen, vil han beslutte, om det er nødvendigt at fjerne den eller de tilbageholdte mælketænder.
Det afhænger af flere ting: 

  • Hundens alder
  • Hvor løst tænderne sidder
  • Hvilken indvirkning lidelsen har på de blivende tænder

Man kan i en kort periode opleve, at både mælketanden og den blivende tand sidder ved siden af hinanden. Det gælder især hjørnetænderne. Da hjørnetænderne hyppigst tilbageholdes, er det vigtigt at afgøre, om det er nødvendigt at trække dem ud, eller om man skal se tiden an.

Hvordan kan tilbageholdte mælketænder behandles?

Den eneste behandling er kirurgisk fjernelse af den eller de tilbageholdte mælketænder. Hunden skal under alle omstændigheder være over 6-7 måneder, før den behandles. Hvis hunden er yngre, er der stor chance for, at mælketænderne falder ud af sig selv.

Tandudtrækningen sker under fuld bedøvelse. Det er meget vigtigt, at de blivende tænder ikke beskadiges under udtrækningen af mælketænderne.

Hvis de blivende tænder er skæve på grund af lidelsen, kan det være nødvendigt at rette dem op på forskellige måder. Det kan i værste fald betyde, at din hund skal gennemgå flere bedøvelser og behandlinger. Derfor er det vigtigt, at lidelsen bliver konstateret så hurtigt som muligt, inden de blivende tænder tager skade.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har tilbageholdte mælketænder?

Hvis din hund får fjernet de tilbageholdte mælketænder ved 7 måneders alderen, så kommer den sig over lidelsen uden eftervirkninger af nogen art. Hvis hunden behandles i en senere alder, kan der opstå følgevirkninger, som f.eks. tandkødsbetændelse, tandsten, skæve blivende tænder og tandrodsbetændelse.

Hvorfor får hunde tilbageholdte mælketænder?

Hunden kan bære på arveanlæg, der giver risiko for tilbageholdte mælketænder. Desuden kan meget blød kost også være med til at udvikle lidelsen.

Hvad er risikoen for, at din hund får tilbageholdte mælketænder?
Risikoen afhænger af hundens race og til en vis grad af, om hunden fodres med blød kost. Især små racer får ofte tilbageholdte mælketænder.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få tilbageholdte mælketænder?
Alle racer kan få tilbageholdte mælketænder, men små racer er hyppigst ramt. Gravhunde, små terriere, pomeranier, papillon, chihuahua og pekingeser er meget udsatte for at få lidelsen.

 

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop