Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Spolorm

Spolorm er en stor indvoldsorm hos hunde

Hvad er spolorm hos hunde?

Indvoldsorm er meget udbredt blandt hunde, og stort set alle hunde har på et eller andet tidspunkt i livet haft orm. Spolorm er den hyppigst forekommende indvoldsorm, og der findes flere forskellige arter. Den mest almindelige hedder toxocara canis. Den voksne orm kan blive op til 18 cm lang og minder meget om spaghetti. Ormen lever af tarmindhold, og hos voksne hunde findes der tit indkapslede larvestadier af denne orm forskellige steder i kroppen.

Hvad er symptomerne på spolorm?

Hvalpe og unghunde kan have et meget stort antal orm og vil normalt have tydelige symptomer. Voksne hunde viser ikke nødvendigvis symptomer, da der oftest ikke findes spolorm i afføringen. Tegn på orm kan være:

  • Diarré
  • Dårlig trivsel, der viser sig ved, at hunden er træt, ikke vil lege og taber sig
  • Hoste
  • Tør og kedelig pels
  • Tyk mave, fordi hunden har vand i bughulen

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen spolorm?

Diagnose stilles enten ved direkte påvisning af den voksne spolorm, eller - i de fleste tilfælde - ved hjælp af en afføringsprøve. En undersøgelse af prøven i mikroskop kan afsløre ormeæg, som er karakteristiske for den pågældende orm. Prøven kan relativt hurtigt undersøges i den praktiserende dyrlæges laboratorium, så du kan få resultatet allerede den efterfølgende dag. Ved massiv smitte vil der tit kunne påvises et stort antal æg.

Afføringsprøven kan evt. medbringes til dyrlægen eller tages i forbindelse med undersøgelsen af hunden.

Hvordan behandles spolorm?

Ormemidler til hunde er receptpligtige. Spolorm kan behandles med en række forskellige præparater, som dyrlægen udvælger. Der kan være tale om tablet-, pasta- eller miksturbehandling, som kan strække sig fra 1 til 5 dage, alt efter præparatets egenskaber. Du skal behandle hunden i flere omgange med 2-3 ugers interval. Behandlingsforløbet varierer, alt efter om der er tale om drægtige tæver, hvalpe, eller voksne hunde.

Behandlingen kan også foretages med en spot-on behandling i nakken på hunden. 

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har spolorm?

Spolorm kan behandles meget effektivt. Der er 100% effektivitet ved behandling mod voksne orm, mens effektiviteten ved visse præparater er lavere over for spolormlarver.

Hvorfor får hunde spolorm?

Al smitte med indvoldsorm sker fra andre hunde, som allerede er smittede. Smitten optages fra afføring. Æg fra spolorm kan overleve både ude og inde i årevis, fordi de kan tåle både frost, varme og sollys - og ofte også rengøring.

Man regner med, at alle tævehunde har larver, der ligger i dvale i kroppen (i muskler og lever), og i forbindelse med drægtighed vil hvilende larver fra drægtighedsperiodens dag 40 "vågne" og vandre til fostrene, som dermed bliver smittede. Efter fødslen vil "vækkede" larver vandre til tævens mælkekirtler og via mælken overføres til de nyfødte hvalpe. Allerede 2-3 uger efter fødslen vil smitten have udviklet sig til voksne orm i hvalpenes tarme, og ved tævens pleje af hvalpen kan der derfor ske en tilbagesmitning af tæven.

Hvad er risikoen for, at din hund får spolorm?

Hvis hunden er drægtig, eller der er tale om unge hvalpe, er risikoen for orm meget høj. Undersøgelser af voksne hunde viser, at udbredelsen af spolorm i deres tilfælde ikke er så hyppig.

Hvilke racer er særligt udsatte for spolorm?
Alle racer er lige udsatte.

Anden viden om spolorm hos hunde:
Mennesker kan smittes med hundens spolorm. Da dyrenes orm er afhængige af deres specielle vært, vil de ikke kunne færdigudvikle sig i mennesker og vil derfor normalt ikke give anledning til sygdom.

Af andre indvoldsorm kan f.eks. nævnes hageorm, piskeorm og bændelorm, men disse orm har deres egen livscyklus og biologi.

739,00 kr

Hill's Canine i/d, 12 kg

Mavetarmdiæt til hund.  Hill's Canine Prescription Diet i/d er velegnet til hunde med diarré, opkast eller mave-tarmproblemer. 

Køb her
Tilbud
129,00 kr
109,00 kr

Canikur Pro, 30 ml

Pasta ved diarré og ubalance i tarmen. Canikur Pro er en velsmagende pasta, der indeholder hjælpestoffer med tredobbelt funktion, som styrker og understøtter tarmbalancen.

Køb her
Mængderabat
189,00 kr
Ned til
173,00 kr

Diapaste Hund & Kat, 60 ml

Fodertilskud til dårligt fungerende mave. Diapaste er et fodertilskud til hunde og katte med dårligt fungerende mave. Det indeholder bindende lermineraler og præbiotika (MOS) der beskytter, fremme...

Køb her
189,00 kr

Aptus Aptobalance pulver, 30 breve

Mælkesyrebakterier til hunde og katte med følsom mave. Aptus Aptobalance er et probiotika (mælkesyrebakterier), som bidrager til at stabilisere tarmfloraen og anbefales til hunde og katte med ”føl...

Køb her
Tilbud
89,00 kr
75,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk

Tabletter til regulering af tarmfunktionen ved diarré.  Canikur tyggetabletter er et kosttilskud udviklet specielt til hunde til regulering af tarmfunktionen ved diarré. Tabletterne kan bruges ale...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her