Sponsoreret
Hageorm
Latinsk navn: Ancylostoma
Hageormen har hund og ræv som slutvært, og måske også sæl og grævling.
Det er en indvoldsorm, som befinder sig i dyrets tyndtarm, hvor de bider sig fast i tarmslimhinden og suger blod. Ormene er mellem 14 og 25 mm lange, og den forreste ende indeholder skærende munddele, som rasper hul i slimhinden.
Indimellem ses musen som mellemvært, men den behøver ikke at være tilstede.
Hvad er symptomerne på hageorm?
- Blodtab er specielt slemt hos små hvalpe, hvor man kan se bleget slimhinder og træthed
- Diarre
- Fald i plasmaprotein
- Nedsat vækst
Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hageorm?
Påvisning af æg i en afføringsprøve. Ingen kender til variationen i ægudskillelsen og derfor må man regne med en del falsk negative prøver. Hunde som har tendens til at pådrage sig infektionen skal behandles regelmæssigt. Det samme gælder hunde som har tæt kontakt til den vilde rævebestand.
Hvordan behandles hageorm?
Hageorm behandles med et ormemiddel fra hvalpens 2. leveuge og derefter hver 14. dag frem til ejerskifte. Tævehunden skal behandles samtidig.
Dyrlægen kan også vælge et spot-on middel, som er særligt velegnet til hvalpe, der samtidig lider af andre parasitære sygdomme. Fordelen ved denne behandling, er at samtidig forebygger infektion med spolorm i en måned.
Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har hageorm?
Fremtiden er god, hvis der iværksættes en god behandlingsstrategi.
Hvorfor får hunde hageorm?
Den voksne hunorm kan producere mange tusinde æg om dagen. Æggene klækkes i løbet af en uges tid. Hunden optager derefter ormelarverne fra omgivelserne.
Der går ca. 2 uger fra larverne optages til de er fuldt udviklede kønsmodne orm i tarmen. Æggene overlever i omgivelserne i flere måneder.
Hvad er risikoen for, at din hund får hageorm?
Risikoen er stor for at din hund pådrager sig en infektion med hageorm, på et eller andet tidspunkt i dens liv.
Hvilke racer er særligt udsatte for at få hageorm?
En dansk undersøgelse har vist at ca ¼ af alle jagthunde har infektionen. Op mod 82% af de danske ræve har infektion med hageorm.
Smittepresset påvirkes også af at mange hunde går sammen på et mindre areal. Derfor er specielt kennelmiljøer udsatte.
Anden viden om hageorm hos hunde
Ormelarverne fra omgivelserne kan give en hudirritation på specielt poterne. Derfor skal potesår hos hvalpe bl.a. iagttages som et symptom på et højt smittepres i omgivelserne.