Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

499,00 kr

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
656,00 kr

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
395,00 kr

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her
548,00 kr

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her

Sponsoreret

Hundesyge

Latinsk navn: Morbilli canis

Af Jesper Vetter Hvad er hundesyge?

Hundesyge er en vidt udbredt og smitsom virussygdom, der ses hos hunde, ræve, ulve og beslægtede arter, f.eks. mink og fritte. Sygdommen forekommer fortrinsvis hos unge hunde, men også voksne og ældre hunde kan blive smittet.

Smitten overføres til den sunde hund ved kontakt med en syg hund, eller hvis hunden optager smittet spyt, sekret fra øjne og næse, afføring eller urin. En rask hund kan f.eks. træde i urin fra en syg hund, få lidt på poterne og senere slikke det i sig. En hundeejer kan på tilsvarende måde transportere smitstof med hjem, f.eks. under skosålerne.

Hvad er symptomerne på hundesyge?

Symptomerne opstår, når virus har spredt sig rundt i alle væv over hele kroppen. Hunden får øget temperatur (39,5-40,5) i op til 3 dage. Derefter falder temperaturen til det normale. Efter et par dage opstår der igen en temperaturstigning på grund af ledsagende bakterieinfektioner.

Symptomerne kan være:  

  • Nedsat appetit
  • Grønligt flåd fra øjne og næse
  • Opkast og diarré
  • Væskemangel
  • Hoste/bronkitis/lungebetændelse
  • Fortykkelse af huden på trædepuder og snude

1-3 uger efter hundens sygdom kan der opstå nervøse symptomer: 

  • Kramper
  • Lammelser
  • Følsomhed for lys og lyd
  • Ændringer i hundens psyke

I nogle tilfælde ses der også emaljedefekter på tænderne.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hundesyge?

Ud over en almindelig undersøgelse vil dyrlægen tage blodprøver og et skrab fra bagsiden af blinkhinden (det tredje øjenlåg). Blodprøverne vil blive undersøgt for deres mængde af blodceller, fordi antallet af visse celletyper vil være lavt de første par dage, når hunden har hundesyge. Samtidig måler man mængden af hundesyge-antistoffer. Antistofmålingen skal gentages efter 3 uger, fordi man er interesseret i ændringen/stigningen i mængden af antistof.
Efter en specialundersøgelse under et mikroskop vil skrabet fra blinkhinden i nogle tilfælde kunne afsløre, om der er tale om hundesyge.

Hvordan behandles hundesyge?

Der er ikke nogen behandling for selve hundesygen. Man kan behandle alle de tilstødende bakterieinfektioner med antibiotika og give den nødvendige symptombehandling (væske ved væskemangel osv.)
 
I en del tilfælde dør hunden trods behandlingen af hundesyge, og derfor er det formålstjenligt, at man forebygger sygdommen ved hjælp af vaccination.
Det anbefales som standard, at man basisvaccinerer hvalpen, når den er 12 og 16 uger gammel. Revaccination 1 år efter basis og derefter hvert 3. år. Dette skema vil holde hunden beskyttet hele livet.

Hvalpe er beskyttede af antistoffer i deres mors mælk, indtil de er 6-8 uger. Da man aldrig helt kan vide, hvor godt den enkelte tævehund beskytter sine hvalpe, vil det altid være klogt at vaccinere hvalpene tidligere, hvis der er udbrud af hundesyge i området.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har hundesyge?

Fremtidsudsigterne er ikke gode for hunde med hundesyge, dels fordi en del hunde med hundesyge dør trods behandlingen, dels fordi der senere kan udvikles lidelser i andre organer, f.eks. centralnervesystemet.

Hvad er risikoen for, at din hund får hundesyge?

Hvis hunden bliver vaccineret regelret, er risikoen for at din hund får hundesyge minimal.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få hundesyge?
Alle hunderacer er lige udsatte for at pådrage sig hundesyge.

Anden viden om hundesyge:

Hundesygevirus er i familie med mæslingevirus. 6-9 dage efter at hunden er blevet smittet, spredes virussen fra lymfevævet til resten af kroppens væv. På dette tidspunkt er det meget afgørende, om det smittede dyrs immunforsvar kan forhindre den videre spredning af virussen, og derfor har det vaccinerede dyr en stor fordel.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop