Sponsoreret
7 til 10 måneder
Artiklen er skrevet af Irene Jarnved og Lise Lotte Christensen
Der er to perioder af en hunds liv, hvor den skaber særligt stærke bånd til andre individer. Den ene er i hvalpetiden (socialiseringsperioden), og den anden er i kønsmodningsfasen. I naturen er kønsmodningsfasen der, hvor hunden finder sin mage og stifter sin egen familie.
For tævens vedkommende betyder den fysiske kønsmodning, at hun kommer i sin første løbetid. For hannen, at han typisk begynder at ”lette ben”, når han tisser. Der er stor forskel på, hvor stort kønspræg hanhunde har. Derfor er det ikke alle hanhunde, der begynder at lette ben. Nogle står og tisser på alle fire ben hele livet – og har typisk ikke den samme intensitet omkring fært fra andre hundes urin, snusen til genitalier, lyst til parring osv., som en hanhund med et højt hormonindhold af testosteron har.
Tævens første løbetid
Når tæven kommer i sin første løbetid, kan hun virke psykisk ustabil. I den første del af løbetiden er hun irritabel og afvisende over for hanhunde. Formålet med denne afvisning er at holde hanhundene væk, indtil hun er højløbsk.
Højløbsk og parringvillig
En tæve er parringvillig fra ca. det 11. til 16. døgn efter løbetidens start. En tommelfingerregel for hvornår hunden er højløbsk er, at blodet næsten er klart. Er du i tvivl, så kontakt din dyrlæge - ikke mindst, hvis du har en hanhund i hjemmet.
I den højløbske periode er tæven meget venlig og omgængelig – hun er indladende og opfordrende til parring. Hun bakker helt hen til hanhunden, stiller sig med bagdelen til ham og lægger halen til siden. Alt sammen for at opfordre ham til at parre hende. Du skal være opmærksom på, at denne situation ikke opstår imellem en intakt han og tæve, da han inden for ganske få sekunder kan nå at parre hende, hvis han først er sprunget på ryggen af hende.
Du bør ikke lade en tæve parre, før hun er både fysisk og psykisk moden – og du skal altid sikre dig på forhånd, at hanhunden er det rigtige valg i forhold til temperament, race og sundhed.
Irritabel periode omkring terminstidspunkt
En ny irritabel periode kan indtræde for tæven omkring det tidspunkt, hvor hun normalt ville have født sine hvalpe (63. døgn). Tæven kan være indbildt drægtig og foretrækker at være alene. Hun kan adoptere forskellige ting som erstatning for hvalpene (for eksempel tøjbamser og andet legetøj) og begynder ofte at grave (hule til hvalpene). Læs mere om falsk drægtighed.
Træning under løbetid
I løbetiden fraråder vi, at tæven stilles over for krav i træningen. Hun er meget hormonelt følsom og ustabil igennem perioden, hvilket kan medføre nedsat koncentrationsevne og overskud til træning med dig. Så et træningsmæssigt pres vil kunne give et unødigt tilbageskridt i jeres samarbejde.
Brug perioden til at træne hende i allerede kendte øvelser eller øvelser, der er nemme at gennemskue meningen med, så de giver umiddelbar succes og ikke kræver for meget koncentration. Aktiver også gerne med søgning af godbidder, balanceøvelser og lange gåture.
Er din hund teenager?
I løbet af hele anden kønsmodenhedsperiode vil nogle hunde optræde som ”teenagere”. Dette kan være en ret anstrengende og udfordrende tid for ejeren. Flere hanhundeejere oplever denne teenageropførsel end ejere af tæver.
Den unge hund vil typisk opleves som en ”jeg kan det hele”-hund. På grund af kønsmodningen forandrer hundens temperament sig, og i en periode viser den typisk mere selvstændighed end tidligere. To klassiske forandringer er, at den ikke længere reagerer på dit indkald, og at den har mere travlt med at trække i snoren og snuse på gåturen end den gjorde i hvalpetiden.
Vær tålmodig og forebyg
Hundens svære periode er ikke et forsøg på at komme til at bestemme eller på at overrule os. Det er blot en periode med en masse mental forvirring, modning og startende voksenliv, der præger dens opførsel.
Det er vigtigt, at du ikke mister besindelsen og blot forsøger at konflikte dig ud af denne periode. Det allerbedste middel er at være tålmodig og venlig. Skab en venlig kontrol og forebyg de udfordringer, den unge hund viser sig at have, så den ikke får succes med at fejle eller udfordre hverdagsreglerne.
Det kan for eksempel være en god ide at:
- have hunden i snor, hvis den ikke kommer, når du kalder. Slip den kun på steder, hvor du ikke behøver et velfungerende indkald
- flyt maden fra bordet, inden du forlader rummet, hvis den er begyndt at stjæle mad, når du vender ryggen til
- udelukkende lade ham/hende hilse på og lege med andre hunde af modsat køn, hvis han/hun er begyndt at reagere med udfarenhed overfor eget køn
Det er ikke usædvanligt, at hunden kan finde på at bide ting i stykker, for eksempel når den er alene hjemme. Og i en periode kan den vende tilbage til at blive urenlig. Men husk på, at som udgangspunkt er der ikke noget i vejen med hunden, når dens adfærd ændres i denne periode. Du kan derimod undgå mange problemstillinger og uhensigtsmæssig adfærd/indlæring, hvis du er opmærksom på at hjælpe hunden til at undgå at begå fejl.
Hvor længe varer kønsmodningsperioden?
Hvis du er vedholdende og med venlig konsekvens holder ved den indlæring, hunden var dygtig til at imødekomme som hvalp, er der lys for enden af tunnelen – normalvis efter et par måneder.
Alderen for kønsmodningsperiodens indtræden kan variere noget. For små racer indtræffer den ofte tidligt (omkring 5-7 mdr.) og for større racer sent (9-12 mdr.). Hormonforstyrrelser begynder inden de ydre tegn (lette ben/løbetid) giver sig til kende. Det tager en tid efter kønsmodenhedsperioden, inden hunden atter er i balance.
Såfremt grundlaget for samarbejde, tillid og tryghed imellem hund og ejer/familie allerede er etableret, vil perioden ikke forekomme så vanskelig. Ellers er der trøst at hente, idet der er tale om en relativ kort periode.
Træningsprogrammer som hvalpemotivation eller DKKs Unghundeprogram kan anbefales. Her lægges der vægt på positiv forstærkende træning, samarbejdsøvelser, balance- og kropskontrol-øvelser samt spor og søgeudvikling.