Sponsoreret
10 til 17 måneder
Det er meget forskelligt, hvordan denne periode forløber, helt afhængig af hvor langt i teenagefasen og kønsmodningen, din hund er kommet. De større hundetyper er som regel senere i udviklingen end de mindre racer, men dette er blot en rettesnor.
Hunden, der er i kønsmodning
Denne periode kan være udfordrende for os ejere - og garanteret også for vores unge hund. Bevar roen og overblikket, og lad være med at konflikte dig ud af situationer, hvor din hund begår fejl eller ikke hører efter.
Sørg i stedet for at forebygge, så du så vidt muligt undgår de situationer, hvor du ved, at der er høj risiko for, at det ikke går som ønsket. Og husk på, at din hunds reaktion handler om en masse mental forvirring, modning og startende voksenliv, der skaber dens uhensigtsmæssige opførsel.
Se en mere udførlig beskrivelse af teenagealderen og kønsmodningen i afsnittet ”7 til 10 måneder”.
Hunden, der har overstået sin kønsmodning
Når den unge hund er kommet igennem sin første modningsperiode (kønsmodningen), er det helt normalt at se en forandring i temperamentet i forhold til da den var hvalp. Nu vil det være naturligt at se de racetypiske egenskaber blive mere tydelige:
- jagt af vildt, katte, solsorte i haven osv.
- hyrdning af f.eks. biler, cykler osv.
- vogtning af haven, ejerens godbidstaske, i bilen osv.
- gøen ved forbipasserende, ved hilsning på mennesker, ved kedsomhed osv.
- manglende lyst til at kontakt med fremmede hunde osv.
Af mange årsager er det selvfølgelig vigtigt, at du ved, hvilken medfødt adfærd og egenskaber din race eller blanding er i besiddelse af. For så kender du ”betingelserne” for at eje og bo sammen med denne type hund – og ved, hvordan du skal aktivere den, så den får sine behov opfyldt.
Med denne viden kommer det heller ikke bag på dig, når du ser de racetypiske egenskaber træde frem.