Sponsoreret
17 til 22 måneder
I denne alder befinder hunden sig imellem to livsfaser: teenager (som den lige er trådt ud af) og voksen (som er den næste fase). Vi betegner den som unghund. Og i de næste måneder kan du forvente en ”stille periode” i hundens udvikling, hvor den er stabil i det temperament, den har udviklet indtil nu.
Længden af perioden vil vare i 3–9 måneder og kan variere meget fra individ til individ og race til race.
Relationen til dig som ejer
Den unge hund har nu meget livserfaring at trække på – både fra hverdagen, gåture, træningen og dine reaktioner i forskellige situationer. Den har efterhånden et indgående kendskab til dig som individ og jeres indbyrdes relation.
Det er nu, du høster frugten af det forhold, I har opbygget til hinanden.
Et velfungerende team
Du vil nu få den store belønning for at have været den forstående ejer, der ikke har konfliktet dig ud af de udfordrende situationer, din store hvalp og unge hund satte dig i. For har du hele tiden husket:
- at være forebyggende, så din unghund ikke har begået flere fejl end højst nødvendigt
- at prioritere samvær og brugt tid på at skabe det gode og sunde forhold imellem jer
- at være konsekvent (ensartet) i din daglige opdragelse og indlæring af træning
- at bruge venlighed og forståelse over for din hunds svære udviklingsperioder uden at være revet med og skabt konflikter, når det blev svært
...så vil du opleve, at din hund i meget højere grad vælger dig til og samarbejder med dig. Dette fordi den har lyst og har lært sig, at samvær med dig kan betale sig. I er blevet et velfungerende team.
Relationen efter mange konflikter
Hvis hunden i stedet har et erfaringsbillede i samværet med dig, der er baseret på udstukne regler uden samarbejde og indeholdende konflikter igennem hvalpetiden og teenageperioden, vil der være en meget større risiko for, at den nu begynder at træffe egne beslutninger, der ikke involverer din mening eller velsignelse...
I de fleste samtaler jeg har haft med ejere, der har skabt mange konflikter i opdragelse og træning af deres unge hund, er forklaringen oftest, at ejeren blot har villet lære hunden at samarbejde.
Og det ønske synes i første omgang at blive indfriet, idet den unge hund ofte ”makker ret”, når den bliver irettesat. Ejeren kigger på selve resultatet: gjorde hunden, hvad jeg bad den om? ja eller nej.
Hvis svaret er ja, virker konflikten som det rette værktøj at bruge over for denne hund. Hvis svaret er nej, intensiveres irettesættelsen, indtil hunden gør, hvad den bliver bedt om.
Ikke et samarbejde
Det, de fleste ejere med denne ”teknik” overser, er, at når hunden på et tidspunkt gør, hvad den bliver bedt om, er det, fordi den vil undgå mere ubehag. Ikke fordi den samarbejder.
Og den lærer ydermere at genkende de situationer hjemme, på gåture eller til træning, hvor den ikke er et team med sin ejer – men hvor de i stedet er to adskilte individer, der modarbejder hinanden.
En del unghunde forsøger at tilpasse sig, hvis ejeren er konfliktende. Men ofte varer det ikke ved så længe – for når den træder ind i næste livsfase og bliver en voksen hund, vil der typisk ske en af to ting:
- hunden får følelsen af at kunne klare en del situationer på egen hånd – og forsøger oftere at sætte sig i situationer, hvor ejerens konflikter ikke når hunden (større afstand, løber væk, hvis ejeren vil tage fat i den osv.)
- hunden mister sin selvtillid og bliver mere og mere hjælpeløs og afventende på ejerens tilladelse eller forbud. Hundens lyst til samvær og træning bliver nedsat, og den opholder sig mere for sig selv. Og så er der risiko for, at den bliver mere skrøbelig/usikker over for andre hunde, usikker på nye eller høje lyde, bliver utryg ved at være alene hjemme osv.
Få en god relation nu
Hvis du som ejer indser, at du har haft mange konflikter med din unge hund, og gerne vil ændre din adfærd, så er der heldigvis en del at stille op for at ændre din hunds billede af jeres indbyrdes relation:
- Indse, at det er dig og ikke hunden, der skal ændre adfærd og blive glad og positiv for at skabe en ændring i forholdet.
- Forebyg, at din hund begår fejl, så du kan slippe de negative konflikter. Hav f.eks. hunden i snor på gåturen, hvis den løber over til andre hunde, selvom den ikke har fået lov. Så kan du rose den for at blive ved dig i stedet for at skælde den ud, fordi den ikke kommer, når du kalder.
- Indse, hvilke øvelser der trænger til at blive strammet op og genindlært. Det kan f.eks. være ”sit”, ”gå pænt i snor” eller ”indkald”.
- Træn ”sjove øvelser” som f.eks. zig/zag imellem dine ben eller ”bang, du er død”, som er ikke-vigtige øvelser, der sænker dine skuldre og forventning til hunden – og giver plads til blot at have det sjovt sammen.
- Start forfra på indlæringen og husk hele tiden dig selv på ikke at gå hurtigere frem i sværhedsgrad, end at din hund hele tiden begår rigtigt = du har muligheden for at rose den.
- Prioriter venligt og positivt samvær med din hund i hverdagen.
Husk, at hunden skal være deltager i dit liv og ikke kun tilskuer til det – det vil styrke jeres indbyrdes relation. - Kontakt en dygtig hundetræner eller professionel adfærdsbehandler, der arbejder med venlige indlæringsmetoder. Her kan du og din hunds indbyrdes forhold blive set på ”udefra”, hvilket kan være en meget stor hjælp i forhold til at skabe forandringer.
- Se også afsnittet ”Træningspas” her på siden. Der vil du kunne få indlæringstips til en del træningsøvelser.