Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

BUSTER Soft Cube blå Køb her

KONG Jumbler Football, M Køb her

KONG Original Rød, Medium Køb her

KONG WildKnots Bears, str. M/L Køb her

Sponsoreret



Klikkertræning - del 3, signal og kreativitet

Af Lise Lotte Christensen Signaler og kreativitet

I Introduktionen og 2. del af klikkertræning-artiklerne gennemgik vi teorien og baggrunden for metoden. Vi gennemgik hvorfor det er hensigtsmæssigt at anvende klikkeren, at metoden giver hunden lejlighed til at tænke selv, og hvordan det kan gøre jeres samarbejde interessant. Vi gennemgik også vigtigheden af, at planlægge træningen, herunder opsætte delmål, således at du og din hund hurtigt får succes med træningen. Du fik ligeledes tips om klik og beløn samt de første tips til en god start. Endelig demonstrerede vi, hvordan du kan lære din hund at ligge og rulle ved hjælp af metoden.

Sådan kommer du i gang (fortsat)

Her følger de sidste tips til en god start med Klik og Beløn træning:

  • Slip det kreative løs! Du kan skabe situationer, der hjælper hunden mod målet ved at hjælpe den i bevægelse for at få den i en ønsket position, men du må aldrig skubbe, trække eller hive eller trykke på hunden. Arbejd gerne uden line. Det hjælper både hunden og dig til at være kreativ.
  • Forlang gradvis lidt mere af hunden. Idéen er, at hunden skal yde lidt mere næste gang for at blive belønnet. Men husk, at det er din opgave at se efter noget at belønne. Se efter delmål som øget hastighed, præcision, koncentration, tid hunden holder positionen osv. Denne form for indlæring kaldes også "shaping". Fordi dit klik meget præcist fortæller hunden, hvornår og hvad den gør det rigtigt, lærer hunden hurtigt at forstå, hvad du ønsker.
  • Nu kan du knytte et signal til den ønskede adfærd. Når hunden har lært, at en adfærd udløser Klik og Beløn, vil den ofte spontant begynde at vise adfærden. Når den gør det konsekvent, kan du introducere et signal (en kommando, håndtegn eller lign.) mens hunden udviser adfærden. Eksempelvis mens den dækker, kommer til dig, springer op i bilen m.m. Du må først give signalet alene, når du tør vædde 100 kr. på, at hunden også vil vise adfærden! Gør du det for tidligt, mister hunden forståelsen for signalet.
  • Når adfærden er koblet sammen med et signal, kan du nøjes med at klikke og belønne, når den gør det i forbindelse med et signal. Og du kan ignorere hunden, når den udviser den adfærden, uden dit signal. Snart viser hunden kun adfærden, når du giver signalet.
  • Hvis hunden ikke udviser adfærden, når du giver signalet, er hunden som udgangspunkt ikke "ulydig". Der er større sandsynlighed for, at hunden ikke helt har forstået signalet, eller at du giver signalet under nye omstændigheder, med flere forstyrrelser m.m. Gå et skridt tilbage - hjælp hunden lidt - og klik og beløn.
  • Når hunden har forstået "legen", vil den spontant tilbyde ting, den har lært, men også selv finde på nye ting, for at få din opmærksomhed, leg, godbidder og kontakt. Det kan udvikle sig til mange sjove ting. Det har resulteret i, at vores hunde bl.a. kan følgende på signal: Lægge hovedet ned på jorden, springe lige op i luften, dreje rundt om sig selv, gabe, springe op i vores arme, løfte forbenet op i luften og række tunge! (sidstnævnte til stor jubel for børnene)
  • Tag klikkeren med i lommen og Klik og Beløn praktiske eller sjove ting, du ser hunden gøre: Hovedet på skrå, hilse pænt på børn i møder, stikke tungen ud, stå flot og lige på alle fire ben, gå pænt forbi en fremmed hund, ryste på hovedet og andre sjove eller praktiske ting.
  • Hvis du og hunden "sidder fast" i en øvelse og ikke kan komme videre, så tjek om din timing er korrekt. Vær tålmodig. Hunden er blot i en fase, hvor den prøver at gennemskue opgaven. Lav evt. øvelsen et andet sted og giv hunden en godbid for at prøve et eller andet. Det vil som oftest få den i gang igen.

Hav det sjovt! Klikkertræning er en sjov og berigende måde at være sammen med din hund på, der uden tvivl vil gøre jer bedre til at kommunikere og samarbejde.

God fornøjelse!

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop