Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

199,00 kr

Virbac Fortiflex 225, 30 tabletter Køb her
159,00 kr

Canosan tyggetabletter til kat, 60 stk Køb her
220,00 kr

SPECIFIC FJD Joint Support,1,6 kg (4x400 g) Køb her
131,00 kr

ArthroFlex Omega flydende til katte, 100 ml Køb her
240,00 kr

VetPro Omega olie, 100 ml Køb her

SponsoreretHofteledsdysplasi

Latinsk navn: Dysplasia coxae

Af dyrlæge Gudrun Frantsen.

Hvad er hofteledsdysplasi? 

Hofteledsdysplasi er en arvelig lidelse, hvor hofteleddet er ustabilt. Dette betyder, at ledhovedet ikke passer fint ind i ledskålen i bækkenet. Denne ustabilitet resulterer under opvæksten i en unormal vægtbelastning i hofteleddet. Ledbrusken ødelægges og  ledhovedet og ledskålen vil gnide mod hinanden ved hver skridt med store smerter til følge.

Hofteledsdysplasi er en forholdsvis nyopdaget sygdom hos katte.

Hvad er symptomerne på hofteledsdysplasi?

Symptomerne på hofteledsdypalsi hos katte kommer oftest snigende. Der vil være en gradvis nedsættelse af visse bevægelser eller aktiviteter, der fører til smerte hos katte:

  • Katten vil ikke hoppe helt så højt som den plejer 
  • Katten vil bevæge sig mere og mere langsomt med tiden

Disse symptomer kan være svære at opdage/opfange eller de tillægges andre årsager.

Den gradvise nedsættelse af visse bevægelser kan gå upåagtet hen, indtil en dag - måske år fra smerternes opståen - hvor sygdommen er så udviklet, at katten nu viser tydelig smerter som

  • halthed
  • uvillighed til at springe
  • uvillighed til at gå på trapper

Andre symptomer, som kan indikere hofteledsdysplasi kan være når katten føler ubehag ved at blive løftet eller båret viser stor uvilje ved berøring ned af ryggen.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hofteledsdysplasi?

Dyrlægen vil undersøge din kat grundigt og sikrer sig, at smerterne udløses, når hofteleddene bøjes og strækkes.

For at stille en nøjagtig diagnose er det nødvendigt at tage et røntgenbillede af hofterne. Dette vil foregå under narcose, for at gøre det mest skånsom for katten. Røntgenoptagelserne sker, mens katten ligger på ryggen og får sine bagben strakt helt bagud, mens de samtidigt holdes parallelle. På billederne ser dyrlægen efter hvor godt ledhoved og ledskål passer sammen, og hvordan formen på lårbenshovedet og ledskålen er.

Hvordan behandles hofteledsdysplasi? 

Hofteledsdysplasi kan ikke helbredes; det er progressiv, kronisk sygdom og sekundære gigt forandringer opstår med tiden. Behandlingen består i at lindre smerterne og forhindre eller nedsætte udviklingen af sekundære gigtforandringer.

  • Medicinsk behandling: Smertebehandling er den eneste konservative behandling, desværre er mange af de smertelindrende midler ikke anbefalelsesværdigt til længere varende behandling hos katte.
  • Kirurgisk behandling: Det er muligt at udføre en hofteoperation, hvorved kattens smerter fjernes. Proceduren består i at ledhovedet og en del af lårbenshalsen fjernes, så knogle med knogle kontakt undgås. Det giver et såkaldt "falsk led", hvor det er muskulaturen omkring hofteleddet, der bærer vægten. Hos katte tolereres operationen godt, med en forholdsvis kort helbredelses periode på 3-4 uger. Katten kommer til at fungere helt normalt efterfølgende.

Hvad er fremtiden for din kat, hvis den har hofteledsdysplasi?

Ved operation såvel af en som af begge hofter kan katten komme til at fungere næsten som en helt normal kat.

Hvorfor får katte hofteledsdysplasi? 

Hofteledsdysplasi er en arvelig sygdom, som kan kontrolleres ved omhyggelige selektive avlsprogrammer. Da det er en sygdom, der ikke har været kendt så længe hos kat som hos hund, mangler der stadig en del data om lidelsen.

Anden viden om hofteledsdysplasi

Det er specielt de tungere racer, som f.eks Maine Coon katte, der har problemer med hofteledsdysplasi.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.