Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
399,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her

Sponsoreret



Politiets narkohunde

Racer som primært anvendes

Mange racer kan formentlig trænes til formålet, men hunde med jagthundebaggrund så som retrievere er de typisk anvendte. De har en fantastisk næse, er samarbejdsvillige, venlige og omgængelige, adrætte, udholdende samt har en passende størrelse.

Border terrier indgår i et forsøgsprojekt i politiet m.h.t. anvendelse af alternative hunderacer til dette krævende job. Udfordringen består bl.a. i at teste racens alsidighed pga. hundens størrelse samt ved- og udholdenhed. Et lignende forsøgsprojekt kører endvidere med en border collie, som også er godkendt som narkotikahund.

Jobbeskrivelse

Politiets narkotikahunde er specialtrænede til at udfinde euforiserende stoffer og rusmidler. Nedenfor nævnes de mest almindelige ulovlige stoffer som forefindes i Danmark. Det er forbudt at indføre, udføre, sælge, købe, forarbejde eller besidde disse stoffer.

Beroligende og bedøvende stoffer:   

  • Hash udvindes af hampeplanten (Cannabis Sativa). Fra hampeplanten udvindes også hasholie og marihuana. Den nyeste form kaldet "skunk" minder meget om marihuana, men er ca. 2 - 4 gange stærkere end almindelig hash.
  • Opium udvindes af opiumsvalmuen og har været anvendt som smertestillende medicin i årtusinder. Opium anvendes den dag i dag som lægeordineret medicin. Alle stoffer som er udvundet af opium, kaldes opiater: Heroin, morfin, kodein og råopium. Heroin er det stærkeste opiat.

Stimulerende og opkvikkende stoffer:

  • Amfetamin, kokain/crack og ecstasy er opkvikkende og øger selvtilliden. Amfetamin er kunstigt fremstillet, og blev anvendt som medicin mod sjældne nervesygdomme. Ecstasy er ligeledes kunstigt fremstillet, og er desværre blevet et tiltagende problem blandt helt unge mennesker i dag.
  • Kokain, også kaldet "snow - cola m.v." udvindes af kokaplanten. "Crack" er også kokain, der er forarbejdet således, at det kan ryges.

Narkotikahundene er i stand til at udfinde og lokalisere de nævnte typer stoffer, uanset om disse er indpakket i eller forsøgt camoufleret i forskellig emballage. Narkotikahundene er også i stand til at lokalisere stoffer som er nedgravet i jorden eller nedsunken i vand.

Alsidige opgaver

Politiets narkotikahunde har mange forskelligartede opgaver, men anvendes hovedsageligt i forbindelse med ransagninger.

En stor del af opgaverne består i øjeblikket af ransagninger af diverse hashklubber, som er et tiltagende problem i alle de større byer. Endvidere anvendes narkotikahundene naturligvis også i de mere belastede områder, hvor der sælges hårde stoffer på gadeplan. Typiske områder, hvor der ransages med narkotikahunde, er eks. lejligheder, kældre, loftsrum, trappeopgange, garager, bagagebokse, køretøjer og lignende. Narkotikahundene deltager også i ransagninger på Christiania, rocker-relaterede miljøer, diskoteker, værtshuse m.v.

Narkotikahundene er også i stand til at udfinde "narkopenge", altså penge som har været i berøring med narkotika, samt diverse redskaber, eksempelvis vægte, cutterblade, chillums (rygeredskab til bl.a. hash) m.v. Det kan også være vigtige notater, lommebøger m.v., hvor narkotikaafsmitning har fundet sted. Dette medfører, at hvis en mistænkt har berørt narkotiske stoffer, og efterfølgende berører nævnte genstande, ja, så fanger bordet. Hunden vil med stor sikkerhed påvise effekterne, der herefter kan anvendes som bevis i efterforskningen.

Endelig anvendes narkotikahundene også til søg af div. transportmidler ved grænseovergange, banegårde, tog, havne, skibe m.v.

Det er en gammel skrøne, at politiets narkotikahunde gøres afhængige af stoffer. Hundene kommer aldrig i direkte kontakt med stofferne, idet en meget lille indtagelse af eksempelvis de hårde stoffer vil medføre dødens indtræden inden for ca. 2 min. Alle narkotikahundeførere er i besiddelse af div. modgift og "opkastningsmidler", som de kan injicere på stedet, hvis uheldet skulle være ude. Hundeføreren har en førstehjælpspakke bestående af bl.a. stesolid (beroligende middel), apomorphin (opkastningsmiddel) og narcanti (modgift).

Udvælgelse

I udvælgelses processen lægges der vægt bl.a. vægt på hundens mentalitet, fysiske helbred og hundens miljømæssige stabilitet - dvs. fortrolighed med div. glatte underlag, transportbånd, kældre, trapper, højder m.v. Desuden skal hundene besidde høj søgemotivation og koncentration, passende selvstændighed og stor samarbejdsvilje.

Hunden godkendes også af en dyrlæge, som udover at vurdere hundens almene helbred, også fotograferer hundens hofter og albuer for sygdomme i bevægelsesapparatet. Hvis hunden er egnet såvel mentalt som fysisk kan den påbegynde den avancerede narkotikahundetræning.

Træning

Hunden kan påbegynde den indledende træning allerede på hvalpe stadiet. Her lægges særlig vægt på alsidig miljøtilvænning, grundlæggende samarbejdsøvelser samt søge/finde øvelser med bolde, klude m.m. Al indlæring og træningen er naturligvis lystbetonet.

I modsætning til eksempelvis sprængstofhunden udfører narkotikahunden en såkaldt aktiv markering, når den identificerer et emne. Dvs. at hunden enten markerer/skraber med poten på objektet eller tilkendegiver fundet ved halsgivning.

Det tager ca. 1 år at uddanne en narkotikahund. Hund og fører skal herefter bestå en årlig mønstring, hvor deres færdigheder kontrolleres. Denne årlige mønstring skal naturligvis bestås.

Særlige oplysninger

Der er i øjeblikket ca. 35 godkendte narkotikahunde i Danmark inkl. Grønland og Færøerne.

Alle narkotikahundeførere er erfarne politifolk, som har en baggrund som patruljehundeførere i politiet. 

Politiet har et samarbejde med Kriminalforsorgen i de danske fængsler, idet indsmugling af div. narkotiske stoffer finder sted. Kriminalforsorgen har i øvrigt også har et antal narkotikahunde, som de selv uddanner.

Desuden har politiet et samarbejde med Told & Skat, som også har et antal narkotikahunde, som de selv uddanner. Begge instanser deltager årligt på politiets hundekurser.

I år 2000 påviste politiets narkotikahunde fundet af følgende mængder narkotiske stoffer:

 Hash:  475,225 gram
 Tørret hamp:  22,202 gram
 Marihuana:  4,384 gram
 Skunk:  2,817 gram
 Amfetamin:  9,099 gram
 Heroin:  8,737 gram
 Kokain:  16,491 gram
 Ecstacy:  Ca. 4.000 stk.
 Kontanter:  Ca. 1.000.000 kr.

Fascinerende fakta om narkotikahunde - Hundens næse 

Hunde udmærker sig ved at have en helt enestående lugtesans. De kan lugte fært i koncentrationer, der er 100.000 gange mindre end det, mennesker kan lugte. (Grise og rotter har også fantastiske gode næser, men af indlysende årsager har politiet valgt at arbejde med hunde).

Grundet deres fremragende lugtesans har mennesket gennem tiden anvendt hunde til at finde bl.a. mennesker, narkotika og sprængstof, og ikke mindst genstande, som hidrører fra kriminalitet.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop