Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Royal Canin VDH Adult, 10 kg Køb her

Hill's Science Plan Adult Medium hundefoder, 12 kg Køb her
Tilbud
399,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her

SPECIFIC CXD-M Adult Medium Breed, 7 kg Køb her

Virbac HPM Adult Dog, Small & toy, 7kg Køb her

Sponsoreret

Redningshunde

Af Lise Lotte Christensen Fokus på redningshunde

Racer som primært anvendes

Mange racer kan trænes til formålet, men adrætte hunde med moderat størrelse er at foretrække. Hunden skal kunne løftes / bæres af hundeføreren og kunne transporteres på ryggen over kortere afstande. Der stilles ingen krav om, at hunden skal være raceren, idet såkaldte "gadekryds" kan sagtens anvendes. 

Hundene skal besidde en sund mentalitet, være imødekommende og kontaktvillige. Hundene må ikke have let til aggressiv adfærd, ligesom redningshundene naturligvis ikke må være bange for støj, røg og højder. Hundene skal besidde stor koncentrationsevne og ikke lade sig distrahere af omgivelserne, ligesom evne til samarbejde vægtes meget højt.

Jobbeskrivelse

Som frivillig redningshundefører er den primære opgave af humanitær karakter, nemlig at redde menneskeliv. Redningshundene og hundeførerne indsættes i katastrofeområder hvor de skal lokalisere tilskadekomne personer ved eks. sammenstyrtninger af bygninger i forbindelse med jordskælv, jordskred, eksplosioner mv.

Endvidere skal enheden kunne eftersøge bortkomne personer fra f.eks. hospitaler eller plejehjem, hvilket dog betragtes som en sekundær opgave. Desuden skal hundeføreren kunne yde 1. hjælp samt deltage i øvrigt redningsarbejde.

Hvem kan blive redningshundefører?

Alle kan i princippet blive redningshundeførere, blot de er fyldt 16 år og indgår en frivillig kontrakt med Beredskab Storkøbenhavn. Man skal desuden være i besiddelse af en egnet hund som er min. 12 mdr. gammel. Arbejdet er ulønnet, og man afholder selv udgifter til anskaffelse af hund, forsikringer m.v.

Det kræver også, at man har en fleksibel arbejdsplads som er indstillet på, at  man er til rådighed 24 timer i døgnet, og kan indsættes til en opgave med relativ kort varsel.

Uddannelsen til redningshundefører

Uddannelsen har en varighed på ca. 2 ½ år, og indeholder blandt andet en grunduddannelse på 3-4 mdr. samt en funktionsuddannelse på ca. 2 år. Sideløbende skal hundeføreren træne sin hund i alm. lydighedstræning i en specialklub. Uddannelsen er spændende og udbytterig, men er også krævende og kun ca. 50 % af de tilmeldte kursister gennemgår kursusforløbet i sin helhed.

En del af træningen foregår i en såkaldt ruinby. En ruinby er rigtige bygninger som er sammenstyrtede, bygninger som har været antændt og bunker af murbrokker m.m. Et meget realistisk miljø, som hundene og deres førere under træningen skal blive fortrolige med. Man tilstræber at træne under alle tænkelige forhold, således at hund og fører kan samarbejde i et miljø med røg, støj, ildelugtende væsker og meget andet.

Der er skjulte rum under murbrokker, hvor figuranter placeres under træningen. Der er adgang til disse rum via rør under murbrokkerne, således at figurantens fært kan trænge op til overfladen, hvor hunden tilkendegiver fundet af personen ved at give hals. Hund og fører skal også kunne forcere og afsøge disse rør.

Selv om arbejdet med redningshundene lyder spændende, ja, så kræver det et stort mentalt overskud at blive indsat i et kriseområde.

Fascinerende fakta om redningshunde - en begivenhed fra det virkelige liv

Flot og prisværdig dansk indsats i byen Sakarya i Tyrkiet. Et kraftigt jordskælv indtraf i 1999 i Sakarya, der ligger ca. 140 km sydøst for Istanbul. Jordskælvet blev målt til 7.8 på Richterskalaen og varede i 45 sekunder. I byen boede ca. 200.000 indbyggere, hvoraf flere tusinde blev dræbt. Ca. 70 % af byens bygninger lå i ruiner, og forholdene var kaotiske.

Der blev indsat 9 redningshundeteams fra Danmark, som blev indlogeret i telte under meget primitive forhold. Hele infrastrukturen var brudt sammen, og transporten for redningshundene foregik i ambulancer, private biler eller på ladet af en lastbil. Arbejdsforholdene på stedet var meget vanskelige, og hundene skulle indsættes i 35 graders varme.

Antal redningshunde i Danmark:
Der er i øjeblikket tilknyttet 70 redningshunde på landsplan, hvoraf de 20 er tilknyttet Beredskab Storkøbenhavn.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop